Güncelleme Tarihi:
TÜRK vatandaşı Tolga C., 2009 yılında Almanya’da yaşayan ve süresiz oturma iznine sahip bir Türk kızıyla Türkiye’de evlendi. Tolga C., aile birleşiminden yararlanıp Almanya’da yaşayan eşini yanına gelmek için dil testine girdi. Ama sınavı birincide kazanamadı. İzmir Goethe Enstitüsü’nde yapılan ikinci sınavda ise yerine başkasını soktu ve kazandı.
Dil testini geçtiğini gösteren belgeyle de 31 Aralık 2011’de Almanya’nın Freising kentine geldi. Freising Kaymakamlığı, Tolga C.’ye 31 Ocak 2014’e kadar oturma izni verdi.
Ama iki ay sonra Ankara’daki Alman Büyükelçiliği, Freising Kaymakamlığı’na bir yazı gönderdi. Yazıda Tolga C.’nin sınavda hile yaptığı, yerine başkasını sınava soktuğu bildirildi. Bunun üzerine kaymakamlık oturma iznini iptal edip, Tolga C.’den dört hafta içinde Almanya’yı terk etmesini istedi.
KARAR İTİRAZ ETTİ
Tolga C., Münih’teki Sanas Hukuk Bürosu avukatlarından Dr. Temel Nal aracılığıyla karara Münih İdari Mahkemesi nezdinde itiraz etti. Mahkeme, Avrupa Adalet Divanı’nın 10 Temmuz 2014’te, “Türklere, aile birleşiminde dil testi uygulanamaz” kararını verdiğini hatırlattı ve kaymakamlığın ikamet iznini iptalini hukuka aykırı buldu. Münih İdari Mahkemesi, her ne kadar Almanya dil testine zorla evlilikle mücadeleyi ve uyumu kolaylaştırmayı gerekçe gösterse de, bunun Türkiye ile imzalanan hakların kötüleştirilemeyeceği sözleşmesine aykırı olduğunu vurguladı.
EYALETLER MECLİSİ KALDIRMAK İSTİYOR
Tartışmalı Almanca dil testi şartının kaldırılması için Eyaletler Meclisi çalışma başlattı. Eyaletler Meclisi’ndeki komisyonlar bir taslak hazırladı. Aşağı Saksonya Eyalet İçişleri Bakanı SPD’li Boris Pistorius, dil şartını kaldıran taslağın gelecek hafta Eyaletler meclisi gündemine geleceğini söyledi.
AVRUPA ADALET DİVANI YEDİ YIL SONRA KALDIRDI
Almanya 2007 yılında yabancılar yasasında bir değişiklikle AB dışından aile birleşimi yoluyla Almanya’ya gelmek isteyen yabancı eşlere Almanca dil bilgisi şartı koydu. Avrupa Adalet Divanı ise 10 Temmuz 2014 tarihli kararında bu düzenlemenin Türkiye ile imzalanan mevcut hakların korunması anlaşmasına aykırı olduğuna hükmetti.
MAHKEME NE DEMEK İSTEDİ?
Davayı kazanan avukat Dr. Temel Nal, Münih İdare Mahkemesi’nin kararını, “Dil şartı hukuka aykırı ve uygulanamaz. Dil testi olmadan aile birleşimi yoluyla buraya gelen birini Almanya geri gönderemez” diye yorumladı.