Güncelleme Tarihi:
Diyarbakır Bismil’de 6 yıl önce temeli atılan Ar Tarım Organik Gıda A.Ş, mayıs 2012’de halka açıldı. Şirketin ana faaliyeti organik pamuk üretimiydi. 2 bin dönüm arazisi bulunan şirket 600 dönüm arazide organik pamuk üretimi
3 AYDA İKİ EL DEĞİŞTİRME
Yüzde 45 hissesi halka açılan şirketin hisseleri 2-3 TL arası arasında binlerce yatırımcıya satıldı. Ancak işler umulduğu gibi olmadı. Hisselerinde sık sık olağanüstü hareketler yaşanan şirket, zaman zaman yaptığı Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) açıklamaları ile kafaları karıştırdı. Sözü edilen açıklamalardan biri de şirketin petrol arama ruhsatı aldığı yönündeydi. Geçtiğimiz 27 Ocak günü yapılan KAP açıklaması ile de, şirketin yüzde 55 hissesinin, Ali Kemal Tümer’in sahibi olduğu Tümer Tarım Hayvancılık şirketine satıldığı belirtildi. Bu açıklama ile birlikte Ar Tarım hisseleri dalgalandı. Bu devir açıklamasından 2 ay kadar sonra da bu kez Tümer Tarım’ın Ar Tarım hisselerini Ayhan Öztürk’e sattığı duyuruldu. Sert şekilde düşen hissenin işlem sırası Borsa İstanbul tarafından kapatıldı. Çok sayıda yatırımcı ise savcılıklara ‘dolandırıldık’ iddiası ile suç duyurularında bulundu.
SPK ŞİRKETİ DENETLEDİ
Ar Tarım ile ilgili yaşanan baş döndürücü gelişmeler sonrası SPK üç denetçi görevlendirdi. SPK Denetçileri Derya Aslan, Nükhet Ermiş, Mahmut Okur’un hazırladığı ‘Ar Tarım Denetleme Raporu’nda şirketin içinin planlı bir biçimde boşaltıldığı vurgulandı. Raporda yer alan tespitlere göre, bu yılın başında yapılan hisse devir sözleşmesi, yapılan usulsüzlüklere kılıf uydurma amaçlıydı.
HUKUKİ KILIF OLUŞTURULDU
Rapora göre 31 Aralık 2013 itibari ile şirketin aktifleri 38 milyon TL değerindeydi. Yine anılan dönemde şirkete ait 28 tarla ve makine-teçhizat bulunuyordu. 27 Ocak’ta ise şirket hisseleri Tümer Tarım’a devredildi. Devir bedeli Tümer Tarım tarafından ödenmesi gerekirken, Ar Tarım varlıkları kullanılarak ödeme yapılmış gibi gösterildi. Raporda, hisse devir işleminin göstermelik olduğuna işaret edilerek “Sözleşmenin amacı şirket varlıklarını haksız ve usulsüz bir şekilde ele geçirmekti. Şirketin eski hakim ortağı ve yöneticisi olan Şehmus Arslan ve yakınları, şirket malvarlığını kendi uhdelerine geçirmek için bir düzen kurdu. Ve bu düzene hukuki bir görünüm vermek için pay devir alacağı görüntüsü sağlandı. Oysa pay devri borcu için şirket, hukuken böyle bir borca taraf değil” denildi.
TARLALAR DA MAKİNELER DE GİTTİ
Raporda, Ar Tarım’ın faaliyetini devam ettirebilmesi için gerekli olan varlıkların satıldığına işaret edildi. Raporda, Ar Tarım’a ait 20 milyon 976 bin TL değerindeki 27 tarla, 253 bin TL değerindeki makine ve teçhizat ile 8,3 milyon liralık nakit varlık Ar Tarım’ın eski sahibi Şeyhmus Arslan ve yakınlarının üzerine geçirildi. Şirketin toplam 29 milyon 572 bin TL zarara uğratıldığı vurgulanan raporda, Ar Tarım’ın eski sahibi Şeyhmus Arslan ve yakınları ile Tümer Tarım yöneticileri Ali Kemal Tümer, Mert Eren, Sami Duman, Tolga Karaca hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulması istendi.
Ar Tarım hisselerinde 5 bin kadar yatırımcının zarara uğratıldığını öne süren Av. Egemen Özbey ise, 3 kişi adına, tazminat davası açtıklarını ifade etti. Özbey’in Ankara Ticaret Mahkemesi’nde açtığı davada, davalı olarak Şeyhmus Arslan ve Ali Kemal Tümer’in yanı Ayhan Öztürk’ün de adı yer aldı.