Kanser hastasına destek

Güncelleme Tarihi:

Kanser hastasına destek
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2009 00:00

Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, "Ulusal Kanser Kurumu" kurulması için tüm çalışmaların tamamlandığını, 2009 yılının sonuna kadar, bu kurumun faaliyete geçeceğini açıkladı. Tuncer, kurumun çalışmaya başlamasıyla kanserli hastalara maddi destek de verileceğini, bilimsel çalışmalar sayesinde kanser vakalarının yüzbinde 50 azalacağını bildirdi.

SAĞLIK Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, kuruluş hazırlıkları tamamlanan Ulusal Kanser Kurumu’nun bu yılın sonuna kadar faaliyete geçeceğini açıkladı. Tuncer, "Kurum faaliyete geçtikten sonra kanser hastalarına maddi destek de verilecek" dedi.

Tuncer, Türkiye’de son beş yıla kadar kanser verileriyle ilgili hiçbir şey bilinmediğini belirterek, bu nedenle beş yılı kapsayan ciddi bir kayıt sistemi başlatıldığını ve bu sistemin sekiz merkezi bulunduğunu söyledi. Çalışmalar sonucunda verilerle ilgili bir öngörü sağladığını, ancak gerçekçi rakamlara ulaşılamadığını kaydeden Tuncer Ankara Hürriyet’e şu açıklamayı yaptı:

400 bin hayat kurtulacak

"Türkiye’deki kanserin geleceği ve ülkemize ağırlığı konusunda nerede olduğumuzu, önümüzdeki 30 yılda nereye gideceğimizi belirleyecek bir ’Ulusal Kanser Kurumu’ kuruyoruz. Bu kurum Türkiye’de bir ilk olacak. Kurumun bu yıl sonuna kadar Ankara’da faaliyete geçmesini öngörüyoruz. Faaliyete geçiği zaman kanserli hastalara psikolojik tedavinini yanısıra maddi destek de verilecek. Ancak bu kurumun asıl görevi, etkin ve ekonomik kanser tedavisi yapmak, kanserin önlenmesi ve erkenden tanımlanarak yok edilmesine yönelik bilimsel çalışmaları desteklemek olacak. Bu kurum ile birlikte kanser sıklığı yüzbinde 50’ye inecek. Yani bu 2020 yılına kadar en az 400 bin hastanın hayatının kurtulması, binlerce insanın kansere yakalanmaması anlamına geliyor.

Çok ciddi artış var

Ülke projeksiyonlarını incelediğimizde 2000 yılında yüzbinde 90-100 civarında olan kanser sıklığı, 2005 itibariyle yüzbinde 203. Çok ciddi bir artış var. Bu artışın büyük kısmı bizim iyi veri toplamamızdan da kaynaklanıyor ama bir analiz yaptık, gördük ki Türkiye’de en kötü ihtimalle kanserde her yıl yüzde 2’lik artış meydana geliyor. Böyle devam ederse 2020’de kanser sıklığı yüzbinde 293.7 olacak. Kanser tanısı konmuş hastaların sayısı 2005 yılı itibariyle 277 bindi. Bunun 215’te 545 bin, 2030 yılında ise 1.5 milyona varacağını öngörüyoruz. Bu rakamlar gösteriyor ki Türkiye’de kanser artık önemli bir halk sağlığı sorunu. Hastalığı azaltabilmek için ciddi bir çalışma yürütmek gerekiyor. Bu anlamda Ulusal Kanser Kurumu çok önemli bir görev üstlenecek.

Tüm Türkiye taranacak

2005 yılındaki kanser harcamaları 1.9 milyar dolar, 2008’de bu rakam 2.5 milyar dolara yükselirken, 2030’da 9.6 milyar dolarlık bir kanser harcaması olacağını düşünüyoruz. Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Dairesi’nin 2004’ten önceki bütçesi 6 bin YTL iken, bu gün 6-7 milyon YTL oldu. Hatta ilave bazı kaynaklarla 10 milyon YTL’yi sadece taramaya ayırdık. 2010’a kadar 280 tane tarama merkezi açmak gerekiyor. Böylece tüm Türkiye’yi tarama olanağı bulacağız.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!