Güncelleme Tarihi:
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, sosyal medyanın kaçak avcıları yakalamak konusunda bakanlığın elini güçlendirdiğini belirterek Hürriyet’e şunları söyledi:
Facebook ve twitter takibi
“Bizim avcılar sosyal medyada kendi suçlarını ortaya koyuyorlar. Örneğin bir çoğu avladıkları hayvanlarla poz veriyorlar. Fotoğraflara bir bakıyorsunuz ya avda kotayı aşmışlar ya da avlanması yasak olan hayvanları avlamışlar. Bunların birçoğu avcı belgesi olan insanlar. Vatandaşlarımıza, sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ederim. Twitter ve facebooku kontrol edip kaçak av konusunda bakanlığı haberdar ediyorlar, hatta bakanımıza mail bile atıyorlar. Biz de bakanlık olarak kaçak avcıları ve kotayı aşarak avlananları belirlemek için facebook ve twitterı 24 saat izleyen bir birim kurduk.
Facebookta yakaladık
Daha geçtiğimiz günlerde facebookta fotoğraflarını yayınlayan bir avcıya 55 bin 466 TL ceza kestik. Bu kişinin avcılık belgesi olmasına rağmen kotayı aşarak ardıç kuşu ve avlanması yasak olan sincap avladığı ortaya çıktı. 2011’de kaçak avcılara ve kotayı aşarak avlananlara toplam 3.5 milyon TL ceza kestik.
Tehlikeli olan bohçacılar
Bazı avcılar sanılanın aksine avlanan hayvan kotasına karşı çıkarak sayının düşürülmesini istiyor. En son dört tane avlanmasına izin verilen keklik sayısının ikiye indirilmesini talep ettiler. Bizim aslında mücadele etmemiz gereken şey kaçak avcılar ki bunlara avcı değil bohçacı diyoruz. Bugün 115 bin 500 civarında belgeli avcı var. Ama elinde av tüfeği olan kişi sayısı üç milyon.
Maliyeye ödeme bir kere yapılacak
Maliye Bakanlığı, her yıl avcılardan 300 TL değerinde av sertifikası ve 128 TL harç bedeli alıyor. Bunu ödemek bazı insanlara zor geliyor. O nedenle artık bu paralar sadece bir kereye mahsus alınacak. Böylece kaçak avın da azalacağı düşünülüyor.”