Güncelleme Tarihi:
Hamile kadınlara doğum öncesi ve sonrası yasal olarak tanınan 16 haftalık izin için “Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı hastanelerden doğum belgesi alma zorunluluğu” anne adaylarının tepkisini çekti.
Ankara Hürriyet’e şikayette bulunan anne adayları ve eşleri uygulamaya karşı çıkarak, “Devletin ruhsat verdiği özel hastanelerde, doktorların verdiği doğum belgesi kabul edilmiyor. Hastalar ve yakınları bürokratik engellerle yıpratılıyor” dedi.
KUYRUKLARDA SÜRÜNDÜRÜYORLAR
İsmini vermek istemeyen bir anne adayı, SGK’nın anlaşması olmayan hastanelerden verilen doğum belgelerini kabul etmemesi nedeniyle binlerce kadının ve eşlerinin SGK kuyruklarında süründüğünü iddia ederek, şunları söyledi:
“Kanunun bize vermiş olduğu hakkımızı kullanamıyoruz. ‘SGK ile anlaşması yok’ diye özel hastane belgesini kabul etmeyip, anne adayının kuyruğa girip doğum yaptığını kanıtlamasını istiyorlar.
NÜFUS CÜZDANI ÇIKARTILABİLİYOR
Sezaryen ile doğum yapmış, karnında dikiş olan kadınların kuyruğa girmesini istemek, insan hakları açısından kabul edilecek şey değil. Hastanın eşinin gelip doğum belgesini onaylatması da kabul edilmiyor, illa hastayı görmek istiyorlar. Ancak SGK’nın onaylamadığı bu belgeyle gidip bebeğe nüfus cüzdanı çıkartabiliyoruz. Kağıt üzerinden dönen bürokratik işlemlere bir son verilsin, anne adaylarının bu sorununa bir çözüm bulunsun.”
‘HEKİM RAPORU İLE BELİRTİLİR’
4857 Sayılı İş Kanunu’nun 74. Maddesi’nde doğum izniyle ilgili olarak, “Analık halinde çalışma ve süt izni” başlığı altında şu hükümler yer alıyor: “Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.
Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir.”