Güncelleme Tarihi:
Asrın davası olarak nitelendirilen davada geride kalan iki yılda gelinen noktayı, Süddeutsche Zeitung gazetesi değerlendirdi. Oldukça karmaşık olan ve şu ana kadar 202 duruşma yapılan davada bugüne kadar yaşananlar özetle şöyle:
BUGÜNE KADAR NELER YAŞANDI
NSU davasında, Ocak 2016’dan önce karar çıkması beklenmiyor. İki yılı dolduran davada, mağdur yakınları başta olmak üzere, bugüne kadar 520’den fazla tanık ve 40’a yakın uzman dinlenildi. Beate Zschäpe, Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt’ı tanıyan ve destek olduğu öne sürülen çok sayıda kişinin tanıklığına başvuruldu. İşlenen 10 cinayet ve Köln’de patlatılan bombaların sırrı çözülmeye çalışıldı.
AYDINLATILMAYI BEKLEYEN OLAYLAR
Duruşmaların bundan sonraki bölümünde, aşırı sağcı kesimden şahitlerin dinlenilmesine devam edilecek. Mahkeme, örgütün finansmanı için NSU çetesi tarafından işlendiği belirtilen 15 banka soygununu aydınlatmaya çalışacak. Bunun için müfettişler, soyulan postane ve banka şubelerinin çalışanları dinlenilecek.
Mahkeme henüz, 2006 yılında Kassel’de işlettiği internet cafede öldürülen Halit Yozgat’ın ölümünde orada bulunan istihbarat görevlisinin cinayetteki rolünü netliğe kavuşturmuş değil. Yozgat ailesinin avukatları ısrarla bu soruya yanıt arıyor. Net olmayan bir başka önemli husus ise, NSU üçlüsünün evinde bulunan kanıtların tam ve ayrıntılı olarak listesinin sunulmamış olması.
ŞU ANA KADAR OLAN MASRAFLAR
NSU davasının geride bırakılan sürede Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi'ne maliyetinin 30 milyon euroyu bulduğu belirtiliyor. Masraflar arasında Beate Zschäpe’ye tanınan savunma hakkı kapsamında görev alan avukatların masrafları da bulunuyor.
TUTUKLU SANIKLAR
Asrın davası olarak adlandırılan NSU davasında tutuklu iki sanık bulunuyor. Bunlar Beate Zschäpe ve Ralf Wohlleben. İkisi de Münih Stadelheim Cezaevi’nde tutuluyor. Davada André E., Holger G. ve Carsten S.adlı kişiler ise tutuksuz olarak yargılanıyor.
Süddeutsche Zeitung gazetesinin konuya ilişkin yaptığı derlemeye göre, mahkemede tanıkların dinlenmesi sırasında özellikle aşırı sağcı tanıklar tarafından en çok kullanılan cümleler arasında, ”Fikrim yok” ya da, ”Bilmiyorum. Uzun zaman oldu” bulunuyor. Sanık avukatlarının ise,”Bu soruya itiraz ediyoruz” cümlesini sıkça kullandıkları belirtiliyor.