Güncelleme Tarihi:
Seçim sonuçları 24 Haziran akşamı gerçekleştirilen sayımın ardından birçok vatandaşın gündemindeki konu oldu. Yüzde 88 civarı bir katılım ile 50 milyona yakın vatandaşın sandık başına gittiği seçimde, YSK'nın gün sonunda yaptığı açıklamaya göre 13. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olarak ilan edildi. İşte, tüm bölgelerin milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları
AK Parti’nin 293 milletvekilliğiyle çoğunluğu sağlayamadığı Meclis’te, ittifak ortağı MHP 49 sandalye kazandı. Cumhur İttifakı Meclis’te çoğunluğu aldı.
MHP OYUNU KORUDU
Seçimin en büyük sürprizini MHP yaptı. Seçim öncesinde baraj sıkıntısı yaşadığı iddia edilen MHP, yüzde 11.2 oy kazandı ve böylece 1 Kasım 2015’teki 11.9’luk oyunu büyük oranda korumuş oldu. 1 Kasım’da yüzde 49.5 oya ulaşarak 317 milletvekilliği kazanan AK Parti ise yüzde 42.4’te kalarak 293 sandalye kazandı.
İYİ PARTİ BEKLENENİ ALAMADI
‘Millet İttifakı’nı oluşturan CHP-İYİ Parti ve SP’nin toplam oy oranı 34.2, milletvekili sayısı 191 oldu. CHP’nin 1 Kasım’da yüzde 25.3 olan oyu yüzde 22.7’ye düştü. İlk kez seçime giren İYİ Parti ise beklenenin altında, yüzde 10.1 oranında oy kazandı. HDP ise oyunu arttırarak yüzde 11.2 ile barajı geçti ve 67 vekillik elde etti.
MECLİS’İN YENİ YÜZLERİ
AK PARTİ: Meclis’te AK Parti’nin en genç milletvekili, İstanbul’dan seçilen Rümeysa Kadak oldu. AK Parti’nin Meclis’teki yeni yüzleri BBP Başkanı Mustafa Destici, milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu, eski milli futbolcu Alpay Özalan, eski bakanlardan Mehmet Ağar’ın oğlu Tolga Ağar, eski Meclis Başkanı Bülent Arınç’ın oğlu Ahmet Mücahit Arınç, eski Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, İstanbul Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Cumhurbaşkanı danışmanlardan Alev Dedegil, Özlem Zengin, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman oldu.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hastalandığında aracının camını kıran balyozu satın almasıyla ünlenen Fevzi Berdibek, eski milletvekillerinden Mehmet Beyazıt Denizolgun’un oğlu Fatih Süleyman Denizolgun da Meclis’te yer alacak.
MHP: MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin avukatı Yücel Bulut Tokat’tan, Sağlık Bakanlığı eski Müsteşarı Sefer Aycan da Kahramanmaraş’tan MHP milletvekili seçildiler.
CHP: CHP’nin tutuklu milletvekili Enis Berberoğlu cezaevinden yeniden milletvekili seçilirken, KHK ile üniversiteden ihraç edilen Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu da İstanbul milletvekili oldu. Millet İttifakı’nda yer alan Saadet Partili altı isim CHP listelerinden aday gösterilmişti. Bu isimlerden ikisi milletvekili seçildi. Kılıçdaroğlu’nun ‘Adalet Yürüyüşü’ sırasında doktorluğunu üstlenen, KHK ile üniversiteden ihraç edilen Nazır Cihangir İslam İstanbul 3. Bölge dokuzuncu sıradan, Prof. Hüseyin Emre Bağce İstanbul 1. bölge 11. sıra, Abdülkadir Karaduman Konya 2. sıradan CHP listesinden milletvekili oldu. Ayrıca AK Parti kurucusu Abdüllatif Şener de Konya milletvekili olarak CHP’den seçildi. Ankara’da ise PM üyesi Gamze Taşçıer ve Servet Ünsal ilk kez milletvekili seçilirken, Ergenekon davasında kumpas mağduru eski Teğmen Mehmet Ali Çelebi, DİSK eski Başkanı Kani Beko İzmir’den milletvekili seçildi.
İYİ Parti: DP Genel Başkanı Gültekin Uysal İYİ Parti’den Afyon milletvekili, Süleyman Demirel’in doktoru Aylin Cesur da İYİ Parti’den Isparta milletvekili oldu
HDP: HDP’nin Meclis’teki yeni yüzleri arasında gazeteci Ahmet Şık ile tiyatrocu Barış Atay da yer aldı. Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan’ın yerine terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın diğer yeğeni Ömer Öcalan Şanlıurfa’dan Meclis’e girdi. Nobel Ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’ın kuzeni Prof. Dr. Mithat Sancar da Mardin’den milletvekili seçildi. HDP’nin en genç milletvekili ise 22 yaşındaki Dersim Dağ oldu. Bu yıl Dicle Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan Dağ, Diyarbakır 8. sıra adayıydı.
YSK BAŞKANINDAN AÇIKLAMALAR
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, cumhurbaşkanı seçimine ilişkin kesin olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oyların salt çoğunluğunu aldığını bildirdi.
Güven, Kurul'da yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin sonuçlandığını söyledi.
Seçimde seçmen sayısının 56 milyon 322 bin 632, sandık kurulu sayısının 180 bin 65, cezaevi sandık sayısının 493, cezaevi seçmen sayısının 84 bin 924, gümrük sandık sayısının 81, yurt dışı seçmen sayısının 3 milyon 47 bin 323 olduğunu belirten Güven, yurt dışı temsilciliklerde 1 milyon 357 bin 676, gümrüklerde 167 bin 990 olmak üzere yurt dışında toplam 1 milyon 525 bin 666 seçmenin oy kullandığını, yurt dışı oy kullanma oranının yüzde 50,11 olarak gerçekleştiğini açıkladı.
Yurt dışı seçmen kütüğünde kayıtlı seçmenlerin kullandığı oyların daha önce getirilerek güvenli şekilde saklandığını ifade eden Güven, bu oyların bugün yurt içi seçmenlerin kullandığı oylarla birlikte büyük oranda sayıldığını kaydetti.
YSK'nin seçim takvimine göre, sandık kurullarının kararları ve tutanaklarına karşı 25 Haziran saat 17.00'ye kadar itirazda bulunulabilecek. Bu itirazlar aynı gün ilçe seçim kurullarınca saat 23.59'a kadar karara bağlanacak.
İlçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı il seçim kuruluna 26 Haziran salı saat 17.00'ye kadar itiraz edilebilecek. İl seçim kurulları bu itirazlarla ilgili aynı gün saat 23.59'a kadar karar verecek.
İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı ise 27 Haziran Çarşamba günü saat 17.00'ye kadar YSK'ye itirazda bulunulabilecek. YSK bu itirazları 28 Haziran Perşembe günü karara bağlayacak.
YSK, kesin seçim sonuçlarını 29 Haziran Cuma günü ilan edecek.
SON 24 SAATTE YAŞANANLAR