İstanbul’da 320 Ankara’da 162

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’da 320 Ankara’da 162
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2019 16:44

Bakan Soylu, trafikte geçiş üstünlüğü sağlayan ‘çakar lamba’ kullanımına 1 Kasım’da getirilen kısıtlama sonrası yapılan uygulamalarda Ankara’da 162 araca ceza kesildiğini söyledi. Soylu, İstanbul’da bu rakamın 320 olduğunu belirterek “Enteresan, Ankara’da o kadar beklemiyorduk. İstanbul’un 320 olduğu yerde Ankara’nın 20 olması lazım” dedi.

Haberin Devamı


İstanbul’da 320 Ankara’da 162

Hürriyet Ankara Bürosu’nu ziyeret eden Bakan Soylu, Haber Koordinatörü Deniz Gürel’e başkent Ankara’yla ilgili önemli açıklamalar yaptı. 

Bakan Süleyman Soylu, Deniz Gürel'e Ankara'ya ilişkin  şu açıklamaları yaptı:

31’DEN 4’E DÜŞTÜ

“İki haftada bir uluslararası konuklarımızın geldiği, herkesin rahat gelip gittiği, insanlarımızın da rahat bir şekilde hayatını devam ettirdiği bir şehirden bahsediyoruz. Türkiye için başkent olarak üreten, Türkiye’ye moral veren bir şehirden, birçok önemli üstün özellikleri olan hareketli bir başkentten bahsediyoruz. Ankara’da bundan 3 yıl önce günde 30-31 hırsızlık yapılıyordu. Şu anda günlük 4 hırsızlık yapılıyor. 4 sayısı Ankara için çok az bir sayıdır. Hırsızlık sayısı İstanbul’da günlük 78’den 34-35’e, İzmir’de 21-22’den 5’e 6’ya düştü. İlk kez asayiş olayları geçen yıldan bu yıla kadar yüzde 1.3 azalma trendiyle gidiyor. Seçim sürecinde Ankara’yı gezdim, vatandaşla temas kurdum. Vatandaş birçok şeyi söyledi, ben de sahayı, arkadaşlarımızın yaptığı işleri denetlemiş oldum. Onun da bir avantajı oldu. Ankara, Allah’a çok şükürler olsun asayiş açısından da, terör açısından da son yıllarda iyi tedbirler aldığımız bir vilayet halinde.

YETKİ MERKEZDE OLMALI

(Hız limitleri) Buradaki mesele şu; her yerin Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) sistemi var. Büyükşehir’lerde UKOME, 51 şehrimizde de İl Trafik Komisyonları’nda belirleme hakkı ve yetkisi var. Bunun bir merkezinin olması lazım. Bir kanunla hız belirleme yetkisinin merkeze alınmasının çok doğru olacağını düşünüyorum. 2014’te Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde değişikliğe gidildi, belediyelere yani UKOME’lere 50 kilometre olan hız sınırı, 20 ve daha sonra 12 kilometre, toplamda 32 kilometreye kadar artırma yetkisi verildi. Dünyada meskûn mahal bildirimi 50 kilometre ile başlar, çünkü 50 kilometreye kadar bir insana çarptığınız zaman öldürme riski düşüktür. Ama 50 kilometrenin üstündeki süratlerin insanları yaya olarak öldürme riski fazladır. Bazı ülkeler bunu 20-30 kilometreye kadar düşürüyor. İngiltere’nin Fransa’nın 20 ile 30 ile sınırladığı yerler var. Hatta ‘kavşaklara yaklaşırken, okul geçitlerine yaklaşırken hızınızı 20’ye kadar düşürün öyle geçin’ diyor. Ankara, Konya, Eskişehir, Samsun, Esenboğa yolu üzerindeki ve Ankara’nın çıkışlarında bir dönem 50 kilometre 70’e daha sonra 82’ye çıkarıldı şu anda da 82 olarak bu hız limitleri var. Eskişehir Yolu’nu düşünün bir sürü AVM’ler, yerleşim merkezleri var.

O KADAR BEKLEMİYORDUK

(Çakarlı araç denetimleri) “Karayolları Trafik Kanunu’nun 71. Maddesi, yönetmeliğin de 14. Maddesi geçiş üstünlüğünün gerçek hakka sahip araçlar tarafından kullanılmasına yönelik bir düzenleme. Son zamanlarda çok suistimal edilen bir konu. Bir takım düzenlemeler yapılmış olsa bile bir standardının disipline edilmesi hâsıl oldu. 20 Eylül’de bununla ilgili usul esaslar yayınlandı. Bunun ek bir listesi var. Bu listede risk ve tehdit altında olan kişiler sayılıyor. Bu listedeki kişilere sesli ve ışıklı uyarı işareti kullanma düzenlemesi getirildi. Kimin taşıyacağı belli. 1 ila 29 arası, devletin birinci kademesiyle Cumhurbaşkanı hariç, TBMM Başkanı’ndan Hakimler Savcılar Kurulu Başkanvekili’ne kadar olan bölümün dışındakiler taşıyamayacaklar, bu kadar basit. İstisna yok. Belediyedeki Fen İşleri Müdürü’nden tutun da yetkisiz bir tamirciye kadar herkes kullanabiliyor. 1 Kasım itibarıyla da bunu uygulamaya başladık. Alanda sıkı ve ciddi bir denetim var. Şu an üçüncü haftadayız. Üçüncü haftanın sonunda 753 usulsüz ve yetkisiz kullanımdan dolayı işlem yapıldı. 162’si Ankara’da yakalanmış. Enteresan, Ankara’da o kadar beklemiyorduk. İstanbul’da 320. İstanbul’un 320 olduğu yerde Ankara’nın 20 olması lazım.”

ANKARALI TAKSİCİLERE TEŞEKKÜR

Haberin Devamı

Bakan Soylu Ankara’daki taksicilere de emniyet kemeri takma ve yaya geçişlerine öncelik verme konusunda teşekkür etti. Soylu, “Ankara’daki taksicilere de çok teşekkür ediyorum. Önümüzdeki günlerde onlara bir yemek vereceğim. Çünkü takip ediyorum 1.5-2 yıldan beri hem yaya geçitlerinde dikkatli oluyorlar, hem de emniyet kemeri kuralına birebir uydular. Taksicilere bakıyorum, emniyet kemeri takmada şu ana kadar yüzde 100. İlk başta itiraz ettiler, konuştuk. ‘Ya Bakanım Allah aşkına sabahtan akşama kadar taksi sürüyoruz, niye kemer takalım’ dediler. ‘Siz takmazsanız kimse takmaz, siz bize kemer takma konusunda yardımcı olacaksınız’ dedim. Hakikaten kemer taktılar. Yardımcı oldular” dedi.

İstanbul’da 320 Ankara’da 162

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hürriyet Ankara Temsilcisi Hande Fırat’ın ev sahipliğinde Hürriyet Gazetesi’nin Ankara Bürosu’na konuk oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!