Bizi de dinleyin

Güncelleme Tarihi:

Bizi de dinleyin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2008 00:00

Cumhurbaşkanı Gül başkanlığında toplanacak 20. Milli Komite öncesinde odalardan yapılan ortak açıklamada, "Bizi de dinleyin" denildi. Açıklamada, AKM alanının kamusal niteliğinin ortadan kaldırılmak istendiği vurgulandı.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Peyzaj Mimarları Odası ve Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, bugün yapılacak 20. Milli Komite toplatısı için "ortak uzlaşı" çağrısı yaptı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığında yapılacak toplantıda Atatürk Kültür Merkezi alanının kaderi de belli olacak.

Odaların yaptığı çağrıda Atatürk Kültür Merkezi alanıyla ilgili yapılacak projelerde kendilerinin ve kamuoyunun da desteğinin alınması gerektiği bildirildi. Odaların ortak olarak hazırladığı bildiride şu ifadeler kullanıldı:

Toplantıya katılmak istiyoruz

"Toplantı gündemi hakkında biz demokratik kitle örgütlerinin, meslek odalarının da yıllardır oluşturduğu görüşleri vardır. Bu görüşlerimizi Milli Komite’nin 20. toplantısında komite bileşenleri ile paylaşmak AKM alanlarına ilişkin alınacak kararlara tanıklık etmek istiyoruz. Bu nedenle toplantıyı izlememizin kabul edilmesini, basın aracılığıyla duyurulmasını demokratik haklarımız olarak istiyoruz. Bizler AKM alanının Kamusal niteliğinin korunmasını istiyoruz."

Kamusal nitelik yok edilmesin

Bildiride AKM alanının bir kargaşa ve kabus alanı haline gelmemesi için oluşturulan görüşlerin yıllardır tekrarlandığının da altı çizilerek, "AKM alanında Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde geliştirilen projeler AKM alanının kamusal niteliğini ortadan kaldırmaya yönelmektedir. Başta Gar önünde katlı kavşak projesi olmak üzere, Gençlik Parkı’nın ortadan kaldırılmasına yönelik huzurlarınıza getirilen projelerin ne anlama geldiğini anlatmak istiyoruz. Gar önünde yapılmaya başlanan katlı kavşak projesi ile AKM alanının tarihsel kimliğini, kenti ve kırı, kırsalı birbirine bağlayan işlevsel niteliğini, kamunun kendi geleceği hakkında karar verme yeteneğini kazandığı gar meydanı hakkında yürütülen projelerin, Ankara’nın tarihsel kimliğini yok edeceğini anlatmak istiyoruz" denildi.

AKM alanı tarihsel mesele

Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi Başkanı Erdal Kurttaş, Atatürk Kültür Merkezi alanının kamuoyunda sadece ’hipodrom’ olarak bilindiğini belirtti. Kurttaş şöyle devam etti

"Atatürk Kültür Merkezi dedğimiz alan sadece tek bir mermer yapıdan oluşmuyor. Bu alan beş temel bölgeyi de bünyesinde barındırıyor. Bu beş bölge, 19 Mayıs Stadyumu, Gençlik Parkı alanı, Sanat ve Kültür alanı, CSO ve Çağdaş Sanatlar Merkezi ile Gençlik Parkı ve Ulus Meydanı arasındaki müzeler alanından oluşuyor. Biz bu alanın öneminden bahsettiğimiz zaman sadece AKM binası anlaşılmasın. Tüm bu öğeler bir bütünün parçasıdır. Tüm bu bölgeler göz önüne alındığı zaman AKM alanının tarhsel ve kültürel önemi ortaya çıkar."

Tarihe yakışır bir alan istiyoruz

İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Başkanı Nevzat Ersan da bu alanda yapılacak değişikliklerin ortak akılla yapılması gerektiğini vurguladı.

AOÇ’ye benzemesin

MİMARLAR Odası Ankara Şubesi Başkanı Nimet Özgönül, Atatürk Kültür Merkezi ile ilgili olarak uygulanacak projelerde tarihsel kimliğin yok edilmemesi gerektiğini savundu. 20. Milli Komite Toplantısı’nda alınacak kararların sivil toplum ve kamouyonun da desteğinin alınması gerektiğini belirten Özgönül şunları söyledi:

"Toplantıya sunulacak projeler hakkında bilgimiz bulunmuyor. Çok sayıda kurum tarafından üretilen farklı projeler var. Biz bu alanın Atatürk Orman Çiftliği’nde yapıldığı gibi rant için parsallenmesine kesinlikle karşıyız. Uygulanacak projelerde Milli Komite’nin üst kararlarına da saygı duyulmalı. Her kurum kendi isteğine göre bu alanı biçimlendirmemeli. Bu düzenlemeler şeffaf bir şekilde önceden belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda uygulanmalı."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!