300 milyon sermayeyle kuruldu üç şirketli dev olup çıktı

Güncelleme Tarihi:

300 milyon sermayeyle kuruldu üç şirketli dev olup çıktı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2003 01:53

1994'te Yılmaz Erdoğan ve Necati Akpınar'ın 300 milyon lira sermayeyle kurdukları Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM), 9 yılda sayısız konser, gösteri ve tiyatroya evsahipliği yaptı. Merkez yılda 160 bin kişiyi ağırlıyor. BKM ailesinin fertleri yolu kahkahadan geçen herkesle bir gün mutlaka BKM'de buluşacaklarını söylüyor.

Herhangi bir büyük sermaye grubunun desteği olmadan iki tiyatrocu Necati Akpınar ve Yılmaz Erdoğan tarafından kurulan BKM, bütün oyunları 'full çeken' yılda 160 bin kişiyi ağırlayan bir kültür merkezi.

BKM'nin hikayesi 1994'te başlıyor. Eski arkadaş olan Yılmaz Erdoğan ve Necati Akpınar bir mayıs pazarı, Beşiktaş Çarşı içinden gelen bir telefonla uzun zamandır hayalini kurdukları tiyatro açma projesini hayata geçirme şansını yakaladılar. Telefon Beşiktaş'taki eski Mıstık sinemasından gelmişti. O günlerde seks filmleri gösteren ve harap haldeki bu sinema salonu ayda 75 milyon liraya kiralıktı. Sonradan BKM'nin müdürü olan Necati Akpınar derhal sinema salonuna gitti. Ortalıkta fareler cirit atıyordu ama o buranın iyi bir tiyatro sahnesi olacağına inandı.

Bütün parası 250 milyon liraydı. Yılmaz Erdoğan'da da 50 milyon lira vardı. 300 milyon lirayla işe giriştiler. Tiyatroların tek tek kapandığı bir dönemdi. Çevrelerindeki herkes onları caydırmaya çalıştı. Kültür Bakanlığı, belediye gibi çaldıkları bütün kapılardan geri çevrildiler. Onlara inanan fazla insan yoktu. ‘‘Ben belki bu tiyatronun kağıt üstünde ortağı değilim ama gönül ortağıyım’’ diyen Demet Akbağ ve iyi oyunculardan oluşan BKM Tiyatro ekibi hariç.

TEFECİLERE BORÇLANDILAR

Sinema salonunu elden geçirmek için gereken paranın bir kısmı o yaz Nejat Uygur için düzenlenen bir turne organizasyonuyla karşılandı. Fakat tadilat 13 milyarı bulunca tefecilere bile borçlandılar. Eski sinema salonunu bugünkü haline getirebilmek için 9 yılda, 500 bin dolar harcandı.

Açılış Sertab Erener'in yeni çıkan albümü 'Lal'in galasıyla yapıldı. Henüz kendi oyunlarını sahneleyecek paraları yoktu. İmdatlarına, bir televizyon kanalının Demet Akbağ'a yılbaşı gecesi için bir program hazırlaması teklifi yetişti. Yılmaz Erdoğan metinleri kaleme aldı. Ekip toparlandı ve Bir Demet Tiyatro böylece doğmuş oldu.

Fakat bu dizi ilk başta istenen sonucu vermedi. Reyting düşüktü. Dizinin yayından kaldırılmasına ramak kala seyirci 7. bölümde ilgilendi ve böylece tiyatro yapacak para televizyondan akmaya başladı. Bu dizi toplam 138 bölüm olarak yayınlandı. Yıl 1995'ti ve BKM'nin uçuşa kalkışı böylece başlamış oldu.

Televizyondan para kazanılıyor ve o para tiyatroya yatırılıyordu. Bu hálá böyle: BKM, diğer faaliyetlerinden her yıl yaklaşık 100 bin doları tiyatroyu desteklemek için kullanıyor. Çünkü bir tiyatro oyunundan bütün sezon kazanılan para bir televizyon dizisinin bir bölümünden kazanılan rakamı ancak karşılıyor. Oyunlar içinde ilk gözağrısı Otogargara tam 465 kez sahnelendi. İkinci oyun Sen Hiç Ateşböceği Gördün mü? ise tam 505 kez perde açtı. Son oyun Bana Bir Şeyhler Oluyor başladığı günden bu yana 'full çekiyor'.

ÜÇ AYRI BKM VAR

BKM bir limited şirketi. Kurulduğu günden bu yana üçlü bir organizasyon halinde faaliyet gösteriyor: BKM Tiyatro, BKM Film ve BKM Organizasyon.

Bütün tiyatro faaliyetleri BKM Tiyatro çatısında sürdürülüyor. Genel Sanat Yönetmeni Yılmaz Erdoğan. BKM Film ise sinema dünyasına adımını Vizontele ile attı, Yılmaz Erdoğan'la birlikte koordinasyon Ali Hakan'a ait. Önümüzdeki yaz yeni bir filme imza atmaya hazırlanıyor. Beşiktaş Kültür Merkezi'nde yeralan her türlü konser ve diğer etkinlikler ise BKM Organizasyon bünyesinde yapılıyor. Onun başında da Necati Akpınar var. Bugüne kadar Sezen Aksu'nun Türkiye Şarkıları'ndan, Anadolu Ateşi dans gösterisine, MFÖ konserlerinden Ata Demirer, Kıraç organizasyonlarına kadar pek çok başarılı işe imza attılar. Cem Yılmaz ise bir bakıma BKM ile birlikte Cem Yılmaz oldu. Yılmaz Erdoğan'ın deyimiyle ‘‘BKM içinde bağımsız cumhuriyet’’ olan stand-upçı, yeteneğini kitlelerle bu aile içinde buluşturdu. BKM Organizasyon, önümüzdeki yaz Sezen Aksu, Tarkan gibi dev sanatçıların turnelerini organize edecek.

BKM 1994'te başlattığı amatör ateşle hem İstanbul'da hem turnelerde yürekleri tutuşturmaya devam ediyor. Taklitlerinden sakının, şube açmayı düşünmüyorlar.

GÖLGE ADAM NECATİ AKPINAR

BKM'nin başarı öyküsünün ardında en büyük paylardan biri Müdür Necati Akpınar'ın. Göz önünde olmayı asla sevmeyen Akpınar'dan bahsetmeyi affına sığınarak borç bildik. 1962 doğumlu. 12 yıl Levent Kırca Tiyatrosu'nda, iki yıl da Yasemin Yalçın Tiyatrosu'nda yöneticilik yaptıktan sonra Yılmaz Erdoğan'la birlikte BKM taşının altına elini koydu. Halen BKM'nin TV dizilerinin, tiyatro oyunlarının ve filmlerinin yapımcılığı ile BKM oyuncularının yöneticiliğini sürdürüyor.

GÖNÜL ORTAĞI DEMET AKBAĞ

1994'te burayı kurduğumuzda daha Bir Demet Tiyatro ortada yoktu. Yılmaz da şimdiki şöhretine ulaşmamıştı. Ama o dayanışma hep devam etti. Ben kağıt üzerinde olmasa bile gönül ortağıyım BKM'nin ve Yılmaz-Necati ikilisinin. BKM sanat kariyerimin en önemli virajı.

DEKORCU YADİGAR SEVİNÇLER

İlk gününden beri buradayım. Tam altı yıl burada yattım kalktım. Çok gece sabahlamışımdır burada. Benim için burası her şeyi ifade ediyor. Evlendim, hanımım da kabullendi sonunda buranın bendeki yerini.

SES VE IŞIKTAN SORUMLU MURAT-İLHAN DEMİR KARDEŞLER

Yorgunluktan mahvoluyoruz ama seyircinin mutluluğu her şeye değiyor. Herkes seyircinin alkışının hep sahnedekiler için önemli olduğunu sanır. Oysa biz de çok mutlu oluyoruz. Kazandığımın iki katını verseler yukarıdan (tesisatların başından) aşağı inmeyiz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!