Güncelleme Tarihi:
KOMANDOLAR DEVREYE GİRDİ
Artvin Cerattepe’de 4 saatlik polis müdahalesi ardından dağılan gruplar yeniden Kafkasör Yaylası Atmaca Mevkii'nde toplanarak yolu kurdukları barikatlarla ulaşıma kapattı. Polis ve jandarma birliklerinin eşliğinde ilerleyen maden şirketine ait konvoyun önü barikatlar nedeniyle kesildi. Lastik yakan ve yolu taşlarla ulaşıma kapatan yaklaşık 400 kişilik gruba iki günden bu yana geride bekleyen jandarma birlikleri biber gazı ile müdahale etti. Grupta bulananlar da jandarmaya taşla karşılık verdi.
JANDARMAYA LİMONLU DESTEK
Jandarmanın biber gazlı müdahalesi sırasında çok sayıda kişi gazdan etkilendi. Bu sırada bir kişi gazdan etkilenen jandarma komutanına limon uzatarak gözlerine sürmesini istedi. Jandarma komutanı, "Bize gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederiz ancak gruptakilere de söyleyin taş atmasınlar" uyarısında bulundu. Bunun üzerine çevrede bulunanlar, "Biz doğamızı korumaya çalışıyoruz. Askerle karşı karşıya gelmek istemiyoruz" diyerek karşılık verdi.
UÇURUMA DÜŞEN KİŞİYİ JANDARMA TAŞIDI
Jandarmanın biber gazlı müdahalesi sonrası oluşan duman nedeniyle göz gözü görmeyen bir duruma gelen Kafkasör yaylası yolunda kaçmaya çalışan gruptaki bir kişi uçuruma yuvarlandı. Yola çıkarılan kişi askerler tarafından sedye ile yaklaşık 300 metre mesafedeki askeri araca taşındı. Yaralı kişi askeri araçla hastaneye götürüldü.
Jandarmanın sıktığı yoğun biber gazı nedeniyle yeşil doğa toz duman oldu. Biber gazının yeşil örtüyü kapladığı görüldü. Maden şirketinin iş makinelerinin içerisinde yer aldığı konvoy yoldaki barikatların kaldırılmasıyla Kafkasör Yaylası'na doğru ilerleyişini sürdürüyor. Ancak yolda çok sayıda barikat nedeniyle konvoy çok ağır ilerliyor.
VATANDAŞLAR VALİLİK ÖNÜNDE TOPLANDI
Cerattepe yolunda eylemcilerle polis ve asker arasında gerginlik sürerken Artvin şehir merkezinde de vatandaşların valilik binası önündeki bekleyişi sürüyor. Şehirdeki esnaf, bugün de “Cerattepe’de yapılan müdahaleden dolayı kapalıyızö yazıyı asarak işyerlerini açmadı. Şehir merkezinde araçlarıyla yolu trafiğe kapatan vatandaşlar, sabahın erken saatlerinden itibaren Valilik önünde toplandı. Vali Kemal Cirit’i dışarıya davet eden sloganlar atan vatandaşlar ayrıca tencere ve tava çalarak da protesto gösterisinde bulundu. Bu arada Artvin şehir merkezine gelen yolların da dolmuş şoförleri ve özel otomobiller tarafından trafiğe kapatıldığı, kentte ulaşımın sağlanamadığı belirtildi.
CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan da, valilik makamı giriş merdivenlerinde oturma eylemi gerçekleştirmeye başladı. Eyleminin ilerleyen aşamalarda açlık grevine de dönüşebileceğini belirten Bayraktutan, şunları söyledi: "Artvin kendi doğasına karşı bir refleks gösteriyor, bir savunma durumunda. İnanılmaz bir tabloyla karşı karşıyayız. Burası sanki Güneydoğu’da terör bölgesindeki iller vaziyetine geldi. Komşu illerden güvenlik güçlerini buraya sevk ettiler. Halkla devletin karşı karşıya geldiği bir tablo var. Geçen hafta Türkiye’nin en huzurlu ili Artvin’di. Ama özelikle son 48 saatte kötü bir durum var ortada. İnanılmaz bir güçle geldiler, devletin güçleriyle geldiler.
CHP milletvekili Uğur Bayraktutan, Artvinli olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in 2001 yılında parlamentoda yaptığı bir konuşmayı da anımsatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Faruk Çelik o dönem milletvekili. Parlamentoda bir konuşma yapıyordu. Tutanakları bende. Aynen şöyle söylüyor; ‘Artvin Cerattepe’de maden çıkarsa bu Artvin için cinayettir, bu kenti yok edecek bir girişimdir’. Bunun altındaki imza Faruk Çelik’e ait. Bu bir gazete demeci değil. Faruk Çelik o yıllarda, Cerattepe’deki maden girişiminin kenti yok edeceğini söylemiş. Konuşmanın orijinal metni bende. Kendisine parlamentoda sordum; ‘sayın bakan konuşmanızın arkasında mısınız?’ dedim. ‘Evet’ dedi."
Bu arada sabah saatlerindeki polis müdahalesinin ardından gözaltına alınanların sayısının 6’ya yükseldiği belirtildi. Eylemin öncülerinden Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan da, iş makinelerinin ilerleyişini durdurmak için bir kepçenin üzerinde otururken polis tarafından gözaltına alınmıştı.
CENGİZ HOLDİNG ÖNÜNDEKİ EYLEMDE GERGİNLİK
Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde maden çıkarmak isteyen Cengiz Holding, İstanbul'daki merkez binası önünde protesto edildi. Protesto sırasında demir korkuluklara pankart asmak isteyen gruba polis izin vermedi. Bunun üzerine küçük çaplı gerginlik yaşandı. İlk protestoyu Validebağ Savunması üyeleri gerçekleştirdi. Yaklaşık 20 kişilik grup, holding binası önünde oturma eylemi yaptı. Bir saat süren oturma eyleminin ardından grup olaysız şekilde dağıldı.
ANKARA'DA DA MÜDAHALE
Ankara'da toplanan bir grup, Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe Bölgesi'nde bakır madeni çıkarmak isteyen Cengiz Holding'e bağlı Eti Bakır A.Ş şirketi protesto etti. Çankaya'da bulunan şirketin önüne gelen gruba polis müdahale etti.
Artvin Cerattepe bölgesinde 38 hektar alandaki "Bakır ve Açık Ocak Altın İşletme Projesi" kapsamında, ilgili şirketin çalışmalara başlamak üzere iş makineleriyle maden sahasına çıkacağını duyan ve dün sabah saatlerinde Çamlık Mahallesi mevkisinde yolu kapatan grubun kurduğu barikat ve taşlar, güvenlik güçlerinin kontrolünde iş makineleri yardımıyla temizlendi.
Burada yaklaşık bin kişilik bir grup yolda barikat kurarak iş makineleri ve jandarmanın geçişini engelledi. Gruptakilerden bazıları jandarma ekiplerine taş attı.
Jandarma ekipleri de kalabalığa "dağılın" uyarısı yaptı. Grubun dağılmaması üzerine jandarma biber gazıyla müdahalede bulundu. Biber gazından gruptakilerin yanı sıra jandarma da etkilendi.
Öte yandan, sabah saatlerinde polisin müdahalesi sırasında gözaltına alınanların Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan, Bahattin Altuntaş, Dursun Ali Koyuncu, Kamil Güven ve Osman Okur olduğu öğrenildi.
Kafkasör Yaylası Genya ve Cerattepe Mevkiinde madencilik faaliyetleri 1996 yılında başladı. Kanadalı Cominco Madencilik şirketi bölgede faaliyet yapmak için maden ruhsatı aldı. Yeşil Artvin Derneği bölgede yapılacak madencilik faaliyetlerinin doğaya geri dönüşümsüz zararlar vereceğini belirterek 1997 yılından itibaren hukuk mücadelesi başlattı. Rize Bölge İdare Mahkemesi'ne maden ruhsatının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açıldı. Bu süreçte Cominco firması bölgedeki tüm haklarını yine Kanadalı olan İmmet Mining firmasına devretti. Uzun süren yargı mücadelesi sonucunda Rize İdare Mahkemesi'nin maden ruhsatı iptali için verdiği kararı Danıştay 2002 yılında onadı. Artvin halkı böylece maden şirketlerinin bölgeden çekilmesini sağladı.
Yeşil Artvin derneği öncülüğünde 8 Temmuz 2015 tarihinde Rize İdare Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma ve ÇED olumlu kararının iptali istemiyle yeniden dava açıldı. 761 kişi ile 60 avukatın açtığı dava Türkiye'nin en büyük çevre davası olma özelliğini taşıyor. Mahkeme yeniden keşif yapılması kararı verdi. Bölgede bilirkişi heyetinin inceleme yapması bekleniyor.
BÖLGEYE EK GÜVENLİK GÜCÜ
Cerattepe yolunun açılması için 6 ilden gelen çevik kuvvet ekiplerine ek olarak bu sabah bölgeye çok sayıda güvenlik görevlisi geldi. Çevik kuvvete takviye olarak gelen polislerin yanı sıra Erzurum'dan da bir askeri birliğin olay yerine uzak bir bölgene konuşlanması dikkat çekti.
Valilikten yapılan yazılı açıklamada, “Bugün sabah itibariyle ilgili firma tarafından işletilmesi planlanan Cerattepe Bakır Maden sahasına gitme talebi doğrultusunda hem vatandaşlarımızın ve hem de ilgili şirketin güvenliğini sağlamak üzere, kolluk güçlerimizin refakatinde bir çalışma yürütülmüştür. Vatandaşlarımız şundan emin olmalıdır ki, valiliğimizce hiçbir hukuksuzluğa asla müsaade edilmediği gibi, yapılan işlemlerde de tamamen yasal sınırlar içerisinde hareket edilmektedir.
KADIKÖY’de, Artvin İnisiyatifi’nin çağrısı üzerine toplanan kalabalık bir grup, bir süre yürüdükten sonra, tulum eşliğinde horon teperek Artvin Cerattepe bölgesinde maden çıkarılması ile ilgili yapılan eyleme destek verdi.
Devletin doğaya sahip çıkması gerekirken; halk, doğayı devletin elinden koruyor! Cerattepe'yi talan ettirmeyeceğiz! #CerattepeDireniyor
— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) February 17, 2016