AK Parti Milletvekili Yıldırım: Koalisyon ihtimali görmüyorum

Güncelleme Tarihi:

AK Parti Milletvekili Yıldırım: Koalisyon ihtimali görmüyorum
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2015 16:46

AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, seçimden sonra bir koalisyon hükümeti ihtimali görmediğini belirterek, "Koalisyon ihtimali görmüyorum. Teorik olarak böyle bir sonuç doğarsa da koalisyon olmaz, AK Parti azınlık hükümeti kurar ve bir yıl içinde tekrar seçim olur ama buna ihtimal vermiyorum. Vatandaş belki bizim notumuzu biraz kırar. İnşallah istikrar ve güvenin devamı yolunda oy kullanır, aklıselim karar verir." dedi. Gazetecilerin seçimlerle ilgili sorularını cevaplayan Yıldırım, “Bu seçimde rüzgarı arkasına alan iki parti var. Biri HDP, biri MHP. MHP zahmetsiz olarak, hiçbir şey yapmadan oyunu arttırıyor." dedi.

Haberin Devamı

'VATANDAŞ CUMHURBAŞKANI'NI İCRANIN BAŞI OLARAK GÖRÜYOR'
AK Parti’de nöbet değişiminin denendiği bir seçim yaşayacaklarını aktaran Binali Yıldırım, “Genel başkan değişmiş olsa da Cumhurbaşkanı'nı vatandaş, icranın başı olarak görüyor. Bu doğal bir şey. Yüzde 52 oyla seçilmesi, ona böyle bir sorumluluk yüklüyor. Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesi, bir siyasi sorumluluk doğurdu. Cumhurbaşkanı bugün farklı bir şey söylemiyor, 10 Ağustos'ta söylediğini söylüyor. Vatandaş da Cumhurbaşkanı ile Başbakan'ı ayırt etmiyor. Bu fiili bir durum. Cumhurbaşkanı'nın sokağa inmesinden vatandaş rahatsız olmuyor, bilakis kendini güvende hissediyor. Cumhurbaşkanı'nın sokakta olması partiye bir destektir, katkıdır. Doğal lider olarak görevini yapıyor." diye konuştu.

Haberin Devamı

AK Parti Milletvekili Yıldırım: Koalisyon ihtimali görmüyorum

Çözüm sürecine de değinen Yıldırım, HDP'nin tavrına dikkat çekerek, "HDP, çözüm sürecini orantısız bir şekilde kendilerine çevirmek için ön aldı. Şehitler gelmiyor diye bugüne kadar katlandık ama onlar da yerini yurdunu bilecek. Eski günlere dönmek isterlerse buyursunlar dönsünler. Tek bayrak, tek vatan dedik, bundan taviz verilemez." dedi.

AZINLIK HÜKÜMETİ NEDİR?
7 Haziran seçimlerinde hiçbir parti Parlamentoda tek başına hükümeti kuracak çoğunluğu bulamaz, yani 276 milletvekilini çıkaramaz ise ‘azınlık hükümeti’ kurulabilir.

Azınlık hükümeti, diğer parti veya partilerin, hükümete fiilen katılmadan, dışarıdan destek vermesiyle mümkün olabilir.

İŞTE TÜRKİYE’DE KURULAN AZINLIK HÜKÜMETLERİ


Cumhuriyet tarihinde ilk azınlık hükümetini Bülent Ecevit kurdu. 1977 seçimlerinde yüzde 41.4 oy almasına karşın, sandalye sayısı 213 oldu. Ecevit, azınlık hükümeti kurmaya karar verdiyse de yapılan oylamada yeterli çoğunluğu elde edemedi. Ardından Demirel, 2.Milli Cephe hükümetini (koalisyon) kurdu. Ancak Ecevit, kısa bir süre sonra, 5 Ocak 1978’de Adalet Partisi’nden ayrılan 11 milletvekili (Güneş Motel Olayı), Demokratik Parti ve Cumhuriyetçi Güven Partisinin dışarıdan desteğiyle ‘azınlık hükümeti’ kurdu.

- Kasım 1979'da MHP ve MSP'nin dışarıdan desteğiyle Süleyman Demirel, hükümet kurdu. Yapılan oylamada 187 AP milletvekilinin yanı sıra 22 MSP, 17 MHP, 1 DP ve 1 MP milletvekili, toplam 229 oyla güvenoyu verdi. 198 CHP milletvekili ise ret oyu kullandı.

- 3. azınlık hükümeti girişimi ise başarısızlıkla sonuçlandı. DYP - CHP koalisyonunun bozulması sonrası, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller tarafından, 5 Ekim 1995'te kuruldu. 32 üyeden oluşan ve MHP'nin dışarıdan desteklediği 2. Çiller azınlık hükümeti için 16 Ekim 1995'te güven oylaması yapıldı. Ancak 230 ret oyuna karşılık kabul oyları 191'de kaldı. Hükümeti kuramadı.

ANAYASA MAHKEMESİ İPTAL ETTİ

- 4. azınlık hükümeti 6 Mart 1996'da Mesut Yılmaz'ın Başbakanlığı'nda kuruldu. 2. Yılmaz Hükümeti olarak adlandırılan bu hükümet, 12 Mart 1996'da yapılan oylama sonucu; 257 kabul, 207 ret ve 80 çekimser oyla güvenoyu aldı. Ancak Refah Partisinin, Anayasa'nın öngördüğü çoğunluğun altında kaldığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne açtığı dava, güven oylamasının iptaliyle sonuçlandı.

- 5. Azınlık hükümeti ise CHP'nin dışarıdan desteklediği ANAP, DSP ve DTP'nin koalisyon ortaklığıyla kurulan 3. Yılmaz Hükümeti oldu. 12 Temmuz 1997'de yapılan güven oylaması öncesi, partiler arasında transferler yaşandı. 2 çekimser, 256 ret oyuna karşılık 281 kabul oyu ile hükümet güvenoyu aldı.

- Koalisyon hükûmetinin gensoruyla düşürülmesinin ardından, Bülent Ecevit, 11 Ocak 1999'da CHP dışındaki partilerin desteğiyle DSP azınlık hükûmetini kurarak, yaklaşık 20 yıl aradan sonra, 4. kez başbakan oldu. Ecevit'in azınlık hükûmetinin iktidarda olduğu sırada PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Kenya'da yakalanarak Türkiye'ye getirilmesiyle (15 Şubat 1999) Ecevit, 1970’lerden sonra yeniden patlama yaptı. DSP, 18 Nisan 1999’da yapılan genel seçimlerden yüzde 22,19 oy oranıyla birinci parti olarak çıktı.



BAKMADAN GEÇME!