Yazın en iyi atıştırmalığı karpuz

Ortalama bir tatlı kasesi kadar karpuz 80 kaloridir.

Haberin Devamı


ORTALAMA BİR TATLI KASESİ KADAR KARPUZ  80 KALORİ

Yazın en iyi atıştırmalığı karpuz

Besin kaynağı dolu, %92 si su olan karpuzda A, B6, C vitaminleri yanısıra likopen, amino asitler ve anti-oksidanlar bulunur. Yağsızdır, kalorisi az, sodyum oranı düşüktür. Ortalama tatlı kasesi kadar karpuz 80 kaloridir.


KANSERDEN KORUYUCU ETKİSİ VAR

Yazın en iyi atıştırmalığı karpuz

Likopenin en zengin olduğu meyvedir. Likopen kapuz, domates, pembe greyfrut gibi yiyeceklere kırmızı rengi veren sağlığımız için çok önemli bitkisel gıdadır. Kalp, kemik sağlığı için yararlı olup kanserden koruyucu etkisi vardır. En güçlü iltihap önleyicilerden biridir. Karpuz olgunlaşıp kırmızılaştıkça likopen oranı artar. Beta karoten ve fenolik anti-inflamatuarlar da olgun karpuzda daha fazla bulunur.


KALP VE DAMAR SAĞLIĞINI KORUR

Yazın en iyi atıştırmalığı karpuz

Sitrulin karpuzda bulunan bir protein yapı taşıdır, vücutta arjinin isimli bir amino asite döner. Kalp ve damar sağlığını korur, kan dolaşımına yardımcı olur. Spor yapanlarda kas ağrısı oluşmasını engeller. Obez erişkinlerde tansiyonunu düşürür.


BAĞIŞIK SİSTEMİNİ DÜZENLER

Yazın en iyi atıştırmalığı karpuz

Karpuz kolin içerir. Kolin vücutta iltihabı baskılar. Stres, hava kirliliği, kronik hastalıklardan meydana gelen iltihap vücuda zarar verirken, kolin zararlı etkilere karşı bağışıklık sistemini düzenler.


VÜCUDUN SU VE İYON İHTİYACINI KARŞILAR

Yazın en iyi atıştırmalığı karpuz

Sıcak havada su kaybederiz. Karpuz vücudun su ve iyon ihtiyacını karşılamak için ideal meyvedir. Lif içeriği sayesinde sağlıklı bağırsak çalışmasını temin eder.


CİLT VE SAÇLARIN NEMLİLİĞİNİ ARTIRIR

Yazın en iyi atıştırmalığı karpuz

Karpuzda bulunan vitamin A,cilt ve saçın nemliliği ve canlılığı için gereklidir. Yeni elastin ve kolajen hücrelerinin oluşmasını sağlar.

Karpuzun her yerinde, yemediğimiz kabuk altındaki beyaz tabakada bile yararlı maddeler vardır.


BEBEKLER KARPUZ NE ZAMAN YİYEBİLİR?

Yazın en iyi atıştırmalığı karpuz

Bebekler 8-10 ay arası kapuz yemeğe başlayabilir. İlk denemelerde diğer meyvelerin suyu ile birlikte verilmesi doğru olacaktır.


KARPUZUN TARİHÇESİ

Yazın en iyi atıştırmalığı karpuz

Günümüzden beş bin yıl öncesinde Mısırlıların hiyelogrif yazılarında karpuza rastlanmaktadır. Eski Mısırlılar kral mezarlarına kralın ölümden sonra beslenebilmesi için karpuz bırakırlardı.

İlk olarak Afrika çöllerinde yetiştiği sanılan bu meyve, onuncu yüzyılda Akdeniz ticareti ile Çin’e kadar ulaşmıştır. Çin bugün dünyanın en fazla karpuz yetiştirilen ülkesidir. Araplar onüçüncü yüzyılda karpuzu Avrupa’ya taşımışlardır. Amerika kıtasına Afrika’lı köleler tarafından götürülmüştür. Bugün Amerika kıtasında iki yüzden fazla karpuz türü yetişmektedir.


KARPUZUN ZARARI OLUR MU?

Yazın en iyi atıştırmalığı karpuz

Karpuzda bulunan likopen yararlı olmakla birlikte günde 30 mg'dan fazla alınması halinde bulantı, ishal, karın şişkinliği yapabilir.

Potasyumu yüksek olanlar sınırlı miktarda karpuz tüketmelidirler. Çok karpuz tüketilince fazla şeker de alınmış olunabilir. 280 gr karpuzda 20 gr şeker vardır. Doğal şeker olmakla birlikte kalorisi akılda tutulmalıdır.


ORAL ALERJİ SENDROMU

Yazın en iyi atıştırmalığı karpuz

Karpuz, kabak ve salatalık aile grubundandır. Ot poleni alerjisi olanlarda çapraz reaksiyon ile bu yiyecek grubuna da alerji görülebilir.

Karpuz yerken damak kaşınması, gıdıklanması yakınmaları olanlar karpuzdan kaçınmalıdır.

Yazarın Tüm Yazıları