Güncelleme Tarihi:
Türkiye’nin ilk kentsel dönüşüm projesi olan Saraçoğlu Mahallesi, ATO ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından aslına uygun olarak restore edilecek.
Bakanlığın Saraçoğlu Mahallesi’ni ‘riskli alan’ ilan etmesiyle, bölgedeki konutların yıkılacağı iddialarına ATO Başkanı Salih Bezci yanıt verdi.
Bezci, “Bölgeyle ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Tamamen aslına uygun olarak bu alanı Ankaralılara kazandıracağız” dedi.
PROJE GÜNDEMDE
Bölgedeki evleri aslına uygun bir şekilde restore ederek Başkent’e kazandırmak için projeyi Bakanlığa sunduklarını belirten Bezci, “Konuyla ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile de görüştük. Kendisinin bu konuya olan duyarlılığı çok yüksek. Bu projeyi gündemden düşürmüyoruz” diye konuştu.
ASLINA UYGUN RESTORE
Yapılacak çalışma ile birlikte bölgenin geri kazanılacağını söyleyen Bezci sözlerine şöyle devam etti: “Kızılay’ın bu önemli alanını popüler hale getireceğiz. Proje kapsamında mevcut binaları aslına uygun restore edip, kafeler, restoranlar, sergi salonları, kütüphaneler başta olmak üzere sosyal mekanlar olşturacağız.”
TİCARET ALANINA DÖNÜŞMESİN
Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Ali Hakkan, gündemde olan Saraçoğlu Mahallesi dönüştürme projeleri hakkında bir basın toplantısı düzenledi. Hakkan, Saraçoğlu Evleri’nin Cumhuriyet tarihinin ilk lojmanları olduğu ve Koruma Müdürlüğü tarafından tarihi SİT alanı olarak belirlendiğini söyledi. Hakkan, bölgenin Kızılay’a çok yakın ve iştah kabartıcı bir alan olduğunun altını çizerek şöyle devam etti:
“Ticaret odası bize yaptığı bir ziyarette buraya talip olduklarını belirtti. Biz de bu bölgenin bilimsel analizlerle projelendirilip kullanıma açılması konusundaki fikrimizi dile getirdik. Hala aynı fikirdeyiz. Bölge bir ticaret alanına dönüştürülmemeli ve bir kültür-sanat bölgesi olarak kalmalı.”
CUMHURİYET SİMGESİ
Saraçoğlu Mahallesi’nin temelini 1944 yılında dönemin Başbakanı Şükrü Saraçoğlu attı. Cumhuriyet döneminin üst düzey bürokratlarına lojman olarak yapılan 434 konutluk yerleşim biriminin yapımı 1946 yılında tamamlandı. Konutların mimarı, Opera binasını da yapan Alman Paul Bonatz. Mahalle, geniş bahçeli evler, yürüyüş yolları, tiyatro, kütüphane ve okuldan oluşuyor.