500 bin eşeğe bedel eşekli Hoca heykeli

Güncelleme Tarihi:

500 bin eşeğe bedel eşekli Hoca heykeli
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2009 00:00

Siyasi atışmalar Başbakan Erdoğan’ın iki kez yanlış söyleyip düzelttiği "Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri" sözüyle sürerken, Ankara kulisleri de eşeğine ters binen Nasrettin Hoca heykeliyle çalkalanıyor.

ANKARA Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in Eskişehir Yolu’nda yaptığı ve "Arkadaşlar, hayalim olan eşeğe binmiş Nasrettin Hoca heykelini yapacaklarına söz verdiler. Helali hoş olsun" diyerek açıkladığı yapılaşma artışının 14 kat olduğu ve bir anda yarattığı rantın da 1.5 milyar TL’yi bulduğu ortaya çıktı. Eşeğe ters binen Nasrettin Hoca heykeli uğruna yaratılan rant ile 500 bir eşek satın alınabiliyor.

Eskişehir Yolu’nda ODTÜ kampüsünün karşı tarafına düşen alanda, Ankaralılar uzun yıllar FIAT - TOFAŞ otomobillerine ait ORMAK tesislerini gördüler. İmar planına göre 9014 ada 1 parsel olarak geçen 73 bin 137 metrekarelik alan, yıllarca 0.20 emsal yapılaşma oranı ile ORMAK’ta kaldı.

2005 yılına gelindiğinde Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi 15.07.2005 gün ve 1963 sayılı kararı ile arsayı yeni Belediye Kanunu’nda belirtilen ’Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi’ alanlarından birisi olarak ilan etti. Karar ile 0.20 olan emsal yapılaşma oranı da yaklaşık 14 kat artarak bir anda 2.73’e çıkarıldı.

Barakadan ’rantsal dönüşüme’

Ankaralılar’ın küçük ölçekte yapılar görmeye alıştığı alanda, bir anda dev bir alışveriş merkezi ve arkasında konut alanları yükseldi. Büyükşehir Beledile Meclisi’nin 14.04.2006 tarihinde aldığı kararda, yapılaşma koşulları şu ifadelerle karara bağlandı:

"Alanda serbest yapılaşma koşulları ile ticari üniteler, alışveriş merkezleri, ofis, büro, konut, hastane, teşhir pazarlama merkezleri, eğlence ve spor kompleksleri, sosyal kültürel tesisler, eğitim, kreş, otel, motel yer alabilir. Ayrıca alanda konut yapılması durumunda toplam inşaat alanının maksimum 95 bin metrekaresi bu amaç doğrultusunda kullanılır, bu durumda toplam konut sayısı maksimum 475’i geçemez ve ortalama konut büyüklüğü brüt 200 bin metrekare olacaktır. Toplam inşaat alanının 105 bin metrekarelik kısmı ise diğer üniteler için kullanılacaktır."

Nasrettin Hoca fıkrası gibi

Gökçek, yakın zamana kadar çıktığı televizyon programlarında, Kentpark Alışveriş Merkezi ve konutları için yapılaşma emsal değerini 2.73’e çıkardığı kabul ederken, "Arkadaşlar bana geldiler. Oraya hayalim olan eşeğe binmiş Nasrettin Hoca heykelini yapacakları için emsal oranı arttırdım. Helali hoş olsun" açıklamasını yapmıştı.

Ancak bugüne kadar şehircilik tarihinde görülmemiş biçimde, sözkonusu arsanın emsal yapılaşma oranının tam 14 kat arttırması ile ’yoktan var edilen’ rantın yaklaşık 1.5 milyar TL olduğu ortaya çıktı.

Böylece, Melih Gökçek’in 2004 seçimlerinde Ankaralılar’a uzun süren televizyon programları ve açıklamaları ile vaad ettiği, ancak bir türlü gerçekleştiremediği eşeğe binmiş Nasrettin Hoca heykeli için 1.5 milyar TL bedelinde bir rantın kapısını açtığı ileri sürülüyor. Oysa bu para ile tam 500 bin eşek satın almak mümkün.

Dönüştürülen ne oldu

BÜYÜKŞEHİR
Belediyesi’nin, söz konusu plan değişikliğini ’Nasrettin Hoca Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi’ adı altında uygulamaya koyması da ayrı bir tartışma konusu oldu. Çünkü bu alan Ankara’da hiçbir gecekondunun bulunmadığı, eskiyen bir kent dokusunun olmadığı, kısaca 5393 sayılı Belediye Kanunu’nda bu tür projeler için öngörülen hiçbir şartı taşımıyor.

Eşek ölür kalır semeri insan ölür kalır eseri

BAŞBAKAN
Recep Tayyip Erdoğan bir süre önce, Nevşehir`de seçim gezileri çerçevesinde AKP’li belediyenin hizmetlerini anlatırken, Ziya Paşa`nın bir sözünden alıntı yapmak istemiş ve dili sürçmüştü. Erdoğan, önce "Eşek ölür kalır eseri" deyince "Pardon, pardon" deyip cümlesini baştan almış, "Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri" diyerek düzeltmek zorunda kalmıştı. Erdoğan daha sonra da, "Yarın medyaya malzeme çıktı" demeyi ihmal etmemişti. Erdoğan geçen gün de aynı sözü ikinci kez yanlış söylemişti. Ankara kulislerinde şimdi, eşeğe ters binen Nasrettin Hoca’nın 1.5 milyar TL bedelindeki heykeli konuşuluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!