İYİ YOLCULUKLAR

Güncelleme Tarihi:

İYİ YOLCULUKLAR
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2015 00:00

Değerli Okurlarımız,Sıla Yolu’nda sizleri hiçbir zaman yalnız bırakmadık. Hep yanınızda olduk. Sorunsuz, kazasız belasız gidip gelmenizi sağlamak amacıyla her yıl izin mevsimi öncesi bu yolları tarayıp yol durumu hakkında sizleri bilgilendirdik. Trafikten gümrüğe dikkat etmeniz gereken hususları bir bir yazdık.

Haberin Devamı

Sadece yazmakla kalmadık. Çorba parasından, sahte ADAC tuzağına, hızlı gittin diye rüşvet alan trafik polislerine varıncaya kadar her olayın üzerine gittik. Bu sorunları her yıl temsilciliklerimize ve ülke yetkililerine götürüp sorunlara çözüm bulmaya zorladık. Bizim kararlı yayınlarımız, bugün Sıla Yolu’nu daha güvenli ve katlanır hale getirdi.

HİZMET İSTASYONU

Dahası var. Sıla yolculuğunda doğrudan sizin yanınızda olmak için Sırbistan’da her yıl bir hizmet istasyonu kurduk. İzin mevsimi boyunca bu istasyonda iki arkada

İYİ YOLCULUKLAR
şımız gece gündüz size yardıma koştu. Kaza mı oldu, hemen koşup yaralılarla ilgilendi. Biri hapse mi düştü, polise gidip vatandaşımız hakkında bilgi istedi. Vatandaşımızın yalnız olmadığını gösterdi. Arabanız mı bozuldu, aç gözlü çekici ve tamircilerin tuzağına düşmemeniz için devreye girdi. Sınırda polis zorluk mu çıkardı, hemen müdahale etti. Hürriyet, Sıla Yolu boyunca sizin gözünüz, kulağınız, sesiniz oldu ve olmaya da devam edecek.

İSTASYON AÇMIYORUZ

Bu yıl da Sıla Yolu’nu boydan boya taradık. Yolların durumunu önce dizi halinde yayınladık. Bu diziyi,

Haberin Devamı

yolda yanınıza alabilmeniz için bugün de ilave olarak veriyoruz. Ama bu yıl Hürriyet olarak Sırbistan’da hizmet istasyonu açmıyoruz. Siz okurlarımızı bu zamana kadar hem Sıla Yolu dizisi ve ilavesi, hem de hizmet istasyonumuzla sıla yolculuğuna çok iyi hazırladığımızı düşünüyoruz. Bu yolların artık birer Evliya Çelebisi oldunuz. Bu yol üzerinde Hürriyet’in logosu veya bayrağını asarak, kendilerini Hürriyet hizmet istasyonuymuş gibi göstermeye çalışan bazı tesisler olabilir. Hatta bazıları Türk eleman çalıştırarak, bu görüntüye inandırıcılık kazandırmaya çalışabilir. Şunu bilmenizi istiyoruz: Biz bu sezon hiçbir tesisle çalışmıyoruz ve olası sorunlardan da sorumlu değiliz.
Ama yolda yaşadığınız sorunları yazmaya devam edeceğiz. Bize yaşadığınız iyi veya kötü tüm yol anılarınızı ve izlenimlerinizi yazın. Biz bu yazıları değerlendirip olayların üzerine gideceğiz. Gerek internet sayfamızdan gerekse Hürriyet üzerinden bu olayları kamuoyuna duyuracağız.

E-mail adresimiz: silayolu@hurriyet.com.tr

Sizlere iyi yolculuklar diliyoruz. Güle güle gidin, güle güle dönün.

Haberin Devamı

İYİ YOLCULUKLAR


ÖNEMLİ BİLGİ
Pasaport, e-ikamet, ehliyet, araba ruhsatı, yeşil sigorta kartı, yurt dışı sağlık beyannamesi, hastalık, yol ve kaza sigortaları beyannameleri, araç başkasına ait ise vekaletname ve kişiye özel diğer gerekli evrakları mutlaka yanınıza alın.



BU EVRAKLAR OLMADAN SAKIN YOLA ÇIKMAYIN

Hürriyet her yıl olduğu gibi bu yıl da Sıla Yolu’nu adım adım taradı. Güzergahtaki ülkelerin yollarını, gümrük kurallarını inceledi. Yetkililerle görüşüp, sorunsuz bir yolculuk için izincilerin neler yapması gerektiğini tek tek belirledi.

İYİ YOLCULUKLAR
İŞBANK, HGS satışına başladı

Tatile çıkmak her zaman güzel. Ama yolda acı sürprizlerle karşılaşmamak için yolculuğa iyi hazırlanmak lazım. Sizlere sıla yolculuğunu kolaylaştırmak, güle oynaya bir yolculuk yapmanızı sağlamak için Sıla Yolu dizisini hazırladık. Bu diziyi okumadan, hele hele eksik belgeyle sakın yola çıkmayın...

Sıla yolunda yaşanan en büyük sorunları şöyle sıralayabiliriz:
- Eksik evrakla yola çıkmak,
- Aşırı sürat,
- Yorgun araba kullanmak,
- Mola verirken güvenliği ihmal etmek...

Haberin Devamı

ÖNEMLİ BİLGİ
Aracınızı genel olarak gözden geçirin. Frenler ve lastikler başta olmak üzere yürüyen tüm aksamlarını özellikle kontrol ettirin. Motor kayışı, filtreler, lastiklerin havası, yağ, su seviye kontrolü, klima, silecek ve far ayarları ilk yapılacak kontrollerdir.



HANGİ YOLDAN GİTMELİ?

Avrupa’dan Türkiye’ ye uzanan sıla yolculuğu için değişik güzergahlar bulunuyor. Yola çıkacağınız ülkeye göre önce en uygun güzergahı seçin.

Klasik güzergah: Münih, Avusturya (Villach), Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan ve Bulgaristan üzerinden İstanbul... Bu yol yaklaşık 1910 kilometre yapıyor. Yolculuk süresi yolun ve sınırların durumuna göre, dinlenmeler hariç 21 ile 26 saat arasında değişiyor. 100 kilometrede 10 litre benzin yakan bir araçla bu yolun yakıt masrafı yaklaşık 270 Euro. 7 litre dizel yakan bir araçla yakıt masrafı ise litresi 160 Euro civarında tutuyor.

Makedonya-Yunanistan-İpsala: Münih, Avusturya (Villach) Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan, Makedonya ve Yunanistan üzerinden İstanbul yaklaşık 2190 kilometre. Bu güzergah yolunuzu 280 kilometre, yaklaşık üç saat daha uzatıyor. Yolculuk süresi yol şartlarına göre dinlenmeler hariç 25 ile 28 saat arasında çekiyor. Yunanistan üzerinden benzin masrafı 305 Euro, dizel masrafı ise 185 Euro civarında tutuyor.

Macaristan güzergahı: Münih, Avusturya, Macaristan, Sırbistan, Bulgaristan üzerinden İstanbul 2020 kilometre. Yolculuk yaklaşık 22 ile 27 saat arasında sürüyor. Macaristan üzerinden Benzin masrafı 280 Euro, mazot masrafı ise 170 Euro civarında tutuyor.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ BİLGİ
İzincilerin aynı günlerde yola çıkması nedeniyle sınırlarda bazen aşırı bekleme süreleri olabiliyor. Okulun kapandığı hafta Cuma veya cumartesi yerine, bir iki gün sonra Pazar veya Pazartesi günü yola çıkmak daha uygun olacaktır. Avrupa’ya dönüşlerde de Türk sınır kapılarında Perşembe ve Cuma en çok bekleme olan günler. .



BUNLAR OLMADAN ASLA

Sıla Yolu’nda en büyük sorun evrak eksikliğinde yaşanıyor. Sıla Yolu uzun bir yolculuk. Binlerce kilometre yol katediliyor. En az beş

İYİ YOLCULUKLAR
ülkeden geçiliyor. Bu uzun yolculuğun güzel bir şekilde geçmesini istiyorsanız, yola çıkmadan önce iyi bir hazırlık yapmanız gerekiyor. Aksi takdirde tatil zehir olur.
Şu evraklar olmadan sakın yola çıkmayın:

Pasaport: En başta pasaportunuzun süresini kontrol edin. Sizinle beraber seyahat edecek
kişilerin pasaport sürelerini de kontrol etmeyi sakın unutmayın.

AB kimlik kartı: AB vatandaşı olanlar, geçerli kimlik kartlarıyla seyahat edebilir. Sırbistan ve Makedonya’da sadece yeni biyometrik kimlik kartı geçerli.

E-ikamet kartı: AB vatandaşı değilseniz, e-ikamet kartınız olmadan bu ülkelere giriş yapamazsınız. Özellikle, 16 yaşından büyük çocuklarınıza yeni e-ikamet belgesi düzenletmeniz gerektiğini unutmayın.

Ehliyet: Sürücü belgeniz yanınızda olmadan kesinlikle yola çıkmayın.

Araç ruhsatı ve yeşil sigorta kartı: Kullandığınız aracın ruhsatını ve yeşil sigorta kartınızı mutlaka yanınızda bulundurun. Yeşil sigorta kartınızın süresini ve başta Türkiye olmak üzere geçeceğiniz ülkelerde geçerli olup olmadığını kontrol edin.

Vekalet: Eğer aracınız bir başkasına veya firmaya aitse, aracı kullanacak kişiler adına vekaletname düzenletmeniz gerekmektedir. Araç kendinize ait bir şirket adına kayıtlı olsa bile gene de vekaletname almak zorundasınız.

Bir yılda toplam 180 gün: Türkiye gümrük mevzuatına göre yabancı plakalı araç Türkiye’de bir yılda en fazla 180 gün (altı ay) kalabilir. 180 gün sonra aracınızla çıkış yapmak zorundasınız. Emekliler araçlarını Türkiye’de bir yıl süre ile kullanabilirler. Bunun için emekli vatandaşlarımızın emekli belgesi almaları gerekmektedir.

Hastalık ve kaza sigortası: Kendinizin ve aile üyelerinin sağlığı ve güvenliği için, yabancı ülkelerde geçerli ekstra hastalık ve kaza sigortalarını yaptırın.

Otomobil kulübü kartı: Üyesi olduğunuz otomobil kulübünün üyelik kartını yanınızda bulundurun. Gerekli durumlarda bu kartı ibraz etmeniz veya üstünde yazan üyelik numaranızı bildirmeniz gerekiyor.

Haberin Devamı

İYİ YOLCULUKLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!