GÜNEŞ ROTASINA DÜNYA LANSMANI

Güncelleme Tarihi:

GÜNEŞ ROTASINA DÜNYA LANSMANI
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2019 10:26

Prof. Dr. Nevzat Çevik, güneş rotası olarak anılan Likya Yolu’nun keşfinin 20’nci yılında uluslararası alanda tanınırlığını artıracak çalışmalar yapılmasını, önümüzdeki yılın ‘Likya Yılı’ ilan edilmesini önerdi.

Haberin Devamı

LİKYA Yolu’nun ilk bilimsel keşfi olan Stadiasmus Patarensis adlı Yol Kılavuz Anıtı’nı kazılarla ortaya çıkaran bilim insanlarından biri olan Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik, ünlü kültür rotasının, yürüyüşe açılışının 20’nci yılında büyük bir lansmanla dünyaya yeniden tanıtılmasını önerdi. 2018 yılı temasının ‘Perge Antik Kenti’ olarak belirlendiğini, 2019’un da ‘Aspendos yılı’ ilan edildiğini hatırlatan Çevik, Antalya Valiliği’ne bölgenin tarihi, doğal ve kültürel açıdan önemini anlatacakları sunumda önümüzdeki yılın teması için Likya’yı önereceklerini aktardı.

GÜNEŞ ROTASINA DÜNYA LANSMANI

DÜNYA ŞAMPİYONLARIYLA YARIŞ

Haberin Devamı

1999 yılında araştırmacı Kate Clow tarafından başlatılan çalışmalarla ortaya çıkarılan 540 kilometrelik Likya Yolu’nun henüz hak ettiği tanınırlığa ulaşamadığını belirten Nevzat Çevik, dünya şampiyonlarının katılacağı bir 20’nci yıl kutlamasının bölgenin tanıtımına önemli bir ivme kazandıracağını söyledi. Likya Yolu’nun dünyanın sayılı kültür rotalarından biri olmasına rağmen tanınırlıkta istenen düzeye henüz gelmediğini ifade eden Çevik, “Dünya rekoru kıran yarışçıları davet ederek 20’nci yıla özel bir yürüyüş düzenleyebiliriz. Alplerdeki Mont Blanc rotası, Fransa – İtalya güzergahı, Orta Amerika ve Peru’daki yürüyüş yolları gibi dünyada çok daha önce duyurulmuş rakipleri var. Likya Yolu’nun coğrafi ve tarihi avantajları öne çıkararak önemini duyurmalıyız” dedi.

GÜNEŞ ROTASINA DÜNYA LANSMANI

HEDEF UNESCO LİSTESİNE GİRMEK

Likya kültür rotasının UNESCO tarafından onaylanmasını ve Avrupa’daki rotaların koruma ve işletme düzeyine yükseltilmesini hedeflediklerini dile getiren Nevzat Çevik şöyle konuştu: “Kültür rotalarının bakımını devletin üstlendiği Finlandiya güzergahında yerleşimler arasındaki boşluklara yürüyüşçülerin dinlenmek için kullanabilecekleri kulübeler yapılmış. Fransa’daki kültür rotasında da sivil toplum kuruluşları ön planda çalışarak yüksek düzeyde koruma sağlıyor. Türkiye’deki 33 kültür rotasının en ünlüsü olan Likya Yolu’nun ortaya çıkarılmasında, tescil edilmesinde ve korunmasında hem Kültür Rotaları Derneği hem de Kültür Bakanlığı önayak oldu. Ancak bu yolun kullanımı, kontrolü ve ıslahı için dünyadakine benzer geliştirici çalışmaların yapılmasını öneriyoruz.”

 

BAKMADAN GEÇME!