YTSO’da, Etiyopya'daki yatırım fırsatları görüşüldü

Güncelleme Tarihi:

YTSO’da, Etiyopyadaki yatırım fırsatları görüşüldü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2018 14:13

YTSO’da, Etiyopya'daki yatırım fırsatları görüşüldü

Haberin Devamı

Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA, (DHA)- ETİYOPYA Federal Demokratik Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Wondimu Gezahegn ve Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Ticaret Ataşesi Hassen Mussa Atiyb, YTSO’yu ziyaret ederek Etiyopya’daki yatırım fırsatlarını paylaştı.

Toplantıya; Yalova Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Becan, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kenan Engin, Yönetim Kurulu Üyeleri Kazım Demirtaş ile Hakan Gençer, Meclis Üyeleri Mustafa Baltacı, Abubekir Yılmaz ve Birol Aslan katıldı. Becan, Türkiye’nin Afrika ülkeleri ile ilişkilerinin her geçen gün geliştiğini ve Etiyopya’nın da bu kapsamda önemli bir ülke olduğunu belirtti. Etiyopya’nın İstanbul’da başkonsolosluk açmış sayılı Afrika ülkelerinden biri olduğunu kaydeden Becan, bunun Afrika ile ticaret potansiyelini harekete geçirecek bir sinerji yaratabileceğini dile getirdi. Gezahegn de ziyaret sırasında temel amaçlarının Türkiye ile Etiyopya arasındaki ticaret hacmini geliştirmek olduğunu söyledi. Etiyopya’da tekstil, deri, tarımsal gıda, enerji ve madencilik alanlarında önemli fırsatlar olduğunu, özelikle yeni oluşturulan sanayi bölgelerinde yatırımcılara önemli teşvikler verildiğini belirten Gebremichael, Etiyopya’nın üyesi olduğu Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı COMESA’nın ticaretin gelişmesi için önemli fırsatlar sunduğunu belirtti. Gebremichael, her yıl 500 bin Etiyopyalı gencin üniversitelerden mezun olduğunu vurgulayarak, ülkelerindeki işgücünün de yatırımlar için uygun olduğunu belirtti.

Başkonsolos Gezahegn, Etiyopya’nın dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olduğunu vurgulayarak, geçen 14 yılda yüzde 11 büyüme gerçekleştirdiğini söyledi. Etiyopya’nın doğrudan yabancı yatırım için popüler bir destinasyon olduğunu kaydeden Gezahegn, hali hazırda Etiyopya’da sermayesi 2.5 milyar doların üzerinde olan 165’ten fazla Türk şirketinin bulunduğunu belirtti.

YTSO yöneticilerine bir sunumla bilgilendirmede bulunan Atiyb, “Stratejik konumuyla Etiyopya, hızlı ve sürdürülebilir ekonomik büyüme özelliğine sahip. El değmemiş doğal kaynaklara kolay erişim imkanı ve gelişmiş iş gücü var. Ayrıca bölgede uygun altyapı ve pazar erişimi seçenekleri de mevcut. Güçlü bir yatırım politikası olan Etiyopya, aynı zamanda cazip teşvikler de sunuyor. İleri teknolojili endüstriyel parkların geliştiği Etiyopya, böylelikle ilgi çekici bir merkez konumunda. Öte yandan kilowatt başına 3 dolarlık bir ücretle Etiyopya, dünyanın en ucuz maliyetli enerji kaynaklarına sahip ülkelerinden biri. Kullanılabilen enerji kaynakları arasında hidroenerji, güneş, rüzgar ve jeotermal bulunuyor” dedi.

Ziyarette iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım potansiyelinin istenen düzeye erişmesi için kurumlar arası iletişimin sürekli kılınması dileklerinde bulunuldu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!