Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Hamas'tan İsrail'e net mesaj! Kırmızı çizgiyi dünyaya duyurdu... ABD basını İsrail'in son tehdidini yazdı

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Hamastan İsraile net mesaj Kırmızı çizgiyi dünyaya duyurdu... ABD basını İsrailin son tehdidini yazdı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2024 08:25

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Dünya ise Kahire'deki görüşmelerden çıkacak kararı bekliyor. Hamas'tan ateşkes görüşmeleri ile ilgili peş peşe açıklamalar geldi. Lübnan'da yaşayan Hamas yetkilisi grubun kırmızı çizgisini açıkladı ve İsrail'e net bir mesaj verdi. Bu mesajdan kısa süre sonra Hamas medya ofisi de görüşmelerdeki son duruma dair bir açıklama yayınladı. ABD basını ise İsrail'in son tehdidini yazdı.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

BM: “Gazze’nin yeniden inşası 80 yıl sürebilir”

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik aralıksız saldırıları büyük bir yıkıma yol açtı. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yayınlanan rapor, bölgede yaşanan yıkımın büyüklüğünü gözler önüne serdi. Rapora göre bölgedeki durumun daha önce yaşanan çatışmalardaki gibi benzer bir süreci takip etmesi durumunda, Gazze Şeridi’nin yeniden inşasının gelecek yüzyılda tamamlanması bekleniyor.

İsrail’in 7 aydır süren bombardımanlarının milyarlarca dolarlık hasara neden olduğu bölgede yaklaşık 80 bin konut yıkıldı. BM raporunda Gazze Şeridi’nde yerle bir olan konutların yeniden inşasının ortalama 80 yıl sürebileceği belirtildi. Raporda, inşaat malzemelerinin 2021'deki son krize göre 5 kat daha hızlı tedarik edildiği en iyi senaryoda bile yeniden inşanın 2040 yılına kadar süreceği kaydedildi. Gazze nüfusundaki yoksulluk oranlarına dikkat çekilen rapora göre, saldırıların 9 ay sürmesi durumunda yoksulluk oranının da ikiye katlanarak yüzde 38.8’den yüzde 60.7’ye yükselmesi bekleniyor.

IDF savaş jetlerinin Lübnan'ın güneyini vurduğunu duyurdu

Ordu, İsrail savaş uçaklarının Lübnan'ın güneyindeki Şebaa'da çok sayıda Hizbullah mevzisini vurduğunu söyledi.

Suudi basını: Mısır, rehine anlaşması konusundaki boşlukları gidermek için İsrail ve Hamas müzakerecileri Kahire'ye davet edecek

Suudi Arabistan merkezli Asharq Mısır'ın Hamas ve İsrailli müzakere ekiplerini rehinelerin serbest bırakılmasını amaçlayan anlaşma metnindeki boşlukları ortadan kaldırmak için Kahire'ye davet edecek.

 

İran'dan ABD ve İngiltere'ye yaptırım kararı

İran, İngiltere ve ABD’den çeşitli isim ve kuruluşlara yaptırım kararı aldı. İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, yaptırım listesine alınan ABD ve İngiliz şirketleri ve kişilerin İsrail'in “terör eylemlerine” destek verdiği belirtilerek, “Bölgedeki terör ve insan hakları ihlalleri ile mücadele kapsamında ABD'li 7 kişi ve 5 silah şirketi yaptırım listesine alındı” denildi. Yaptırım uygulanan şirketler arasında Lockheed Martin, General Dynamics, SkyDaewoo, Chevron ve ABD merkezli Kharon İstihbarat Şirketi yer aldı.


İsrail'e destek olan İngiliz şirketleri ve kişilere uygulanacak yaptırımlarda ise, aralarında İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps ve İngiliz Ordusu Stratejik Komutanı James Hackenhall'ın da bulunduğu 8 isim ve Akdeniz'de bulunan Kraliyet Hava Üssü, Kızıldeniz'de konuşlu İngiltere'nin Diamond savaş gemisi ile Rafael Savunma Şirketi, Elbit Systems ve Parker Meggitt şirketi yer aldı.

California Üniversitesi'ndeki Filistin yanlısı göstericileri dağıtmak için polis müdahale etti

ABD'nin Los Angeles kentindeki California Üniversitesi'nde (UCLA) Gazze yanlısı protestolar kapsamında kampüste çadır kuran öğrencileri dağıtmak üzere polis müdahale etti.


Üniversite kampüsüne yığılan yüzlerce polis, Filistin yanlısı protestoculara dağılmaları, aksi halde tutuklanacakları uyarısında bulundu.


Kampüse üç otobüs dolusu takviye polis ekibinin getirtildiği bildiriliyor. İsrail'in Gazze'deki saldırılarını protesto eden pek çok üniversite öğrencisi ve öğretim üyesi, farklı eyaletlerdeki birçok üniversitede haftalardır gösteriler yapıyor.


Washington Post gazetesine göre bugüne dek üniversite kampüslerinde gözaltına alınanların sayısı 1700'ü aştı.

BM, AB ve DSÖ’den İsrail’e ‘Refah’ uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Tedros Ghebreyesus ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun “Anlaşma olsa da olmasa da Refah’a gireceğiz” açıklamasının ardından uyarıda bulundu. Yetkili isimler, Refah’a olası bir harekatın ‘facia’ ile sonuçlanacağını yineledi.

ABD’de Demokratlardan “Refah” çağrısı: Sivilleri korumak için harekete geçin

ABD Temsilciler Meclisi’nde 57 Demokrat Refah planına karşı Başkan Joe Biden’a çağrı yaptı. Biden ve yönetimine “Refah’a düzenlenmesi beklenen saldırıyı önleyin” mesajı gönderen Demokratlar, imzaladıkları açık mektupta mümkün olan her türlü tedbiri alma çağrısı yaptı.

Temsilciler Pramila Jayapal ve Madeleine Dean önderliğindeki grup mektupta, İsrail’in uluslararası hukuka uymaması halinde ABD’nin “masum sivillerin yaşamını korumak için harekete geçmesi gerektiğini” vurguladı.


Mektupta, “Refah'a yönelik geniş çaplı bir saldırıyı önlemek amacıyla, halihazırda imzalanmış olan yasalardan kaynaklanan yardımlar da dahil, İsrail hükümetine yapılan bazı askeri yardımları derhal durdurmak için mevcut yasa ve politikayı uygulamaya çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

İsrail ABD'ye, UCM'nin tutuklama emri çıkarması halinde Filistin Yönetimi'ni cezalandıracağını söyledi

Axios, İsrailli ve ABD'li iki yetkiliye atıfta bulunarak, İsrail hükümetinin Biden yönetimini, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) İsrailli liderler hakkında tutuklama emri çıkarması halinde Filistin Yönetimi'ne karşı onun çöküşüne yol açacak bir tepki başlatacağı konusunda uyardığını bildirdi.

Bu hamle cezayı önlemek için pek çok girişimde bulunan Tel Aviv'in 'köşeye sıkıştığı ve son tehdidi' olarak yorumlandı. ABD'yi harekete geçmeye çağıran İsrail olası bir kararı engellemek için tüm kozlarını oynuyor.


Son günlerde İsrail medyasında, UCM'nin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkartmaya hazırlandığı yönünde haberler çıkıyor.

Austin ve Gallant Gazze'ye yardım, Refah ve rehineler hakkında görüştü

Pentagon, Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile yeni bir telefon görüşmesi daha yaptığını söyledi. ABD'den yapılan açıklamaya göre ikili devam eden rehine müzakerelerini, insani yardım çabalarını ve Refah'ı tartıştı.

 

Hamas'tan peş peşe müzakere açıklaması

Lübnan'da yaşayan Hamas yetkilisi Osama Hamdan, Hizbullah'a bağlı Al-Manar TV'ye konuştu ve 'Mevcut müzakere belgesine ilişkin tutumumuz olumsuz' dedi.


Hamas'ın basın ofisi daha sonra şu açıklamayı yaptı: 'Olumsuz tutum müzakerelerin durduğu anlamına gelmiyor.'

Hamdan Refah'a bir operasyon yapılması halinde Hamas'ın müzakerelerden çekileceği konusunda uyardı. Hamsdan 'düşman Refah'ta saldırgan bir kara operasyonu başlatırsa müzakereler durdurulacak çünkü direniş ateş altında müzakere etmeyecek' dedi.


İsrail basınına göre, Hamas önümüzdeki saatlerde son teklife değiştirilmiş bir yanıt sunması planlıyor.

IDF, Refah operasyonuna katılması beklenen yedek askerlerin bir kısmını terhis etti

Ynet'in haberine göre IDF, olası bir Refah operasyonuna katılmak üzere belirlenen yedek birliklerin bir kısmını terhis etti. Konu ile ilgili henüz İsrail makamlarından resmi bir açıklama gelmedi.

 

İsrail ordusu güney Lübnan'daki Hizbullah hedeflerini vurdu

İsrail ordusu bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada, İsrail Hava Kuvvetleri jetlerinin Güney Lübnan'daki Ayta Ash Shab ve Merwahin bölgelerinde Hizbullah askeri binalarını ve altyapısını vurduğunu bilgisine yer verdi.

Trump'tan Demir Kubbe açıklaması: Seçilirsem daha iyisini inşa edeceğim
Trumptan Demir Kubbe açıklaması: Seçilirsem daha iyisini inşa edeceğim

ABD eski başkanı Donald Trump yeniden seçilirse İsrail'in Demir Kubbe'sinden daha iyi bir sistem inşa edeceğini duyurdu. Trump açıklamasında şu ifadelere yer verdi;


'Dışarıda çok fazla düşmanımız var. Tüm zamanların en büyük kubbesini inşa edeceğiz. Bunu ABD'de yapacağız.'

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!