Ankara sınırlarındaki Karadeniz Soğuksu Milli Parkı - Seyahat Haberleri
GeriSeyahat Ankara sınırlarındaki Karadeniz Soğuksu Milli Parkı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Ankara sınırlarındaki Karadeniz Soğuksu Milli Parkı

Ankara sınırlarındaki Karadeniz Soğuksu Milli Parkı

Atlas dergisinin outdoor giyim firması Columbia ortaklığıyla düzenlediği doğa etkinliklerinin dördüncüsü, 18-19 Eylül tarihlerinde Ankara’nın kaplıcaları ile ünlü Kızılcahamam ilçesinde bulunan Soğuksu Milli Parkı’nda yapıldı.

Çoğunluğunu okurların oluşturduğu 300’ün üzerinde doğasever, milli parkta kamp kurdu, 16 kilometrelik yürüyüş parkurunu katetti, yörenin doğal zenginliklerini yakından tanıdı. Yolunuz buraya düşerse siz de kanat açıklığı 3 metreyi bulan kara akbabaların süzülüşüne tanık olabilir, 10 milyon yıllık fosil ağaçları görebilir, zengin yaban hayatı ve peyzaj güzelliklerini keşfedebilirsiniz.

Atlas dergisinin düzenlediği doğa etkinliği için 17 Eylül Cuma gecesi İstanbul’dan otobüslerle yola çıktık. Yaklaşık 7 saatlik bir yolculuktan sonra Ankara’nın kaplıcaları ile ünlü Kızılcahamam ilçesinde bulunan Soğuksu Milli Parkı’na vardık. Kızılcahamam Belediyesi’nce ormanda açık büfe kahvaltı ikramıyla karşılandık.
Milli parka adımınızı attığınız andan itibaren başka bir dünyanın içine düşüyorsunuz. Gür ve yeşil ormanlık alan havanızı değiştiriyor. Milli Park, İç Anadolu Bölgesi’nden Karadeniz Bölgesi’ne geçiş kuşağında yer alıyor. Dolayısıyla karasal iklimden çok Karadeniz ikliminin etkisi altında. Zaten böyle yoğun bir ormanlık alanla ancak Karadeniz Bölgesi’nde karşılaşabilirsiniz. Fakat inanması güç de olsa burası Ankara ili sınırları içerisinde.
Ormanda kahvaltıdan sonra sıra çadırları kurmaya geldi. Çoğunluğunu okurların oluşturduğu 300’ü aşkın katılımcı, kısa sürede kamp yerini rengarenk çadırlarla donattı. Bir sonraki adım 16 kilometrelik doğa yürüyüşüydü. İstanbul Üniversitesi Doğal Afetler Arama Kurtarma Birimi, Doğa Aktiviteleri Grubu, Pirpila Turizm’in deneyimli rehberleri de bize eşlik etti. Ormanın içinde ilerlerken çok geçmeden üzerimizde kara akbabalar süzülmeye başladı. Bölgede kara akbabalardan yaklaşık 20 çift yaşıyor. Bu tür, Türkiye ve Yunanistan’ın bir bölgesi dışında dünyada başka hiçbir yerde bulunmuyor. Bu yüzden çok değerli. Kanat açıklıkları 3 metreyi buluyor.
Yaban domuzu, ayı, kurt, tilki, geyik, sansar, kartal bölgede sık görülen diğer yaban hayvanları. Soğuksu Milli Parkı genellikle karaçamlarla çevrili. Ancak bölgede sarıçam, meşe ve kavak ağaçları da var.

10 MİLYON YAŞINDA AĞAÇ

Yürüyüş sırasında Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nizamattin Kazancı’nın Kızılcahamam’da yürüttüğü jeopark projesinin önemli parçalarından biri olan fosilleşmiş ağacın bulunduğu yeri de görme imkanımız oldu. Yol boyunca başka birçok fosil ağaç var. Ancak en büyük fosil, bu ağaç. Yaklaşık 2.5 metre uzunluğunda, çapı 1.5 metre civarında. 10 milyon yıl önce bu bölgede hakim olan volkanizma sonucunda volkanik akıntıların altında kalan ağaçlar zamanla silisleşerek taşa dönüşmüş.

YÜRÜYÜŞ 7 SAAT SÜRÜYOR

Öğle yemeğini yine Kızılcahamam Belediyesi’nin sağladığı kumanyalarla yedik. Yürüyüşü yaklaşık 7 saatte tamamladık. Akşam kamp alanına gittiğimizde sucuk-ekmek ve şarap partisi bizi bekliyordu. Gece olup fenerler söndürüldüğünde ise beklenmedik bir misafirimiz vardı; bir ayı. Çadırında yiyecek bulunduranların ziyaretine gelip kamp alanında heyecan yarattı. Birkaç çadırın etrafında kendini gösterdi. Bir çadırdan uyku tulumunu çekip aldı. Doğal yaşamda tutunmaya çalışan yaban hayvanları ne yazık ki besin kaynakları yok edildikçe bu yola başvuruyor. Böylece ayı gibi yaban hayvanları tarafından ziyaret edilmemek için neler yapılabileceğini de öğrendik. Siz siz olun, çadırınızda yiyecek bulundurarak yatmayın. Ya da bir yaban hayvanla evcil hayvanmış gibi ilişki kurmaya çalışmayın. Aksi takdirde üzücü sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.
Soğuksu Milli Parkı, piknik ve doğa yürüyüşleri için uygun bir bölge. Parkın etrafında büfe, restoran, tuvalet, çeşme bulabilirsiniz. Milli park sınırları içinde bir de doğa müzesi var. Burayı ziyaret ederek bölgenin bitki ve hayvan varlığı hakkında bilgi edinebilirsiniz.

NASIL GİDİLİR NEREDE KALINIR

Soğuksu Milli Parkı Ankara’nın Kızılcahamam ilçesine 2 km mesafede. Kızılcahamam karayoluyla Ankara’ya 80, İstanbul’a 350 km uzaklıkta. Milli Park’a Ankara-İstanbul karayolu ile ulaşılıyor. Ankara’dan Kızılcahamam’a gitmek isteyenler için Etlik Garajları’ndan ve Kültür Merkezi’nden her 20 dakikada bir belediye otobüsleri kalkıyor. Otobüsler Ankara’dan sabah 7.30-22.30 arası, Kızılcahamam’dan ise 07.00-20.30 arası çalışıyor. Kızılcahamam, Esenboğa havaalanına ise 1 saat uzaklıkta.
Patalya Thermal Resort, Soğuksu Milli Parkı içinde bulunan tek otel. Kızılcahamam merkezine üç kilometre uzaklıkta. Doğa içinde yürüyüş imkanı sunan otel 156 odalı, ayrıca 6 bungalovu var. İki termal havuzu, Türk hamamı, saunası, kabinli odaları bulunuyor. İki kişi yarım pansiyon konaklama hafta içi 220 TL, hafta sonu 300 TL. (312 736 02 00) Milli Parkta çadır ve karavanla konaklamak da mümkün. Ancak bunun için Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlü’ğünden izin almak gerekiyor.

Çadır kampı ve yürüyüş için gerekli malzemeler

2-3 kişilik çadır, uyku tulumu, mat, sırt çantası, yürüyüş pantolonu, yağmurluk/rüzgârlık, bileği iyi saran yürüyüş ayakkabısı, polar, çakı, şapka, düdük, dürbün, yürüyüş batonu, fener, yedek giysi, termos matara, yiyecek-içecek, güneş gözlüğü, güneş kremi.

False