5 yıl, 6 kıta, 70 ülke...
Mustafa Doğru, küçük yaşta dünyayı dolaşmayı kafasına koydu. Son beş yılda 70 ülkeyi gezdi. Kıtalar arası uçak ve deniz kullandı. Ancak aynı kıtanın içinde gittiği yerlerin kültürünü daha iyi öğrenebilmek için karayolunu tercih etti. 27 ay süren Amerika kıtası serüveninde üç kez soyuldu. Afganistan’da Taliban tarafından gözaltına alındı. Ancak tüm olumsuzluklara rağmen hayalini gerçekleştirmeyi başardı.
Gezgin olmaya nasıl karar verdiniz?
- Çocukluğumdan beri başka ülkelere gitmek hayalimdi. Yabancı kültürlere ilgim vardı. Avrupa’dan ziyade daha çok saklı kalan toplumlara ilgi duyuyordum. Bunu karadan seyahat ederek yapabilirdim. Henüz 17 yaşındayken
Almanya’ya karadan gidip geldim. Uçmaya karşı değilim ama böylesini seviyorum.
Neden karadan?
- Bu sayede kültürler arasındaki değişimi aşama aşama görebiliyorsunuz. İnsanlarla daha rahat ve etkili iletişim kuruyorsunuz. Yolda arkadaşlar da buluyorum. Sırt çantasıyla gezenlerden biraz uzak kalıyorum. Bazen bu insanlar size ayakbağı oluyor.
Bolivya
Nerede yaşıyorsunuz, nasıl bir hayatınız var?
- Evli değilim. 11 yıldır Amerika’da yaşıyorum. İndiana Üniversitesi’nde pazarlama üzerine MBA yaptım. Türkiye’de İngilizce işletme okudum. Ama artık Türkiye’ye dönmek istiyorum. Ancak yine seyahate gideceğim. Amerika’da Türkçe öğretiyorum. 600’e yakın kişiye Türkçe ders verdim.
Nasıl bir planla gezdiniz?
- Son 20 yılımın beşini yollarda geçirdim. Altı kıtada 70 ülkeye gittim. İstanbul’dan Endonezya’ya 10 ayda vardım. New York’tan dünyanın en güneyine (Arjantin’de Ushuaia) 27 ayda gittim. Seyahatlerim ilk zamanlar macera odaklıydı. Şimdiyse fotoğraf odaklı. Bu nedenle seyahat hızım da yavaşladı.
Kuna kadını, Panama
Seyahatleriniz boyunca en çok nereyi beğendiniz?
- Guatemala’yı sevdim. Bir üçüncü dünya ülkesi, yol yok. Her şey hâlâ el değmemiş. Çok renkli bir ülke. Sanki yıllar öncesinde yaşıyormuş gibi hissediyorsunuz. Yoksul bir ülke. Guatemalalılar çekingenler. Ama samimi ve cana yakınlar.
AĞAÇ ALTINDA YAŞLANMAK İSTEYEN TÜRK
Kolombiya- Bogota'da polisle 14 gün...
Guatemala’da ilginç bir olayla karşılaştınız mı?
- Orada benim Türk olduğumu anlayınca başka bir Türk’ün daha olduğunu söylediler. Gittim, tanıştım. Tufan Amca 70 yaşlarında. Yemek yedik. İzmir Gözetepeli. Önce Almanya’ya gitmiş. Oradan da 1965’te Kanada’ya göç etmiş. Tufan Amca değişik bir yer ararken Guatemala’ya gelmiş. Her zaman “Güzel bir ağacın altında yaşlanmak istiyorum” dermiş. Aradığı ağacı Guatemala’da bulmuş. Arazi bir otele aitmiş. Otel sahibine durumu anlatmış. 15 metrekarelik yeri satın almış. Eşine durumu anlatmış. Ancak eşi kabul etmeyince boşanmışlar. Karavanıyla geliyor. Neredeyse 15 senedir burada, bu ağacın altında yaşıyor. Tufan Amca’ya orada herkes çok seviyor. Çocuklara muz ve şeker dağıtıyor. Beni görünce çok sevindi. Herkese “Benim ülkemden” diye tanıttı beni.
Guetamala'da Tufan amca
Tehlikeli olaylar atlattınız mı?
- Risk almayı seven bir insan olduğum için başıma gezdiğim beş yıl boyunca birçok macera da geldi. Mesela, Taliban tarafından Amerikan ajanı olmakla suçlanıp gözaltına alındım. Tibet’e dağlardan kaçak girip iki hafta boyunca gizlenip polisten kaçtım. Mozambik’in mayın dolu yollarında çevremdeki hiç kimseyle tek kelime konuşamadan bir hafta boyunca kamyon sırtlarında omuz omuza, kucak kucağa seyahat ettim. Ayrıca, son 27 ay süren Latin Amerika gezimde Guatemala, Panama ve Kolombiya’da biri bıçakla olmak üzere toplam üç kez soyuldum. Latin Amerika tehlikeli bir bölge. Bunu bildiğimden üzerime fazla para almadım. Küçük fotoğraf makinesi taşıyordum. Ama Bolivya’da içinde profesyonel fotoğraf makinem, objektiflerim ve bilgisayarım da olan ekipman çantamı çaldırdım.
Maya kadını, Guetamala
Latin Amerika macerası nasıldı?
- 27 ay süren son Latin Amerika gezimde genellikle ücra köşelerde hâlâ geleneksel bir yaşam tarzını sürdüren yerli kabileleriyle yaşayıp hayatlarını gözlemlemeye ve fotoğraflamaya çalıştım. Guatemala’da Mayalar, Panama’da Kunalar ve Ekvador’la Peru’da And Dağları boyunca yaşayan İnkaların devamı niteliğindeki Keçuvalar... Ayrıca, tehlikeli bölgelerde bulunmak hoşuma gittiğinden bazı ülkelerde yeraltı dünyasını fotoğraflamaya da çalıştım. Mesela, El Salvador’un başkenti San Salvador’un çeşitli bölgelerinde iki çete hâkim. O bölgede üç ay geçirerek hem çete üyelerini hem de hayat kadınlarını fotoğraflamaya çalıştım. Kolombiya’nın başkenti Bogota’da da polisle 14 gün geçirerek şehrin kokain dağıtımının yapıldığı tehlikeli varoşlarını fotoğraflama imkânı buldum.
Quechua kadınları, Peru
Gezgin olmak çok mu zor?
Hayır değil ancak kesinlikle ilgi gerekli. Lüksten kaçınıyorum ve olabildiğince ekonomik olmaya çalışıyorum.
Ortalama ne kadar harcadınız?
- Güney Amerika’da ortalama günlük sekiz dolar harcamışım. Tabii bu rakamlar değişebilir. Öncelikler ve tercihlere bağlı...
Anılarınızı paylaşıyor musunuz?
- Bir sitem var. Adresi: www.ibackpacktheworld.com
Quechua kadını, Peru
Gelecek seyahatiniz nereye olacak?
- Brezilya’nın Amazon kuşağında ve Paraguay’ın kırsal kesiminde birkaç ay geçirdikten sonra Batı Afrika’ya geçmeyi planlıyorum. Hedefim Batı Afrika’da birkaç ay geçirdikten sonra Gine Bissau’daki geleneksel karnavalı fotoğraflamak.
EN BEĞENDİĞİ 5 ŞEHİR
Peşaver (Pakistan),
San Salvador (El Salvador), New York, San Cristobal de las Casas, (Meksika), Antigua (Guatemala)
SEHAYATLERDE NERDE KALIR?
Hostel
SEYAHATTE NE OKUR?
Fotoğraf ve gezi kitapları
KİMİNLE SEYAHAT EDER?
Yalnız