A.A.
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2012 11:22
Spor Toto Üçüncü Lig 3. Grup'ta mücadele eden Ankara Demirspor, 1946-1947 sezonunda Milli Kümede kazandığı şampiyonluğun, “Türkiye şampiyonluğu” olarak tescil edilmesi ve bu başarıya ulaşan 6 kulüpten biri olduğunun, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından onaylanması için mücadele veriyor.
TCDD bünyesindeki ilk kulüplerden olan başkentin mavi-lacivertli kulübü, 29 Mayıs 1932 yılında kuruldu. Futbol takımının ilk başarısı 1938-1939 sezonunda Türkiye'nin ilk deplasmanlı ligi olarak bilinen Milli Kümede gerçekleşti. Ligi
Galatasaray ile birlikte 35 puanla bitiren Ankara Demirspor, gol averajı ile ikinci oldu. Bu başarıyı, 1939, 1943, 1947, 1948, 1959 Ankara şampiyonlukları ve 1946-1947 sezonunda Milli Küme'de kazanılan şampiyonluk takip etti.
Ankara Demirspor Kulübü, 1946-1947 sezonunda Milli Küme'de elde ettiği şampiyonluğun, “Türkiye şampiyonluğu” olarak tescil edilmesi için iki kez TFF'ye başvurdu. Mavi-lacivertli kulüp, Galatasaray,
Fenerbahçe,
Beşiktaş, Trabzonspor ve Bursaspor ile birlikte, Türk futbolunun en üst liginde şampiyonluk kazanan 6 takımdan biri olarak kayıtlara geçmeyi talep ediyor.
Kulüp Başkanı Yavuz: “Türkiye şampiyonu olduk”
Ankara Demirspor Kulübü Başkanı Nuğman Yavuz, Milli Küme maçlarının yapıldığı dönemde, bölgesel kümelerin bulunduğunu ve bu kümelerde şampiyon olan takımların,play-off sisteminde olduğu gibi Ankara ve İstanbul'da toplanarak, kendi aralarında karşılaştığını, bu maçların sonunda da Türkiye şampiyonunun belirlendiğini söyledi.
Nuğman Yavuz, Ankara Demirspor'un 1946-1947 sezonunda, kendi bölgesinde birinci olduktan sonra Türkiye Şampiyonasına katıldığını ve Adana Demirspor'u 6-0, Fenerbahçe'yi de 3-0 yenerek Türkiye şampiyonu olduğunu söyledi.
“TFF'ye iki kez başvurduk”
Beşiktaş'ın da daha önce TFF'ye başvurarak, profesyonel lig kurulmadan önceki iki şampiyonluğunu tescil ettirdiğini ve formasına 2. yıldızı takmaya hak kazandığını hatırlatan Yavuz, kendilerinin de buradan hareketle, biri Haluk Ulusoy'un TFF başkanlığı döneminde olmak üzere, iki kez şampiyonluklarını tescil ettirmek için başvuruda bulunduklarını kaydetti.
Başvurularına cevap verilmediğini anlatan Yavuz, TFF yetkilileriyle yaptıkları telefon görüşmelerinde, kendilerine TFF'nin arşivlerinde böyle bir kayıt bulunmadığının iletildiğini ifade etti.
1946-1947 sezonunda kazandıkları ve üzerinde, “Türkiye şampiyonu Ankara Demirspor” yazan şampiyonluk kupasının hala müzelerinde bulunduğunu, şampiyon olduklarına dair belgelerin de ellerinde olduğunu TFF yetkililerine aktardıklarını kaydeden Yavuz, buna rağmen başvurularına cevap alamadıklarını söyledi.
Yeni TFF Başkanı Yıldırım Demirören döneminde de, söz konusu şampiyonluklarının tescil edilmesi için 3. kez başvuruda bulunmaya hazırlandıklarını belirten, Yavuz şunları kaydetti:
“Beşiktaş, lig öncesi dönemdeki şampiyonluklarını tescil ettirdi ve 2. yıldızı takmaya hak kazandı. Biz de Ankara Demirspor kulübü olarak 1946-1947 sezonunda Milli Kümedeki şampiyonluğumuzun tescil edilmesini ve '6. büyük' olarak kayıtlara girmeyi talep ediyoruz. Demirören başkanlığındaki federasyonun konuya daha sıcak bakacağını düşünüyoruz. Sonuç olarak, 'damdan düşenin halinden, damdan düşen anlar' derler. Sayın Demirören, Beşiktaş Kulübü başkanlığı yaptı ve siyah-beyazlı kulüp 2. yıldızını bu şekilde taktı.”
Beşiktaş'ın 2. yıldızı takması
Türkiye 1. Liginin başladığı tarih TFF tarafından 1959 yılı olarak kabul edilmesine karşın, “Federasyon Kupası Şampiyonası” adı altında 1956-59 yılları arasında 3 kez düzenlenen müsabakalar sonucu iki kez birincilik kazanan Beşiktaş, şampiyonluk sayısının 9 değil 11 olarak kabul edilip “İki altın yıldız taşıma hakkı” tanınması talebiyle TFF'ye başvurmuştu.
TFF Tahkim Kurulu da 9 Mayıs 2002 tarihinde aldığı kararla, Beşiktaş kulübünün 1956-1957 ve 1957-1958 sezonlarında Türkiye Ligi şampiyonu olduğuna ve bu şampiyonlukların TFF Yıldız Kriterine dahil edilmesine karar vermişti. Karar üzerine Beşiktaş'ın toplam şampiyonluk sayısı 9'dan 11'e çıkarılmış ve Beşiktaş 2. yıldızı takmıştı.