Tarihi kiliseye ‘merdiven’ turu

Güncelleme Tarihi:

Tarihi kiliseye ‘merdiven’ turu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2014 01:01

Ankara Ulus’taki tarihi Saint Clement Kilisesi’ni ziyaret etmek için Başkent’e gelen turistler gördükleri manzara karşısında şok oluyor. Etrafı binalarla çevrili olan kiliseye ulaşabilmek için turistler, bir apartmanın yangın merdivenlerini kullanmak zorunda kalıyor.

Haberin Devamı

Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun (GEEAYK) 12/04/1980 yılı aldığı 2167 sayılı karar ile tescillenen St. Clement Kilisesi, kaybolmaya yüz tuttu. Anafartalar Caddesi ile Çıkrıkçılar Yokuşu arasında, Eski Adliye Binası’nın arkasında kalan ortaçağ dönemine ait yapı, çevresinde yükselen binalar ve üzerine inşa edilen yeni yapılar nedeniyle görünmez oldu. Bizans Dönemi’ne ait eserler arasında bulunan kiliseyi görmek için Ankara’ya gelen turistleri kendi apartman boşluklarında ağırlamak zorunda kaldıklarını belirten özel bir şahsa ait apartmanın görevlisi Ahmet Akdere, “Turistler ellerinde haritalarla kiliseyi görmeye geliyor. Ancak giriş olmadığı biz yangın merdivenimize çıkartarak, elimizden geldiğince yardımcı oluyoruz. Zaten gösterilebilecek iki tane sütun var. Mecburen turist rehberi oldum” diye konuştu.

Haberin Devamı

ANKARA’DA MERDİVENLİ KİLİSE TURU / Foto Galeri

GİRİŞ KAPISI YOK

Turistler, ortaçağ yıllarında yaşayan Clement isimli başpiskoposun, o dönem hristiyanlara karşı uygulanan baskı sonucu Antiochus Galerius tarafından öldürülerek, Denizciler Caddesi ile Anafartalar Caddesi arasında kalan St. Clement Kilisesi etrafında bir yere gömdüğünü düşünüyor. Manevi açıdan değer verdikleri kiliseyi görmek için kilometrelerce uzaktan Ankara’ya gelen turistler, hiç beklemedikleri bir durumla karşılaşıyor. Girişi olmayan kiliseyi görebilmek için bir apartmanın yangın merdivenine çıkmak zorunda kalan yabancı konuklar, dua edip, fotoğraf çekiyor.

REZİL OLMAYALIM

Kilisenin bitişiğindeki apartmanın görevlisi Ahmet Akdere, turistlere yardımcı olmaya çalıştığını söyledi. Yabancı konukların büyük bir heyecanla kiliseye görmek için geldiğini anlatan Akdere, “Biz elimizden geleni yapıyoruz. Kendi mülkümüz içinden geçirerek kiliseyi görmelerini sağlıyoruz ancak daha fazlasının yapılması lazım. Bu kadar önemli bir eserin seyir terası ya da turistlerin rahatça ulaşabileceği bir konumda olması gerekir. Bu ülkemizin imajı açısından çok önemli. Tursitlere rezil olmamalıyız.”

BİZANS MABETİ

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Tarih İçinde Ankara kitabında da yer verilen kilise, Bizans Dönemi mabetlerinden biri olarak tanıtılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!