Akademisyenler ve sektör liderleri “siber güvenlik” için bir araya geldi

Güncelleme Tarihi:

Akademisyenler ve sektör liderleri “siber güvenlik” için bir araya geldi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2017 09:22

Akademisyenler ve sektör liderleri “siber güvenlik” için bir araya geldi

Haberin Devamı

 İSTANBUL, (DHA)- KADİR Has Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen ve siber güvenlik konusunun ele alındığı “Siber Risk Senaryo Çözümlemeleri” başlıklı toplantı, sektör yöneticileri ile akademisyenleri bir araya getirdi.

Kadir Üniversitesi ile Atos, Ünsal Gündüz Avukatlık ve Marsh firmalarının iş birliğinde düzenlenen etkinlik, C-Level (yöneticiler) seviyesinde gerçekleşti. Siber güvenlik konusunun masaya yatırıldığı toplantı, hukukçuları, IT alanında çalışanları ve yöneticileri ortak bir dilde buluşturmak amacıyla hayata geçirildi.

Siber güvenlik konusuna bütünleyici bir güvenlik algısıyla yaklaşmak istediklerini söyleyen Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Salih Bıçakcı, “Olası bir kriz anında bu krizi nasıl çözebileceğimiz ve iş devamlılık süreçlerimizi nasıl hızlandırabileceğimiz üzerine odaklandık. Burada bir simülasyon oluşturduk ve gerçekten siber saldırı yaşamış bir firma varmış gibi düşündük. Katılımcılara bu durumda olsalar ne yapacaklarını sorduk. Onları yönlendirme, daha doğru cevabı bulma ve kurumlar için nasıl bir pozisyon aldıklarını anlama üzerine odaklandık” diye konuştu.

SİBER GÜVENLİĞİ KONU ALAN MASTER PROGRAMI GELİYOR

Türkiye’nin ‘Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’ ile birlikte değişik bir boyuta geçtiğini dile getiren Bıçakcı, “Nisan aynın başından itibaren hem kurulun hem de yönergelerin çıkmasıyla birlikte artık bütün kurumlar çok ciddi bir düzenleme altına girecekler. Siber güvenlik için büyük adımlar atıldı. Devlet de, sektörle arasındaki bağı güçlendirmek için kurgu yapmış durumda. Atılan bu adımlar güçlenmeyi sağlayacak ancak yine de eleman ihtiyacımız var, stratejik dil kurulması ve insanların birbiriyle konuşması en elzem kısım” ifadelerinde bulundu.

Kadir Has Üniversitesi olarak bu alanda eleman yetiştirilmesi konusuna önem verdiklerini vurgulayan Bıçakcı, “Siber güvenlik ve kritik alt yapı kurulma merkezimiz için başvurularımız tamamlandı. Bu merkezin oluşturacağı sertifika programlarının alt yapısını bitirmiş durumdayız. Çok yakında sadece siber güvenlik odaklı master programları ve siber güvenliğin bütünleşik olarak ele alındığı içinde yönetimsel kısımların, IT’nin, bilgisayarın ve kriz yönetiminin olduğu bir master programı açacağız. Ama bu süreçlerin olgunlaşarak ilerlemesi lazım çünkü sadece yapının kurulup içinin boş olması bizim için en büyük tehlike. Biz sektördeki tüm gruplarla birlikte ağır ağır ve doğru adımlarla yürümek istiyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

“SİBER GÜVENLİK BİR BÜTÜN OLARAK ELE ALINMALI”

Atos Türkiye yöneticilerinden Yalçın Dizdar, “Bizim burada vurgulamak istediğimiz siber güvenliğin sadece bilgi teknolojileri, hukuk, finans veya risk yönetimi konularıyla ilgili olmadığı. Siber güvenlik konusu bir bütün olarak ele alınmalı. Özellikle bu tarz bir siber atak olduğu zaman bunun entegre çalışılması gereken, koordineli bir şekilde yürütülmesi gereken bir yapı olduğunu vurguluyoruz” dedi.

Ünsal Gündüz Avukatlık’ın bilgi teknolojileri ve telekomünikasyon uygulamalarından sorumlu kurucu ortağı Avukat Burçak Ünsal ise, “Günümüzde siber dünya ve konvansiyonel dünya ayrımı hemen hemen hiç kalmadı. O yüzden biz de perakende şirketlerimize ve Türkiye’nin önemli kurumlarına almaları gereken hukuki teknolojik önlemleri anlatıyoruz. Herhangi bir siber güvenlik saldırısına maruz kaldıkları zaman bunları nasıl kamu düzenleyici kurumları nezdinde yönetmeleri gerektiğini anlatıyoruz. Uğradıkları zararı asgari düzeye indirmeleri konusunda yardımcı olmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

“SİBER RİSK TÜM DÜNYANIN GERÇEĞİ”

Marsh Türkiye’nin finansal ve profesyonel riskler bölümünde kıta Avrupası sorumlusu olarak görev yapan Nilay Özden, “ Siber riskler konusunda algı çok gelişti. Şirketler buna kendi risk yönetimleri içerisinde sık sık yer vermeye başladı. Çünkü sistemlerinde olabilecek herhangi bir sıkıntı sonucunda bir kar kaybı veya iş durması onlar için çok büyük bir risk ve siber risk artık hepimizin, tüm dünyanın gerçeği oldu. Herhangi bir şekilde sistemlerin durması, IT sistemlerin veya operasyonel teknoloji sistemlerinin durması şirketler için ciddi bir sıkıntı haline gelebiliyor” diye konuştu.

(FOTOĞRAF)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!