Ali VARLI / BERLİN
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2015 15:17
Avrupa Adalet Divanı, Hollanda’nın uyguladığı ‘uyum sınavı’nı normal buldu. Karara en çok Almanya sevindi. Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen ise Ankara’yı eleştirdi: “Ankara biraz bastırsa, Berlin geri adım atar.”
Avrupa Adalet Divanı'nın (ABAD), aile birleşimi yoluyla yurtdışından geleceklere uyum sınavı uygulamasının Avrupa Birliği (AB) hukukuna aykırı olmadığı yönünde aldığı karara en çok Almanya sevindi.
Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, ABAD'ın kararını olumlu bulduğunu belirterek, bu kararla dil bilmenin, uyumun gerçekleşmesi ve iletişim için önemini gösterdiğini belirtti. Bakan, “Avrupa Adalet Divanı uyum için aile bireylerinden bir şey talep ediyorsa, bu çok doğru bir karardır. Buna dil bilme şartı da hiç kuşkusuz dahildir” dedi.
KARAR UYGULANMIYOR
Kararı selamladıklarını belirten Bakan, ancak aynı ABAD'ın geçen yıl, Türklere dil testinin uygulanmasının Avrupa Birliği (AB) hukukuna aykırı olduğu yönündeki kararı ise görmezden geliyor. ABAD, geçen yıl Türk vatandaşı Naime Doğan'ın, başvurusu üzerine 10 Temmuz 2014'te verdiği kararında, Türklere aile birleşiminde dil testi uygulanamayacağına hükmetmişti.
Doğan Kararı olarak anılan bu kararla Adalet Divanı, Almanya'nın 2007'den beri Türklere aile birleşiminde uyguladığı Almanca dil şartı uygulamasını geçersiz ilan etmişi.
ABAD, kararına gerekçe olarak Türkiye ile AB arasındaki Ortaklık Sözleşmesi’ni gösterdi. Türkiye ile AB arasında imzalanan Ortaklık Sözleşmesi'ndeki 1/80 katma protokol, Türkiye ile AB vatandaşlarının mevcut haklarını koruyor ve bu hakların kötüleştirilmesini yasaklıyor. Katma protokol, hakların kötüleştirilmesini değil, iyileştirilmesini öngörüyor. ABAD, karara rağmen dil testinde ısrar eden Almanya’ya bu yılın başında soruşturma açmasına rağmen, Alman hükümeti dil testi uygulamasından vazgeçmedi.
YASALARA AYKIRI
Geçen hafta sadece istisnai durumlarda dil testine gerek kalmadan vize verilebileceğini karar bağladı.
Almanya’nın yurt dışından aile birleşimi yoluyla geleceklere 2007 yılından beri uyguladığı dil testine karşı mücadele veren Sol Parti Federal Meclis milletvekili Sevim Dağdelen, Türk hükümetinin bu konuda sessiz kalmasını eleştirdi:
“Türklere vize ve dil testi uygulamaları yasalara aykırı. Her iki konuda alınan kararlar var. Bu kararları Almanya görmezden geliyor. Ancak Ankara da bu konuda vatandaşlarının haklarına sahip çıkmıyor. Almanya ile hem vize hem de dil testini başka konular görüşüldüğünde pazarlık konusu olarak masaya getiriyor. Vatandaşın hakkını korumuyor. Ankara biraz bastırsa, Berlin her iki konuda da geri adım atmak zorunda kalır. Ancak Ankara'nın böyle bir kararlılığı ve isteği yok.”