Güncelleme Tarihi:
Antalya Altın Portakal Film Festivali, önemli bir sosyal sorumluluk projesini üstlenerek “Çocuk Gelinlere Hayır” dedi. Festivalin sosyal sorumluluk projeleri kapsamında, çocuk yaşta evlendirilen kızlar ve akraba evliliği konularını işleyen "Halam Geldi" adlı filmin galası, film ekibinin katılımıyla AKM Aspendos Salonu’nda gerçekleştirildi.
Filmi, Ulusal Film Yarışması Jürisi Başkanı Türkan Şoray başta olmak üzere Cem Özer, Halil Sezai, Ayça İnci, Süleyman Turan gibi bir çok ünlü isim izledi. Özellikle çocuk oyuncular Miray Akay, Melisa Celayir, Tunç Oral’ın performanslarıyla alkış alan film, dramatik konusu ve sahneleri ile izleyenleri duygulandırdı. Filmin sonunda başta filmin oyuncuları olmak üzere salondakiler göz yaşlarını tutamadı. İzleyenler ellerindeki “Çocuk Gelinlere Hayır” dövizlerini kaldırarak bu sosyal yaraya dikkat çekti.
Çocuk gelinler dramı
Senaryosu gazeteci Evrim Kanpolat tarafından gerçek bir olaydan yola çıkılarak yazılan film, Türkiye'nin de kanayan yaralarından biri olan çocuk gelinlere değiniyor. Filmin öyküsü, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Rum köyü Limya (Lympia) sınırında ezan seslerine kilise çanlarının, Türk müziğine Yunan ezgilerinin karıştığı, Diyarbakırlı ve Kıbrıslıların bir arada yaşadığı sınır köyü Akıncılar'da geçiyor. Köyde üç çocuk... Üçü de 13 yaşında... Kadere tutsak yol arkadaşları... Çözüldükçe karışan bir törenin, ‘çocuk gelinler’ dramının öyküsü...
Bir ses duyduk ve sesimizi kattık
Gala gösterimi sonunda film ekibi sahneye çıkarak, izleyenleri selamladı. Yönetmen Erhan Kozan, gerçekte Türkiye’de yaşanan olayı Kıbrıs’ta bir sınır köyünde çektiklerini belirterek, “Filmi 8 haftada tamamladık. Altın Portakal’da yarışmadık çünkü hep birlikte çocuk gelinler konusunda bir şeyler yapılması gerektiğini düşündüğümüz için bu konuyla yarışmak istemedik. Biz bir ses duyduk. O sese sesimizi kattık. Sizlerin de o sese sesinizi katmanızı istiyoruz” diye konuştu.
Doğu’da çekmedik çünkü örneği çok
Erhan Kozan filmin neden Kıbrıs’ta çekildiğini ise şöyle açıkladı: “Bu bir töre hikayesi. Eğer Doğu’da çekseydik, değerli çok örneği olacaktı. 1974’ten sonra KKTC’ye yerleşenleri fark ettik. Tarihçilerimizle konuşarak çocuk gelinler konusunun orayı da etkileyen bir durum olduğunu gördük. Film konusunda KKTC makamlarından ve halkından büyük destek gördük.”
Toplumun kanayan yarası
AKSAV Başkanı Tufan Dağıstanlı da filmle ilgili şunları söyledi: “Toplumuzda kanayan bir yaranın bu kadar ustalıkla, böyle bir görsel ve estetik değerlerle karşımıza konması çok güzel. 50’nci yılın bu coşkusu içerisinde çok değerli bir filmi daha izlemiş olduk. Genç oyuncular olmak üzere tüm oyuncuları ve ekibi kutluyorum.”
Biz daha çocuğuz dedi ve ağladı
Filmin 13 yaşındaki çocuk yıldızı Miray Akay sahnede yaptığı konuşmada, “Hayatımda yaptığım en duygusal bir şeydi. Bizim yaşımız evliliğe uymuyor. Bizim evcilik oynamak zamanı. Biz daha çocuğuz” diyerek göz yaşlarına boğuldu.
Türkan Şoray da “Çocuk gelinlere hayır” diye haykırdı
Ulusal Jüri Başkanı Türkan Şoray da çok duyusal anlar yaşadığını ve filmden çok etkilendiğini belirterek şunları söyledi: “Gerçekleri hepimiz biliyoruz. Yıllar boyu yaşıyoruz. İşte sinemanın güzelliği bu. Kadınlarımızın, genç kızlarımızın yazgısını bu kadar güzel mi gözler önüne serilir. Tüm yüreğimle kutluyorum bu ekibi. Böyle bir yarayı, özellikle Doğu’da yaşanan bu dramı aktarma arzusunda olmak çok önemli. Yapımcıları kutluyorum. Yönetmeni kutluyorum inanılmaz bir film çekmiş. Oyuncular olağan üstü hepsi bu dramı yaşamışlar.” Türkan Şoray ve oyuncular hep bir ağızdan “Çocuk gelinlere hayır” diye haykırdılar.
AKSAV’dan film ekibine plaket
Galanın sonunda AKSAV Başkanı Tufan Dağıstanlı, yapımcılar Sami Dündar, Fethi Şimşek, senarist Evrim Kanpolat, yönetmen Erhan Kozan ve film ekibine Altın Portakal Sosyal Sorumluluk ödülü verdi.