Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2009 00:00
Rudolf ve Adi Dassler kardeşlerin birlikte kurdukları fabrikayı ayırıp, Adidas ve Puma olarak ikiye bölünmesinden bu yana tam 61 yıldır yaşanan küslük, “Peace One Day” programı çerçevesinde bir günlüğüne bitecek. Adidas ve Puma çalışanları, 21 Eylül’de “dostluk maçı” yapacak. Böylece 61 yıldır dargın olan Adidas ve Puma, ilk kez ortak etkinlikte buluşacak.
DÜNYANIN önde gelen iki spor markası Adidas ve Puma, bir günlüğüne de olsa 61 yıllık küskünlüklerini sona erdirme kararı aldıklarını açıkladılar. Dünya çapında barış için girişimlerde bulunan ‘Peace One Day’ organizasyonu kapsamında biraraya gelecek olan Adidas ve Puma, tam 61 yıl sonra ilk kez ortak bir etkinliğe imza atmaya hazırlanıyor. Dünya Barış Günü olan 21 Eylül’de gerçekleşecek özel bir organizasyonla, bu anlamlı günü gündeme taşıyacak olan markaların çalışanları, dostluklarını simgeleyecek bir futbol maçına çıkacak. Bu organizasyonun, Rudolf ve Adi Dassler kardeşlerin birlikte kurdukları fabrikayı ayırarak kendi markalarını inşa etmelerinden bu yana ilk kez yan yana gelmelerine sahne olacağı belirtildi.
Dünyayı bir araya getirirPuma ile birlikte böyle bir birlikteliğe imza attığı için mutlu olduklarını belirten Adidas AG CEO’su Herbert Hainer, şunları söyledi: “Sporun tüm dünyayı bir araya getirebileceğine inanıyoruz. Bunu geçmişte sayısız örneklerle gördük. Bu nedenle sporun içindeki, performans ve tutku, takım çalışması ve fair play gibi pozitif değerlere sonuna kadar bağlıyız. Adisas ve Puma’nın yapacakları futbol maçı için sabırsızlanıyor ve bu özel birliktelik sayesinde tüm dünyada ‘Peace One Day’ için dikkat çekeceğimizi umuyorum.”
Annan’ı örnek gösterdiPuma CEO’su Jochen Zeitz ise, şu mesajı verdi: “Barış Günü’ne bir katkı yapabilmek için bu özel günde birleşmemiz çok anlamlı. Bunu yaparken taşıdığımız ortak amaç doğrultusunda barış için farkındalık yaratabileceğiz. Kofi Annan, bir keresinde ‘Biz bireyler fark yaratabiliriz ancak kolektif olarak büyük değişimler sağlayabiliriz’ demişti. Bu durumun şirketler için de geçerli olduğuna inanıyorum. Barış Günü için bizim birlikteliğimiz, pozitif yönde küçük bir adım olma özelliğini taşırken aynı zamanda hepimizin sorumlu olduğu bir dünya için sporun birleştirici gücünün bir ifadesidir.”
Torunlar yönetiyorAdidas Grubu, Dassler Ailesi’nin soyundan gelen torunlar tarafından yönetilmesine rağmen daha önce Puma’nın kuruculuğunu yapan Rudolf Dassler’in torunu Frank Dassler de hem Adidas hem de Puma için çalışmıştı. Puma, 2007 yılından bu yana hisselerinin büyük çoğunluğunu elinde bulunduran ve aynı zamanda Gucci markasının da sahibi olan Fransız PPR grubu tarafından yönetilirken; Adidas ise oranı yüzde 5’i geçmeyen hisselere sahip pek çok ortağın kontrolü altında bulunuyor.
Aynı kasabadan yönetiliyorlarAdidas’ın kurucusu Adi Dassler, ismini ve soyadının ilk üç harfini birleştirerek kendi markasını yaratıp tüm dünyada bir akım yaratan ‘üç şerit’ modasını başlattı.
Kardeşi Rudolf Dassler ise Puma ismini verdiği markasında yırtıcı bir kedi türü olan Puma’yı amblem olarak kullanıyor.
Kardeşler, ayrılmadan ve kendi markalarını kurmadan önce spor ayakkabı ürettikleri Gebrüder Dassler Sportschuhfabrik isimli fabrikayı birlikte yönetiyorlardı.
O günden bu yana büyük değişimlerle gelen ve bugünün tüm dünyada tanınan dev markaları arasında yer alan bu iki şirket hâlâ kuruldukları yer olan Almanya’nın Herzogenaurach kasabasından yönetiliyorlar.
Politik görüşler ayırdı
İkinci Dünya Savaşı sırasında Güney Almanya’da nehir kıyısında kurulan Gebrüder Dassler, daha sonra kardeşlerin anlaşamaması nedeniyle 1948 yılında dağıldı.
1920 yılında evlerinin tualetinde spor ayakkabı üretmeye başlayan Adi ve Rudolf Dassler kardeşlerin küskünlüğü İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana kurdukları şirketler arasında da devam ediyor.
Spor ürünleri üretimine beraber başlayan iki kardeşin, nedeni halen kesin bilinmese de İkinci Dünya Savaşı döneminde politik görüşler nedeni ile ayrıldıkları tahmin ediliyor.
Film projesiyken Barış Günü olduJeremy Gilley’in silahsızlanma ve şiddet karşıtlığı için bir
film projesi olarak başladığı Peace One Day (POD) girişimi, dünya çapında yürüttüğü etkinlik ve kampanyalar ile barış için çalışan önde gelen oluşumlardan bir tanesi.
Organizasyon, ilk amacını 2001’de Dünya Barış Günü önerisinin Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilmesiyle gerçekleştirdi.
21 Eylül olarak kabul edilen bu özel gün, küresel olarak silahsızlanma ve barışa dikkat çekiyor ve her yıl bu tarihi gündeme oturtuyor.
Küresel anlamda dünya barışı için çalışmalar yapan organizasyon, Jerem Gilley’in öncülük ettiği Dünya Barış Günü’nü Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen resmi bir kutlama haline getirmeyi başardı.
Barış için farklı platformlarda işbirliği sağlayan POD organizasyonu, dünyanın zorluk ve yokluk içindeki birçok bölgesine da yardım götürüyor.