ANKARA KULİSİ
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2016 22:513dk okuma
TÜRKİYE ile Avrupa Birliği ve ABD ile arasında soğuk rüzgârların estiği bugünlerde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Şanghay Beşlisi’ne katılma tartışmasını yeniden alevlendirmiş bulunuyor.
Aynı dönemde Avrasya’ya doğru açılan bir ‘arka kapı diplomasisi’ de giderek zemin kazanıyor. Bu diplomasinin aktörleri arasında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve Vatan Partisi Lideri Doğu Perinçek gibi isimler de var.
Gelin bugün ‘arka kapı diplomasisi’nin iki önemli Rus aktörünü tanıyalım:
KGB ALBAYININ OĞLU
İlki Aleksandr Dugin. Wikipedia’ya göre “Rus siyaset bilimcisi”. KGB’de albay olan bir babanın oğlu. Zaman zaman Rusya Lideri Putin’in danışmanı olduğu ileri sürülse de, Kremlin danışmanlık tezlerini doğrulamıyor. Ancak Rusya’daki iktidar mekanizmasına yakın olduğunu söylemek hata olmaz. Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Duma’nın Başkanı Gennadiy Seleznyov’un ve iktidardaki Birleşik Rusya Partisi’nin önemli üyesi Sergey Naryshkin’e danışmanlık yaptığı da ileri sürülüyor. Aynı zamanda Ulusal Bolşevik Partisi’nin, Ulusal Bolşevik Cephesi’nin ve Avrasya Partisi’nin organizatörlerinden biri. Jeopolitiğin Temelleri ve 4. Siyasi Teori kapsamında 30’dan fazla kitabın yazarı. Rusya İmparatorluğu’nun yeniden doğmasını ve başta Kırım ve Ukrayna olmak üzere eski Sovyet cumhuriyetlerinin Rusya çatısı altında yeniden birlik olmasını istiyor. Türkiye’deki en yakın dostlarından biri Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek.
İKİSİ DE RUS MİLLİYETÇİSİİkinci isim ise Vladimir Jirinovski. O da Rusya Liberal Demokratik Partisi’nin lideri. Katı bir Rus milliyetçisi. Popülist, Batı karşıtı ve milliyetçi çıkışlarıyla adından sıkça söz ettiren bir Rus politikacı. İki Rus siyasetçinin ortak özelliği, kuvvetli bir Rus milliyetçiliği çizgisini temsil etmeleri.
Şimdi gelelim, ‘arka kapı diplomasisi’nin detaylarına:
14 TEMMUZ’DA ANKARA’DADugin, 14 Temmuz 2016 günü, yani FETÖ’nün darbe girişiminden bir gün önce de Ankara’daydı. Kendisinin ev sahibi ise Ankara’da kurulu bir sivil toplum kuruluşu olan Avrasya Yerel Yönetimler Birliği. Bu kuruluş, Avrasya bölgesindeki yerel yönetimler arasında işbirliği ve dayanışmanın güçlendirilmesini hedefliyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in de bu birliğin çalışmalarına destek verdiği söyleniyor.
Birlik Başkanı Hasan Cengiz, Dugin’in temmuz ayındaki ziyaretinde 15 milletvekilinin bir araya geldiğini açıklamıştı. Bu milletvekillerinin AK Partili ve MHP’li oldukları tahmin ediliyor.
ANITKABİR’DEN MECLİS’E Dugin’in bu ziyaretini Cengiz başkanlığında bir heyetin ekim ayının ilk haftasındaki Rusya ziyareti izledi. Ziyarette Cengiz’e Avrasya Yerel Yönetimler Birliği üyesi ve Melih Gökçek’in danışmanı Ahmet Tunç da eşlik ediyordu. Heyet, Moskova’da Dugin ile de bir araya gelmişti. Ardından 8 Kasım’da Dugin’i bir kez daha Ankara’da gördük. Önce Anıtkabir’de, ardından da AK Parti grubunda. Başbakan Binali Yıldırım’la da fotoğraf çektiren Dugin, birkaç dakika sonra gazetecilerin sorularını yanıtlarken Putin’in Türkiye’ye stratejik ortaklık önerdiğini söylüyordu.
ERDOĞAN’LA DA GÖRÜŞTÜKasım ayının son haftasına girilirken Avrasya’ya dönük arka kapı diplomasisi de hareketlendi. Jirinovski, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin davetlisi olarak Ankara’ya geldi. Jirinovski geçen perşembe günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü, ayrıca Melih Gökçek ile de akşam yemeğinde buluştu. Rus politikacı, perşembe akşamı da Gökçek’in oğlu Osman Gökçek’in kaptanlığında yayın hayatını sürdüren Beyaz TV ekranlarından Türkiye kamuoyuna seslendi.
27 KİŞİ DE KIRIM’DAAynı günlerde, Avrasya Yerel Yönetimler Birliği’nin 27 kişilik heyeti ise Rusya’nın işgali altındaki Kırım Yarımadası’nda temaslarda bulunuyordu. Üstelik, Rusya’nın resmi
haber ajansı RIA Novosti, heyette bulunan İbrahim Erilli’nin Cumhurbaşkanı’nı temsilen Türkiye-Rusya normalleşme görüşmelerine katıldığını iddia ediyordu. Aynı şekilde Kırım’daki Moskova yanlısı “Kırım hareketi”nin lideri Remzi İlyasov da “Türk heyetin Kırım ziyaretini Türkiye’nin yarımadanın Rusya’ya geçiş statüsünü tanımaya yönelik ilk adımı olarak değerlendiriyorum” dedi. Rusya’nın son derece memnun kaldığı bu ziyarete Ukrayna ise sert tepki göstererek, Kırım’ı izinsiz ziyaret eden Türk heyeti hakkında yasal işlem başlatacağını açıkladı.
RUSLAR TRAFİKTEN MEMNUNRus devletinin ziyaretlerden memnun olduğunu, buna karşılık başta ABD olmak üzere Batılı merkezlerin bu trafikten tedirginlik duyduklarını söylemek mümkün. Ziyaretlerin arkasında Perinçek ya da Gökçek gibi aktörlerin mi yoksa doğrudan devletin mi olduğu sorgulanıyor.
Türk Dışişleri’ne de sık sık “Bu ziyaretler kimin inisiyatifinde? Resmi hüviyeti olmayan kişilerin mi, yoksa resmi olarak destekleniyor mu” soruları yöneltiliyor bu çevrelerce. Dışişleri, bu soruları karşılıksız bırakıyor.
Öyle görünüyor ki Türkiye ile Batı’nın arasının açılmakta olduğu bu dönemde Rusya ile arka bahçe diplomasisi daha da zemin kazanacak.