AfD'li vekilin asistanı casus çıktı

Güncelleme Tarihi:

AfDli vekilin asistanı casus çıktı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2024 12:11

Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un, kısa bir süre önce Çin’e resmi ziyaret düzenlemesinin ardından Çin adına casusluk faaliyetlerinde bulundukları gerekçesiyle tutuklamalar gerçekleştirdi. Bir işadamı ve evli bir çift önceki gün tutuklanırken, son olarak aşırı sağcı parti AfD’nin Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili Maximilian Krah’ın bir ofis çalışanı casusluk suçlamasıyla tutuklandı.

Haberin Devamı

FEDERAL Başsavcılığın talimatı üzerine Krah’ın çalışanı, Dresden’de yapılan baskında güvenlik birimleri tarafından gözaltına alındı. Savcılık gözaltına alınan kişinin ocak ayından bu yana Avrupa Parlamentosu’ndaki müzakereler ve kararlar hakkında defalarca Çin’e bilgi aktardığı suçlamasında bulunuyor. Asistanın ayrıca Almanya’daki Çinli muhalifler hakkında bilgi verdiği de iddialar arasında. AP, casusluk iddialarının ardından AP söz konusu asistanı görevden uzaklaştırdı. Öte yandan Federal Kriminal Polis Dairesi ekipleri, eş zamanlı olarak Kuzey Ren-Vestfalya ve Hessen eyaletlerinde çok sayıda konut ve iş yeri adresinde arama yaptı. Federal Başsavcılık emriyle gerçekleştirilen aramada Bad Homburg’da yaşayan 59 yaşındaki iş insanı Thomas R. ve Düsseldorf’ta 68 ve 72 yaşlarındaki evli çift Ina ve Herwig F. tutuklandı. Federal Savcılığa göre, üç kişi hakkında ‘gizli servis yöntemleriyle ajanlık faaliyeti’ konusunda güçlü bir şüphe bulunuyor. Ayrıca Dış Ticaret ve Ödemeler Yasası’nın ihlali konusunda da haklarında suçlamalar var. Tutuklanan üçlünün İngiltere’de kayıtlı ‘Yaratıcı Ejderha’ adlı bir şirkette görev aldıkları ve bu şirketin Şangay’da bir şubesi bulunduğu kaydedildi. Savcılığa göre bu şirket sayesinde ‘doğrudan bağlantı’ sağlama imkânları bulunuyor. Federal Başsavcı Jens Rommel, baş şüpheli Thomas R.’nin Çin Devlet Güvenlik Servisi’nin (MSS) bir ajanı olduğu ve Çin istihbaratı adına Almanya’da ‘askeri olarak kullanılabilecek yenilikçi teknolojiler’ hakkında veri topladığı suçlamasında bulunuyor.

Haberin Devamı

AfDli vekilin asistanı casus çıktı
BİLİM TRANSFERİ İÇİN İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMASI
Düsseldorf’ta yaşayan çiftin ise ona bu konuda yardımcı olduğu iddia ediliyor. Çiftin şirketleri aracılığıyla, Alman bilim insanları ve araştırmacılarla temas kurup iş birliği yaptıkları suçlamasında bulunuluyor. Spiegel dergisi, çifte ait şirketin bir Alman üniversitesiyle bilim transferi için bir ‘iş birliği anlaşması’ yaptığını yazdı. Soruşturmaya göre, şüpheliler Almanya’dan, Çin devlet güvenlik teşkilatı görevlendirilmesiyle para karşılığı özel bir lazer temin etti. İddiaya göre bu lazer izinsiz olarak Çin’e ihraç edildi. Spiegel dergisi ‘kuantum lazer’ olarak adlandırılan bu hassas cihazın, çift kullanımlı bir cihaz olarak askeri amaçlarla da kullanabileceğini yazdı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!