Konuta yatırım yapan Türklerin sayısı da arttı

Pandemi sonrası konut piyasası hareketli bir dönem geçirdi. Türkiye’de enflasyonun da etkisiyle ev fiyatlarında yüksek artışlar oldu. Bu arada jeopolitik gelişmeler de gayrimenkul sektöründe bir değişim yarattı. Ukrayna Rusya savaşı, Ortadoğu’da bitmeyen huzursuzluklar Türkiye’ye olan ilgiyi de artırdı.

Haberin Devamı

 

 

 

2023 yılında Türkiye'de 35 bin 268 yabancıya konut satıldı. Bu satışların yüzde 29.94'ü Rusya vatandaşlarına yapıldı.

Konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 2.9 oldu. 2023 yılında yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 12 bin 702 konut satışı ile Antalya aldı.

Birkaç aydır konut satışlarında bir düşüş yaşanıyor. Yabancıların payında da benzer bir seyir var.

Gayrimenkuldeki bu hareketlilik aslında bütün dünyada yaşanıyor.

Örneğin Türk vatandaşları da hem konut, hem eğitim amaçlı yurtdışında yatırım yapıyor.

Bu da gayet normal...

Bazı veliler artan okul fiyatlarını da dikkate alarak konut satın alma yoluyla yurtdışında yeni bir sürece başlıyor.

Haberin Devamı

Geçenlerde Vesta Global Kurucu Ortağı Teuta Narazan ile sohbet ettim.

Bu alanı çok iyi bilen ve gelişmeleri yakından takip eden biri Narazan...

Dedi ki...

“Yurtdışında eğitim almak, çocuklar için uzun vadeli bir yatırım olarak görülüyor. ‘Golden Visa' ve vatandaşlık programları, çocuklara bu ülkelerde yerli vatandaşlarla eşit haklara sahip olma imkanı sunuyor. Çocuklar, daha sonra kariyerlerini bu ülkelerde devam edebiliyor. Örneğin, Portekiz vatandaşı olduklarında tüm AB ülkelerinde okuyabilir, çalışabilir ve yaşayabilirler. Türkiye'deki okul ücretleri ve döviz getiren yatırımlar, bu maliyetleri bazen karşılamıyor. Yurtdışında eğitim alan aileler, çocuklarını ziyaret etmek ve acil durumlarda yanlarında olmak için vizesiz dolaşım imkanını tercih ediyorlar.”

Türkiye de oturma izni ve vatandaşlık programlarını uygulayan ülkelerden...

Ve Türkiye’ye de çok sayıda yabancı eğitim almak için geliyor.

İmkanı olan gençler yurtdışında okusunlar.

Ama Türkiye’ye geri dönerek birikimlerini, deneyimlerini ülkeleri için kullansınlar.

 

 

200 binden fazla kişi

yurtdışında üniversitede

 

Haberin Devamı

1975 yılında kendi ülkelerinden başka bir ülkede eğitim gören öğrenci sayısı sadece 800 bin iken, bu sayı 2010 yılında 4.5 milyona ulaşmış. Bugün ise bu sayı 7.5 milyon; 2030 yılında ise 20 milyona ulaşması tahmin ediliyor.

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) verilerine göre 2019 yılında 47 bin 628 Türk öğrenci yurt dışında üniversite eğitimine gitti. 2022 rakamları bu sayının 145 bin olduğunu gösteriyor. Bu dönemde 200 binin çok üzerinde bir gencin tercihini yurtdışından yana kullandığını gösteriyor.

Son yıllarda artan rakamların paralelinde birçok aile, çok daha uzun vadeli çözümler aramaya başladı. ‘Golden Visa’ ve vatandaşlık, çocuklarını yurtdışında okutmak isteyen ailelerin tercihi haline geldi. Bu programlar, belirli bir yatırım karşılığında yurtdışı oturum izni veya vatandaşlık imkanı sunuyor. ‘Golden Visa’ programları genellikle yatırım karşılığında bir ülkenin oturum iznini alma fırsatı sunuyor.

Haberin Devamı

Teuta Narazan’a en çok tercih edilen ülkeleri sordum.

“Örneğin Portekiz'in popüler ‘Golden Visa’ programı, Portekiz özelinde yaşam şartlarından bağımsız olarak, 5 yıl sonra Portekiz vatandaşlığı hakkı elde edildiğinde Avrupa Birliği vatandaşı olarak tüm AB ülkelerinde eşit koşullardan faydalanılır. AB vatandaşları ile aynı kontenjandan ve aynı fiyattan eğitim olanaklarından yararlanılır. Ayrıca, tüm AB ülkelerinde yaşama ve çalışma hakları sağlanır.”

Artan rekabet unsurlarının etkisiyle eğitim, son dönemde çok daha önemli bir konu haline geldi.

Türkiye de hem öğrenci çeken, hem öğrenci yollayan ülkelerden...

 

Türklerin ilgisi Yunanistan’a

 

Teuta Narazan Türklerin Yunanistan’a ilgi gösterdiğini söylüyor. Narazan; “Türkiye 2023’te Çin’in ardından Yunanistan’da en fazla ‘Golden Visa’ başvurusu yapan ikinci ülke olarak öne çıkıyor. Bu amaçla yapılan yatırımın değeri 2023’te 2.3 milyar Euro’yu aştı. Karayipler'deki Saint Kitts ve Nevis gibi ülkeler de, belirli bir yatırım karşılığında vatandaşlık veriyor. Bu sayede aileler, çocuklarını yurtdışındaki eğitim kurumlarına daha kolay bir şekilde kaydettirebiliyorlar” diyor.

Haberin Devamı

Her ülke kendi gerçeklerine göre yabancılara programlar sunuyor.

Hiçbirine karşı değilim.

Türkiye de kendi koşullarıyla hem yatırımcı, hem nitelikli insan çekmelidir.

 

 

Gelişmekte olan bölgelere olabilir

 

Dünya artık avucumuzun içinde... Bugünün iletişim olanaklarıyla ve seyahat şartlarıyla her yer yakın... O yüzden yatırım yaparak ülke tercihinde bulunan yabancılara Türkiye’nin de iyi ve yeni şartlar getirmesi gayet normal... Yeter ki; ülke dengelerini ce gerçeklerini bozmasın... Birçok ülke oturma izni programıyla milyarlarca dolar yatırım çekti. Gayrimenkul piyasasını canlı tuttu. Türkiye’nin de özellikle gelişmekte olan bölgeleri için bu strateji devam edebilir. Böylece kentsel dönüşüm de hızlanır.

Yazarın Tüm Yazıları