BOSİAD’ın projesi teknik eğitimi özendirecek, meslek liseleri değerini bulacak

Güncelleme Tarihi:

BOSİAD’ın projesi teknik eğitimi özendirecek, meslek liseleri değerini bulacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2019 10:11

Bursa OSB ve BOSİAD, sanayicinin ihtiyacı olan nitelikli eleman yetiştiren meslek liselerine yönelik farkındalığı artırmak amacıyla “Güçlü Türkiye İçin Mesleki Eğitim” başlığı altında ‘BOSİAD Mesleki–Teknik Eğitimi Özendirme Projesi’ için düğmeye bastı.

Haberin Devamı

Özellikle son yıllarda ara eleman yerine çok sık duyduğumuz bir söz var: aranan elaman. İşte sanayinin büyük ihtiyaç duyduğu bu nitelikli elemanların yetiştiği mesleki ve teknik liselerinin önemine dikkat çekmek amacıyla Bursa OSB ve BOSİAD “Güçlü Türkiye İçin Mesleki Eğitim” başlığı altında ‘BOSİAD Mesleki–Teknik Eğitimi Özendirme Projesi’ni başlattı. Projesi çerçevesinde, 18 Ocak 2019 Cuma akşamı Merinos AKKM’de düzenlenecek çok özel bir gecede meslek liseli gençlere ‘BİZİM İÇİN ÖNEMLİSİNİZ’ mesajı verilecek.
Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BOSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Bayrak, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mefküre Zümbülova, Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Meltem Turan, Yönetim Kurulu Üyeleri Süleyman Selçuk Çelik, Sami Erol, Orhan İğrek ve Denetim Kurulu Üyesi Özcan Gök ile Coşkunöz Eğitim Vakfı’nda bir araya gelerek projenin detaylarını konuştuk.

Haberin Devamı

BOSİAD’ın projesi teknik eğitimi özendirecek, meslek liseleri değerini bulacak
- BOSİAD 7 yıl önce kuruldu. Bu sürede neler yaptı?
- BOSİAD geçen 7 yılda ivme kazanmış ve bölgemizin yıldızını parlatan bir dernek olmuştur. 10 Kurucu üye ile yola çıkan derneğimiz, şu anda 165 üye sayısına ulaşmıştır. BOSİAD olarak çevrenin korunması noktasında firmalar arasında farkındalık oluşturmak için Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması’nın bu yıl 3.’sü düzenlendi. Bu organizasyonla Bursa’da ilk defa bir sanayi bölgesi çevre yarışması düzenledi. Bu yarışmada önemli olan birincilik kürsüsüne çıkmak değil, Bursa’mızı, ülkemizi, dünyamızı çevre konusunda daha ne kadar bilinçlendirebiliriz, ne kadar daha pozitif çevre bilançoları oluşturabiliriz bunu ortaya koymak ve karşılıklı bilgi alışverişinde bulunabilmek.

BOSİAD’ın projesi teknik eğitimi özendirecek, meslek liseleri değerini bulacak

Fotoğraflar: Demet Argun

KREŞ SOSYAL SORUMLULUK DEĞİL

- Önem verdiğimiz konulardan bir diğeri de kreş ihtiyacı. Bu konuda da çok çaba sarf ettiniz...
-Firmalardan talep toplayarak işe başladık. OSB’lerdeki örneklerini inceledik. Bölgemizdeki 252 fabrikada 58 bin kişi istihdam ediliyor. Bu sadece bir kadın sorunu da değil, çalışan sorunu. Kadını ne kadar çok işin içine, istihdama katarsanız aslında ekonomiyi de güçlendirme anlamında yol alıyorsunuz. Bunun bir sosyal sorumluluk çalışması olmadığının altını çiziyor ve çok önemsiyoruz. Konuyu sanayi bölgemize bir yatırım olarak değil, geleceğimiz olan çocuklarımıza da yapılacak bir yatırım olarak görüyoruz. Bu amaçla BOSİAD ve BUİKAD yönetimi olarak 2017 Ekim ayında Ankara’ya adeta çıkarma yaptık. Dönemin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile görüşmeler gerçekleştirdik. Sadece kendi bölgemiz için değil, diğer sanayi bölgelerinin de önünü açmak adına girişimlerde bulunduk ve önemli kararların alınmasına katkı koyduk. Sanayi-üniversite işbirliği konusunda da Bursa Teknik Üniversitesi ile işbirliğine gittik.

Haberin Devamı

HER ŞEYİN BAŞI EĞİTİM AMA İYİ BİR EĞİTİM

- Güçlü Türkiye İçin Mesleki Eğitim başlıklı BOSİAD Mesleki–Teknik Eğitimi Özendirme Projesi’nin çıkış noktası ve hedefleriniz nelerdir?
- Onca meslek lisemiz var ve maalesef çoğu ya kapasitesinin çok altında öğrenci ile faaliyet gösteriyor ya da üniversite sınavı odaklı eğitim sisteminde hiçbir yeri kazanamayan öğrencilerin zoraki gittiği okullar durumunda. Toplumun en önemli problemlerinden biri olarak ifade edilen işsizlik artarken, biz işverenler de vasıflı iş gücü sıkıntısı çeker hale geldik. Üniversiteye yığılıp diplomalı işsiz mühendis yetiştirmek yerine meslek liselerine yönlendirip beceri sahibi ‘ara’ değil ‘aranan’ elemanlar yetiştirme ihtiyacımız var. Türkiye bir yandan mevcut meslek liselerini, sanayinin ihtiyacına göre yeniden şekillendirmek diğer yandan da meslek liselerinin sayısını da artırmak zorundadır. Ancak Bursa’da 100 kadar meslek lisesi var ve hiçbiri yeterince talep görmüyor. Biz de BOSİAD olarak mesleki-teknik eğitimin ülke ekonomisi açısından önemi konusunda toplumun her kesiminde farkındalık yaratmayı, devletle iş dünyası arasında işbirliğinin tohumlarını atmayı, kalifiye işgücünün yetiştirilmesine katkıda bulunarak gençleri meslek eğitimine özendirmeyi amaçlıyoruz. Proje çerçevesinde, 2019 yılı başında üretimin neferleri için çok özel bir organizasyona imza atmaya hazırlanıyoruz. 18 Ocak Cuma akşamı Merinos AKKM’de düzenleyeceğimiz gece ile geleceğin iyi yetişmiş çalışanları olacak, tüm sektörlerin taze kanı meslek liseli gençlere ‘BİZİM İÇİN ÖNEMLİSİNİZ’ mesajı vermeyi hedefliyoruz. Bu algıyı yıkabilirsek başarılı öğrencilerin de mesleki ve teknik eğitimi tercih etmelerini sağlayabileceğimize inanıyoruz. O gecede gençlerimiz için çok büyük bir sürprizimiz olacak.

Haberin Devamı

BOSİAD’ın projesi teknik eğitimi özendirecek, meslek liseleri değerini bulacak

2019 FARKINDALIK VE ÖZENDİRME YILI

- Projeniz bir gece ile sınırlı kalmayacaktır sanırız…
- Mesleki-teknik eğitim farkındalık ve özendirme yılı ilan ettiğimiz 2019 boyunca, konuyu gündemde tutacak etkinliklere imza atmayı planlıyoruz. Bu geceden sonraki üzerinde ‘Bu fabrikada işe alımlarda meslek lisesi mezunu olması tercih sebebidir’ yazılı tabelaları fabrikalarımıza asmak asacağız. Bir diğer düşüncemiz ise SİAD’larla birlikte Bursa özelinde bir zirve ya da çalıştay düzenlemekti. Coşkunöz Eğitim Vakfı Müdürü Azize Gökmen ile yaptığımız görüşme sırasında çok farklı bir konu gündeme geldi; Önce gelen kuşağı iyi tanımak lazım. Yani gördük ki zirveyi bu araştırmadan sonra yapmalıyız.

Haberin Devamı

ÖNCE GELEN KUŞAĞI ANLAMAK LAZIM

- Sayın Azize Gökmen, Hürriyet Bursa olarak bir kampanyaya dönüştürdüğümüz mesleki ve teknik eğitim konusunda bundan sonraki röportaj isimlerimizden biri de CEV olacak. Konuyu sizden de dinleyebilir miyiz?
CEV Müdürü Azize Gökmen: En başta Milli Eğitim Bakanlığı meslek lisesine öğrenci alım stratejisini değiştirmeli; ‘Gençler ne istiyor, neden mesleki ve teknik liselere gelmek istemiyor, onu ne cezbeder?’ gibi konularda bir psikolojik analiz yapılmalı. Gelen kuşağı iyi tanırsanız, anlarsanız meslek liselerine farklı bir yön verebilirsiniz. Tüm SİAD’lar, Türk Psikologlar Derneği ile güç birliği ile yaparak bunu ortaya koyabilir. Gelin bu güne kadar yapılmayanı yapalım, gençlerin isteklerini öğrendikten sonra da bir zirve ile detayları, yapılabilecekleri ortaya koyalım. Öte yandan öğretmen eğitimleri de çok önemli.
- BOSİAD olarak mesleki ve teknik liselerde başarının yakalanabilmesi için önerileriniz nelerdir?
- Mesleki ve teknik ortaöğretim okullarında bazı alanlar sektör beklentilerinin çok üzerinde mezun vermektedir. Sektörde karşılığı azalan alanlar kademeli olarak kapatılmalı veya başka okullardaki aynı alanlarla birleştirilerek sayısı ve kontenjanları azaltılmalıdır. Yükselme trendinde bulunan veya sektörde karşılığı fazla olan mesleklerde il bazında yapılacak bir planlama dahilinde analiz verileri ve çalıştay sonuçlarına dayalı olarak yeni alanlar açılmalıdır. Karar vericiler de ‘Hali hazırda mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarındaki alan ve dallar bu potansiyele ne kadar hazırdır ve gelecekte oluşabilecek yeni durumlara ne derecede adapte olabilecek kapasiteye sahiptir?’sorusuna yanıt vermelidir.

Haberin Devamı

BOSİAD’ın projesi teknik eğitimi özendirecek, meslek liseleri değerini bulacak

ÖZENDİRİCİ TEŞVİKLER

- Meslek liselerini teşvik için hükümetten beklentileriniz nelerdir?
- Sanayide yetişmiş eleman sıkıntısının giderilmesi için meslek liselerinin itibarının artırılması gerekmektedir. Hükümetin de bu yönde çalışmaları olduğunu duyuyoruz. Meslek lisesi mezunlarının askerliğinin ötelenmesi ve bu sürecin sonunda da daha kısa süreli askerlik yapabilmeleri gibi cazip şartlar sunulabilir. Meslek lisesi mezunlarına iş hayatına atılma ve iş kurmada özendirici olanaklar (düşük vergilendirme) ve devlet desteğinin sağlanması gerekir. Meslek lisesini özendirmek amacıyla burs verilebilir. Yeni kurulacak her OSB’nin içine bir meslek lisesi açma zorunluluğu getirilebilir.

BOSİAD’ın projesi teknik eğitimi özendirecek, meslek liseleri değerini bulacak
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİME AÇIK DESTEK

- Sayın Orhan İğrek, siz de İğrek Makine olarak bölgede mesleki ve teknik eğitime fazlasıyla önem veren bir firmasınız...
Orhan İğrek: Türkiye’de gençlerin meslek liselerine yönelik ilgisi olması gerekenin çok altında. Bunun temel nedeni gençlerin iş bulma olanaklarının üniversite mezunu öğrenciler için daha fazla olduğunu düşünmeleridir. Almanya’da her sene 550 bin öğrenci meslek lisesinden meslek yüksekokuluna geçerken, sadece 150 bin öğrenci o sene liseyi bitiriyor. Meslek liselerine ilginin artması için bir şeyler yapılması gerektiği açıkça ortaya çıkmaktadır. İğrek Makine olarak Bursa OSB’deki fabrikamızın içerisindeki 2.400 metrekarelik alanın özel meslek lisesi olarak kullanılmasına müsaade etmeye hazırız. Öte yandan Bursa OSB’deki Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Saadet İğrek Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Alanı’nı 1.5 yıl önce biz kurduk. Orada 80 çocuk, çok iyi eğitim görüyor.
- Son olarak neler eklemek istersiniz?
- Kalkınmış ve refah düzeyini yakalamış bir Türkiye’nin geleceği, eğitimden ve bilgiyle donanmış genç nesillerin yetiştirilmesinden geçer. Bunda da mesleki eğitimin payı oldukça büyüktür. Ulu Önder Atatürk’ün de dediği gibi; ‘Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki tekniğin gerektirdiği şeyleri yapmaz, itiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur. Herkes ulusal görevini ve sorumluluğunu bilmeli, memleket meseleleri üzerinde o düşünceyle düşünüp çalışmayı görev edinmelidir’ Bizim yaptığımız tam da budur. Bu amaçla Hürriyet Bursa aracılığıyla gençlere seslenerek ‘MESLEK LİSELİYSEN GEL’ diyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!