Avrasya Tüneli için son 30 gün

Güncelleme Tarihi:

Avrasya Tüneli için son 30 gün
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2016 21:40

Anadolu ve Avrupa yakalarını denizin altından karayolu ile bağlayacak olan Avrasya Tüneli 20 Aralık’ta açılacak. Tünel açılınca normalde 100 dakikada kat edilen Kazlıçeşme-Göztepe arası 15 dakikaya inecek.

Haberin Devamı

İSTANBUL’un iki yakasını denizin altından ikinci kez birleştirecek Avrasya Tüneli, 20 Aralık’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın da katılması planlanan törenle açılacak. Tünel açıldığında, normalde 100 dakikada kat edilen Kazlıçeşme-Göztepe arası 15 dakikaya inecek. İlk proje olan Marmaray sadece raylı sistemin geçişine izin verirken, Avrasya Tüneli de sadece lastik tekerlekli küçük araçların geçişine olarak sağlayacak.

BOĞAZ’IN 106 METRE ALTINDA

Deniz altındaki tünel inşaatının tamamlanmasının ardından, karada devam eden bağlantı yollarındaki çalışma da hummalı bir şekilde sürüyor. Göztepe-Kazlıçeşme arasında hizmet verecek projenin toplam uzunluğu 14.5 kilometre iken bunun 5.4 kilometrelik bölümü deniz tabanı altında inşa edildi. Proje otomobillerin ve minibüslerin geçeceği 2’şer şeritli ve iki katlı tünelden oluşuyor. Köprünün deniz altındaki en derin bölümü deniz seviyesinden 106 metre olurken, bu noktada tünel deniz tabanın 55 metre altından ilerliyor.

Haberin Devamı

KAVŞAKLAR HİZMETE ALINIYOR

Tünel inşaatının 22 Ağustos 2016 tarihinde tamamlanmasının ardından bağlantı yolları ve buralarda yapılacak araç ve yayalar için yapılan alt ve üst geçiş çalışmalarına hız verildi. Sarayburnu-Kazlıçeşme ile Harem-Göztepe arasında yer alan yaklaşım yolları genişletilerek kavşak, araç alt geçitleri ve yaya üst geçitleri inşa edildi. Pek çok noktada çalışmalar sona ererken Zeytinburnu, Yedikule, Samatya arasındaki bölüm daha önce hizmete alındı. Geçtiğimiz günlerde çalışmaları tamamlanan Samatya, alt ve üst geçidi de hizmete alınarak araçların kullanımına açıldı.

TÜNELE OKSİJEN

Avrasya Tüneli’ne oksijen iki bacalı, mekanik bir havalandırma sistemiyle sağlanacak. Tünel içerisinde oluşacak egzoz gazları, her iki katta 46’şar adet bulunan toplam 92 adet jet fanıyla bacalara gönderilecek. Her bir bacada bulunan 4 fan yardımıyla gaz tahliye edilecek. Asya yakasındaki havalandırma bacası çevredeki Siyami Ersek Hastanesi’ni etkilememek amacıyla zeminden 25 metre; Avrupa yakasındaki havalandırma bacası ise Kültür ve Turizm Bakanlığı 4 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nün görüşleri doğrultusunda, Tarihî Yarımada siluetini bozmayacak şekilde zeminden 5 metre yüksekliğinde tasarlandı.

Haberin Devamı

GÜNDE 100 BİN ARAÇ KULLANACAK

AVRASYA Tüneli’ni yalnızca otomobil, minibüs ve kamyonet gibi hafif araçlar kullanacak. Tünele ağır taşıtlar, motosikletler, bisikletler ve yayalar giremeyecek. Tünelden geçiş otomobiller için 4 dolar+KDV, minibüsler için 6 dolar+KDV karşılığı Türk Lirası olacak. Tünel hem Avrupa-Asya, hem de Asya-Avrupa yönlerinden ücretli olacak. Ücret toplama sadece otomatik sistemler üzerinden yapılacak. OGS ve HGS kullanıcıları için farklı şeritler olmayacak, tüm şeritlerden geçiş yapılabilecek. Tüneli günde ortalama 100 bin aracın kullanması öngörülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!