Güncelleme Tarihi:
Sadece yazmakla kalmadık. Çorba parasından, sahte ADAC tuzağına, hızlı gittin diye rüşvet alan trafik polislerine varıncaya kadar her olayın üzerine gittik. Bu sorunları her yıl temsilciliklerimize ve ülke yetkililerine götürüp sorunlara çözüm bulmaya zorladık. Bizim kararlı yayınlarımız, bugün Sıla Yolu’nu daha güvenli ve katlanır hale getirdi.
HİZMET İSTASYONU
Dahası var. Sıla yolculuğunda doğrudan sizin yanınızda olmak için Sırbistan’da her yıl bir hizmet istasyonu kurduk. İzin mevsimi boyunca bu istasyonda iki arkada
yolda yanınıza alabilmeniz için bugün de ilave olarak veriyoruz. Ama bu yıl Hürriyet olarak Sırbistan’da hizmet istasyonu açmıyoruz. Siz okurlarımızı bu zamana kadar hem Sıla Yolu dizisi ve ilavesi, hem de hizmet istasyonumuzla sıla yolculuğuna çok iyi hazırladığımızı düşünüyoruz. Bu yolların artık birer Evliya Çelebisi oldunuz. Bu yol üzerinde Hürriyet’in logosu veya bayrağını asarak, kendilerini Hürriyet hizmet istasyonuymuş gibi göstermeye çalışan bazı tesisler olabilir. Hatta bazıları Türk eleman çalıştırarak, bu görüntüye inandırıcılık kazandırmaya çalışabilir. Şunu bilmenizi istiyoruz: Biz bu sezon hiçbir tesisle çalışmıyoruz ve olası sorunlardan da sorumlu değiliz.
Ama yolda yaşadığınız sorunları yazmaya devam edeceğiz. Bize yaşadığınız iyi veya kötü tüm yol anılarınızı ve izlenimlerinizi yazın. Biz bu yazıları değerlendirip olayların üzerine gideceğiz. Gerek internet sayfamızdan gerekse Hürriyet üzerinden bu olayları kamuoyuna duyuracağız.
E-mail adresimiz: silayolu@hurriyet.com.tr
Sizlere iyi yolculuklar diliyoruz. Güle güle gidin, güle güle dönün.
ÖNEMLİ BİLGİ
Pasaport, e-ikamet, ehliyet, araba ruhsatı, yeşil sigorta kartı, yurt dışı sağlık beyannamesi, hastalık, yol ve kaza sigortaları beyannameleri, araç başkasına ait ise vekaletname ve kişiye özel diğer gerekli evrakları mutlaka yanınıza alın.
BU EVRAKLAR OLMADAN SAKIN YOLA ÇIKMAYIN
Hürriyet her yıl olduğu gibi bu yıl da Sıla Yolu’nu adım adım taradı. Güzergahtaki ülkelerin yollarını, gümrük kurallarını inceledi. Yetkililerle görüşüp, sorunsuz bir yolculuk için izincilerin neler yapması gerektiğini tek tek belirledi.
Tatile çıkmak her zaman güzel. Ama yolda acı sürprizlerle karşılaşmamak için yolculuğa iyi hazırlanmak lazım. Sizlere sıla yolculuğunu kolaylaştırmak, güle oynaya bir yolculuk yapmanızı sağlamak için Sıla Yolu dizisini hazırladık. Bu diziyi okumadan, hele hele eksik belgeyle sakın yola çıkmayın...
Sıla yolunda yaşanan en büyük sorunları şöyle sıralayabiliriz:
- Eksik evrakla yola çıkmak,
- Aşırı sürat,
- Yorgun araba kullanmak,
- Mola verirken güvenliği ihmal etmek...
ÖNEMLİ BİLGİ
Aracınızı genel olarak gözden geçirin. Frenler ve lastikler başta olmak üzere yürüyen tüm aksamlarını özellikle kontrol ettirin. Motor kayışı, filtreler, lastiklerin havası, yağ, su seviye kontrolü, klima, silecek ve far ayarları ilk yapılacak kontrollerdir.
HANGİ YOLDAN GİTMELİ?
Avrupa’dan Türkiye’ ye uzanan sıla yolculuğu için değişik güzergahlar bulunuyor. Yola çıkacağınız ülkeye göre önce en uygun güzergahı seçin.
Klasik güzergah: Münih, Avusturya (Villach), Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan ve Bulgaristan üzerinden İstanbul... Bu yol yaklaşık 1910 kilometre yapıyor. Yolculuk süresi yolun ve sınırların durumuna göre, dinlenmeler hariç 21 ile 26 saat arasında değişiyor. 100 kilometrede 10 litre benzin yakan bir araçla bu yolun yakıt masrafı yaklaşık 270 Euro. 7 litre dizel yakan bir araçla yakıt masrafı ise litresi 160 Euro civarında tutuyor.
Makedonya-Yunanistan-İpsala: Münih, Avusturya (Villach) Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan, Makedonya ve Yunanistan üzerinden İstanbul yaklaşık 2190 kilometre. Bu güzergah yolunuzu 280 kilometre, yaklaşık üç saat daha uzatıyor. Yolculuk süresi yol şartlarına göre dinlenmeler hariç 25 ile 28 saat arasında çekiyor. Yunanistan üzerinden benzin masrafı 305 Euro, dizel masrafı ise 185 Euro civarında tutuyor.
Macaristan güzergahı: Münih, Avusturya, Macaristan, Sırbistan, Bulgaristan üzerinden İstanbul 2020 kilometre. Yolculuk yaklaşık 22 ile 27 saat arasında sürüyor. Macaristan üzerinden Benzin masrafı 280 Euro, mazot masrafı ise 170 Euro civarında tutuyor.
ÖNEMLİ BİLGİ
İzincilerin aynı günlerde yola çıkması nedeniyle sınırlarda bazen aşırı bekleme süreleri olabiliyor. Okulun kapandığı hafta Cuma veya cumartesi yerine, bir iki gün sonra Pazar veya Pazartesi günü yola çıkmak daha uygun olacaktır. Avrupa’ya dönüşlerde de Türk sınır kapılarında Perşembe ve Cuma en çok bekleme olan günler. .
BUNLAR OLMADAN ASLA
Sıla Yolu’nda en büyük sorun evrak eksikliğinde yaşanıyor. Sıla Yolu uzun bir yolculuk. Binlerce kilometre yol katediliyor. En az beş