50 binden 10 milyon TL'ye

Güncelleme Tarihi:

50 binden 10 milyon TLye
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2016 02:12

TBMM Genel Kurulu’nda önümüzdeki hafta görüşülecek olan yüksek yargıyı silbaştan dizayn eden yargı paketindeki, Yargıtay Yayınları Döner Sermayesi’nin 50 bin liradan 10 milyon liraya çıkarılması tartışma yarattı.

Haberin Devamı

Muhalefet milletvekilleri düzenlemeyi eleştirirken, Yargıtay yetkilileri Hürriyet’e, yeniden yapılandırma sürecinde içtihat mahkemesi haline gelecek olan kurumun bu işlevini yerine getirilebilmesi, ulusal ve uluslararası seminerler, bilimsel toplantılar düzenleyip katılabilmesi açısından bu ödeneğin artırıldığını belirtti.

Tasarıda, “Ulusal veya uluslararası sempozyum, seminer ve diğer bilimsel toplantılar ile fiziki veya elektronik olarak kitap, dergi veya diğer her türlü yayın faaliyetlerinin giderleri ve kütüphaneye satın alınacak her türlü süreli veya süresiz yayınların bedeli döner sermayeden karşılanabilir” düzenlemesi yar alıyor.

Düzenlemenin gerekçesinde şöyle deniliyor:

“Maddeyle, Yargıtay Yayın İşleri Müdürlüğü görevlerinin yerine getirilebilmesi amacıyla Yargıtay Yayınları Döner Sermayesi artırılmaktadır. Maddeye eklenmesi öngörülen fıkrayla ulusal veya uluslararası sempozyum, seminer ve diğer bilimsel toplantılar ile fiziki veya elektronik olarak kitap, dergi veya diğer her türlü yayın faaliyetlerinin giderleri ve kütüphaneye satın alınacak her türlü süreli veya süresiz yayınların bedelinin Yargıtay bütçesine yük getirmeden döner sermayeden elde edilecek gelirle karşılanması amaçlanmaktadır.”

CHP’Lİ ALDAN: ÇAY HASADI
Adalet Komisyonu’nun CHP’li Ömer Suha Aldan, ödeneği ‘çay hasadı’ diye, eleştirerek şunları söyledi: “Yargıtay’ın bu harcamaları kendi bütçesi içinden yapma olanağı var. Bunun için o bütçe dışında harcama kalemi yaratmak, ‘o paranın nereye harcandığı konusu denetimden kaçırılmak mı isteniyor’ intibaını yaratıyor. Gerçi yapılan harcamalardan Sayıştay ve Maliye Bakanlığı’na bilgi verilecek. Ama şeffaflık yine de gölgelenecek gibi görünüyor. Yüksek yargı organının her türlü parasal işlemi ya da faaliyeti, kamuoyunun önünde olmalıdır; üyelerinin bilgisine de açık bulunmalıdır.”  


YARGI YENİDEN NASIL YAPILANDIRILACAK?
ÜYE SAYILARI DÜŞÜYOR: Yargıtay’ın 516 olan üye sayısı 300’e Danıştay’ın 196 olan üye sayısı ise 116’ya inecek. Ancak boş üyelikler nedeniyle fili durumda Yargıtay’ın üye sayısı 476, Danıştay’ın üye sayısı 176 oldu. Bu durumda boş olan üyelikler düşüldükten sonra Yargıtay’dan 176, Danıştay’dan ise 60 isim gönderilecek.

PARALEL YAPI KRİTERİ: Paralel Yapı’ ile ilişkili olduğu iddia edilen Yargıtay’da 138, Danıştay’da ise 50 isim yeniden görevlendirilmeyecek. Yargıtay ve Danıştay’dan gönderilen isimlerin ‘Paralel yapı’ ile ilişkili oldukları iddia edilen isimlerden oluşacağı iddia ediliyor. Bu isimler, 12 Eylül 2010 referandumundan sonra Yargıtay ve Danıştay’a toplu olarak seçilenlerden oluşuyor. Ancak bu isimlerin tamamı gönderilecek olmasına rağmen kota dolmuyor. Bu durumda Yargıtay’da ‘Paralel yapı’dan olmayan 38, Danıştay’dan da 10 isim daha gönderilecek. Bu isimlerin, şu anda Yargıtay’da 140, Danıştay’da 40 civarında bulunan sosyal demokrat isimler arasından ağırlıklı olarak seçilecebileceği iddia ediliyor. Bu isimler belirlenirken, daha önceki dönemlerde ‘Paralel yapı’ya destek veren isimler olmalarının kriter alınacağı da belirtildi.

YENİ DENGE: HSYK’nın yeni üyeleri seçiminin ardından Yargıtay’daki üye dengesi 200 muhafazakâr-milliyetçi, 100 sosyal demokrat olmak üzere 300 olacak. Danıştay’da ise 116 üyenin 90’ı muhafazakâr-milliyetçi, 26’sı ise sosyal demokrat olacak.

HÜKÜMETE YAKIN İSİMLER İDDİASI: Yargıtay ve Danıştay’da Yargıda Birlik Derneği üzerinde kurulan birliktelik sürecek. Yeni denge sayesinde Yargıtay’da bir süredir krize dönen bazı daire başkanlıkları seçimi krizinin de bitmesi bekleniyor. Paketle görevleri sona arecek Yargıtay ve Danıştay kontenjanından göreve gelen Yüksek Seçim Kurulu üyeleri de yeniden seçilecek. Yeniden dizayn edilecek Yargıtay ve Danıştay’dan YSK’ya seçilecek isimlerin Hükümet’e yakın isimlerden oluşturulacağı iddia ediliyor. CHP’li Ömer Suha Aldan, “Yeniden dizayn edilmiş Yargıtay ve Danıştay’da Yüksek Seçim Kurulu’nu da yeniden dizayn edip milli iradeye açıkça hile karıştırılmayı amaçladıklarını da düşünüyorum. Ama evdeki hesap çarşıya uymayacak. CHP olarak biz bu paketi iptali için Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!