Güncelleme Tarihi:
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, tabelaların oluşturduğu görüntü kirliliğinin önüne geçmek için çalışma başlattı. Yıl sonuna kadar her semt için işyerlerinde kullanacak tabela kriterleri belirlenecek, 2014 yılı itibarıyla da tüm işyerleri bulunduğu semtin standartlarına göre tabela kullanacak.
Şeirlerdeki görüntü kirliliğinin önüne geçmek için çalışmalar yürüten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çanak antenlerden sonra işyerlerindeki reklam tabelalarının da düzenlenmesi için çalışma başlattı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, sokak ve caddelere girildiğinde tabelaların oluşturduğu karmaşadan vatandaşların aradığı yeri bulamadığınını belirtti. Bakanlık olarak görüntü kirliliğini giderici düzenlemeler yaptıklarını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Işyerlerindeki tabelaların ruhsatını belediyeler veriyor. Belediyeler bu işin üzerinde hassasiyetle duruyor, biz bakanlık olarak görüntü kirliliğinin giderilmesi için daha önce çanak antenlerde olduğu gibi tabelaları da düzenlemek üzere çalışma yürütüyoruz. Çalışmalarımızı belediyelerimizle paylaşacağız. Belediyelere maddi yardımda bulunacağız. Belediyeler de işletme sahiplerine tabelalarını düzenlemesi için destek olabilirler.
MECBUR KALIRSAK CEZA YAZARIZ
Görüntü kirliliği ve gürültü kirliliğinden dolayı bakanlığımız ceza yazma yetkisine sahip. Biz bunu işletmeyi çok arzu etmiyoruz. Fakat mecbur kaldığımız noktada da işleteceğiz. Biz istiyoruz ki halkımız bunu isteyerek yapsın, zorlamayla olmasın. Öyle yerler var ki kimi ışıklı tabela, kimi ışıksız, kimi büyük, kimi küçük, kimi tahtadan, kimi plastikten, kimi demirden veya alüminyumdan, bunların daha derli toplu, düzenli, daha anlaşılır ve çevre açısından görüntü kirliliğine sebebiyet vermeyecek şekilde yapılmasını sağlayacağız.”
PEYZAJ MİMARLARINDAN DESTEK
Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak, kentsel donatı elemanı olan tabelaların da estetik ve kentle uyumlu doku özelliği göstermesinin önemli olduğunu söyledi.
Kolçak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, tabelaların oluşturduğu görüntü kirliliğinin önüne geçmek için başlattığı çalışmayı desteklediklerini ifade etti.
Kentin her türlü cephesinde kullanılan malzeme, materyal ve enstrümanların estetik ve uyum içerisinde olmasının önemine işaret eden Kolçak, kent insanının görüntü kirliliğinden uzak kalmasının psikolojik açıdan olumlu etkileri bulunduğuna dikkati çekti.
Bina cephelerinde kullanılan tabelaların da uyum içerisinde olmasının peyzaj açısından önemli olduğunu ifade eden Kolçak, "Kentsel donatı elemanı olan tabelaların da estetik ve kentle uyumlu doku özelliği göstermesi önemlidir. Görsel rahatlık ve kentlinin o kentte birbiriyle uyumlu dokuları izlemesi, psikolojik ve sosyal açıdan son derece kıymetlidir" diye konuştu.
Kolçak, tabelaların şehirlerin kimliğine uygun olarak seçilmesi ve belirlenen norm ve standartların mutlaka denetlenmesi gerektiğini kaydetti.