Çocuğunuzun mizacını biliyor musunuz?

Güncelleme Tarihi:

Çocuğunuzun mizacını biliyor musunuz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2022 17:39

Çocukların mizacının öğrenilmesinin ebeveynlik için fayda sağladığını belirten Eğitim Uzmanı Abdülkadir Özbek, konu hakkında merak edilenleri tüm detaylarıyla sizler için anlattı.

Haberin Devamı

Ehliyetli anne babalar olmak adına bilmemiz gereken en önemli kavramlardan bir tanesi mizaç kavramıdır. Her birimiz birbirimizden farklıyız. Aynı anne babadan dünyaya gelen tek yumurta ikizleri bile görüntüde neredeyse aynı olsa bile farklı farklı huylara sahip olabiliyor. İşte bu farklılıkları daha iyi anlamak ve onlara daha bilinçli ebeveynlik yapmak adına mizaç kavramını bilmek buna dair kuramları okumak çok faydalı olacaktır.

Mizaç kavramını açıklarken “Tereyağını eriten ateş yumurtayı katılaştırır” metaforunu kullanabiliriz. Çocuklara da aynı şekilde yaklaşmamıza rağmen kendi mizaçlarındaki farklılıklardan kaynaklı olarak davranışınıza tepkileri aynı şekilde olmayabilir.

Çocuğunuzun mizacını nasıl öğrenebilirsiniz?

Bu noktada çocuğunuzun mizacını öğrenmek için ‘enneagram’ adı verilen kişilik teorisini inceleyebilirsiniz. Çok kadim bir geçmişe sahip bu teori kısaca şunu söylüyor; “İnsanı bir ağaca benzetecek olursak o ağacın çekirdeği mizacı, gövdesi karakteri, yaprakları ve meyveleri de kişiliği ifade eder.”

Nasıl ki meyve diye bir meyve yoktur insan da sadece tek bir türmüş gibi değerlendirilemez. Kimimiz portakal kimimiz çilek kimimiz kiraz gibiyiz. Portakal diye bir meyve türü var ancak hiçbir portakal birbirinin aynısı değildir. İnsanlar da aynı çekirdeğe aynı mizaç türüne sahip olsalar da genetiklerinden, içlerinde bulundukları aileden, çevreden vb. faktörlerden dolayı aynı değillerdir. Ancak aynı mizaca sahip olanların bazı ortak davranış kalıpları, dünyayı anlamlandırmakta kullandığı motivasyon kaynakları vardır. Bunları bilmek onların hangi davranışı neden yaptığına dair bizlere fikir verir. İletişim sürecinde birbirimizi daha iyi anlamamızı sağlar. Bu nedenle anne babalar olarak mizaç konusunda kendimizi donatmak daha iyi bir ebeveynlik için fayda sağlayacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!