Güncelleme Tarihi:
ODTÜ Caz Günleri, Akbank Caz Festivali ve Ankara Müzik Festivali gibi çeşitli sahne performanslarının yanı sıra dünyanın birçok yerinde konser veren Dr. Abdurrahman Tarikçi, hayatı müzik tadında düşlediğini söyledi.ODTÜ Fizik Bölümü’nden mezunu olduktan sonra aynı bölümde master programını tamamlayarak doktor ünvanını alan Tarikçi, okul yıllarında grup arkadaşlarıyla şenliklerde sahne aldıklarını belirtti.
Yorumluyorum
Son yıllarda bas gitarıyla Mavi Siyah Flamenko Topluluğu’nda da yer alan Tarikçi, Anadolu ezgilerini sıradışı sazlarla icra ediyor. Dokuyu korumaya çalıştığını ifade eden Tarikçi, “Anadolu, tam anlamıyla bir medeniyet beşiği. Birbirinden farklı ezgileri içinde barındırıyor. Yeri geldiğinde herkese hitap edebilen, yeri geldiğinde küçük bir topluluğu geçmişe taşıyan bilindik ezgileri, sıradışı enstrümanlarla yeniden yorumluyorum” dedi.
İlkokulda hobi olarak başladığım müzik şimdi işim
Müzİğe olan ilgisinin ve tutkusunun zaman geçtikçe mesleği haline geldiğini vurgulayan Tarikçi, hayatımın anlamı dediği müziğe nasıl başladığını şöyle anlattı: “Müziğe ilk olarak ilkokul yıllarında, hobi olarak başladım. Ailemde müzikle ilgilenen kimse yoktu. Öğretmenlerimin ısrarıyla bağlama çalmaya ve okul törenlerinde sahne almaya başladım. Ortaokul, lise, üniversite derken müzikten kopamadığımın ayrımına vardım. Üniversite yıllarında birçok sanatçıya enstrümanlarımla eşlik ettim. Tiyatro, dizi ve reklam müziklerine imza attım. Aşık olduğum bu işi en iyi şekilde yapabilmek için 2003 yılında Stüdyo Tını’yı açtım. Tonmaysterlik ve aranjörlük yapmaya başladım. Konservatuara gitmememe rağmen elimden geldiğince eksiklerimi tamamlamaya, kendimi yenilemeye ve geliştirmeye çalıştım.”
Çıkmaza girdi
Tarikçi “İnsanların müzik dinleme alışkanlığı değişti. Farklı tarzlar artmaya ve çığ gibi büyümeye başladı. Alternatifler çoğaldıkça, seçici olmak güçleşti. Başarılı işlerin farkındalığı, karmaşa içinde çıkmaza girdi. Sektörde yaşanan bu gelişmeler birçok sorunu da beraberinde getirdi. Müzik büyük bir ilgi sorunu yaşamaya başladı. Dinleyecici seçici olmadığı için de müzisyen maddi sıkıntılarla boğuşmaya başladı” diye konuştu.
Anadolu ezgilerini unutmayalım
Sanatçı “Ankaralılar artık müzikle ilgilenmiyor, sayısı çok az olan konserlere bile gitmiyor. İnternetin sağladığı kolaylık ve canlı performanslara olan hızlı ulaşılabilirlik sanatçıları sıkıntıya soktu Sanatsal etkinliklere verilmeyen değer, farklı ortamlarda kullanılmaya başladı. Yıllarını müziğe adamış biri olarak değinmek istediğim en önemli nokta bu. Müziğimize sahip çıkalım ve yüzyılları aşan Anadolu ezgilerini unutmayalım” diye konuştu.
Abdurrahman Tarikçi kimdir?
BİRÇOK grup ve müzisyene eşlik edip Türkiye’de ve dünyanın çeşitli yerlerinde konserler veren Abdurrahman Tarikçi, tiyatro, dizi ve reklam müzikleri yapıyor. 1977 yılında Yozgat’da doğan Tarikçi, 1998 yılında ODTÜ Fizik Öğretmenliğini bitirdi. 2002 yılında yine ODTÜ Fizik’te master programını tamamlayarak 2010 yılında ODTÜ Fizik’te doktor ünvanını aldı. Sayısız albümde bas gitar ve bağlama çalan Tarikçi, 2003 yılından beri sahibi olduğu Stüdyo Tını’da tonmaysterlik ve aranjörlük yapıyor.