Giffey: ‘Sizlere minnettarız’

Güncelleme Tarihi:

Giffey: ‘Sizlere minnettarız’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2024 11:50

Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası’nın (TD-IHK) 20’nci yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen etkinlikte konuşan Berlin Ekonomi Senatörü Giffey, Almanya’da yaşayan Türkiye kökenlilerden övgüyle bahsetti: Hem Berlin’e hem de bu ülkeye çok değerli katkılarda bulundunuz. Sizler ülkemizi, Berlin’i her alanda zenginleştirdiniz, sizlere minnettarız.”

Haberin Devamı

27 Nisan 2004 tarihinde Almanya’nın Köln kentinde kurulan ve merkezini 2012 yılında başkent Berlin’e taşıyan Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası’nın (TD-IHK) 20’nci yıl dönümü görkemli bir gala ile kutlandı. Berlin’deki galaya, T.C. Ticaret Bakanı Prof. Ömer Bolat, Berlin Ekonomi Senatörü Franziska Giffey, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Alman Sanayi ve Ticaret Odaları (DIHK) Başkanı Peter Adrian ile başta Almanya olmak üzere Avrupa’nın çeşitli kesimlerinden Türk ve Alman iş insanı, STK temsilcileri ve konuklar katıldı. TD-IHK Başkanı Rolf A. Königs ve TD-IHK Genel Sekreteri Okan Özoğlu’nun ev sahipliği yaptığı etkinlikte TD-IHK’nın ilk Başkanı Kemal Şahin de hazır bulunurken, Candan Erçetin sahne alarak konuklara unutulmaz bir akşam yaşattı. 2003 yılında kurulduğu halde, resmen kuruluşunun bundan tam 20 yıl önce 2004’te, Almanya’nın o dönemdeki Başbakanı Gerhard Schröder ile dönemin Türkiye Başbakanı olan şu andaki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı etkinlikte ilan edildiğini hatırlatan TD-IHK Başkanı Rolf A. Königs, şu anda 500’e yakın üyeyle her iki ülkeye de önemli katkılarda bulunduklarının altını çizdi.

Giffey: ‘Sizlere minnettarız’
500 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM
Yüksek lisansını ekonomi dalında Kiel Üniversitesi’nde yapan Ticaret Bakanı Prof Bolat, 1960’lı yıllardan beri Almanya’da yaşayan ve çalışan insanlarımızın her iki ülkenin ekonomilerine ve ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin gelişmesinde çok önemli katkıları olduğunu vurguladı. Aynı şekilde TD-IHK’nın da Türkiye’de Alman yatırımlarının artmasında önemli bir rol oynadığının altını çizen Bolat, üyelere ve yöneticilere teşekkür etti. Almanya’nın Türkiye’nin dış ticaretinde birinci ortak olduğunu belirten Bolat, “TD-IHK üyeleri arasında Türkiye’den de yaklaşık 154 oda ve borsamız yer almaktadır. Almanya ile ikili ticaret hacmimiz 2023 yılında 50 milyar Dolar’a ulaşmıştır. Hedefimiz bunu daha da artırmak. 8 binden fazla Alman firması Türkiye’de faaliyettedir. Almanya, ülkemizdeki doğrudan yabancı yatırımcılar içerisinde en üst sıralarda yer almakta. 2023 yılında Almanya’dan ülkemize 687 milyon Dolar tutarında doğrudan yatırım gerçekleştirilmiştir. Almanya’da takribi 80 bin Türk girişimcisi yılda 80 milyar Euro ciro yapıyor ve 500 bin kişiyi istihdam ediyor. Sivil toplum kuruluşlarının Türk-Alman ekonomik ilişkilerinin daha da geliştirilmesine yapmış oldukları katkıları memnuniyet verici buluyoruz” dedi.
Giffey: ‘Sizlere minnettarız’

BİRLİKTE ŞEKİLLENDİRİYORUZ
Berlin Ekonomi Senatörü Giffey de Türkiye kökenli insanların hem Berlin’e hem de bu ülkeye çok değerli katkılarda bulunduğunun altını çizdi. Giffey, “Sizler ülkemizi, Berlin’i her alanda zenginleştirdiniz, sizlere minnettarız. Berlin’in Neukölln kesiminde 16 yıl yerel politikada aktif görev aldım. Bu süre içerisinde birçok Türkiye kökenli Berlinli tanıdım. Farklı alanlarda bu kent için angajman gösterdiklerine tanık oldum. Bu ülkeyi de kentimizi de hep birlikte şekillendiriyoruz ve bunu sürdüreceğiz” dedi.
Giffey: ‘Sizlere minnettarız’

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da DIHK’lı yöneticilerin Türkiye’deki darbe girişiminin ardından “Sizlere nasıl yardımcı olabiliriz?” diye aradıklarını hatırlatırken, yatırımların sürdürüleceği sözü verdiklerini ve bunu yerine getirdiklerini de söyledi.
Giffey: ‘Sizlere minnettarız’

VİZEDE HÂLA SIKINTI VAR
Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen de iki ülke arasında her alanda ilişkilerin geliştirilmesine özen gösterdiklerini söyledi. Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in Türkiye ziyaretinin çok verimli geçtiğini belirten Büyükelçi Şen, vize konusunda hâlâ ciddi sıkıntılar yaşandığını ve bunun aşılması için Almanya’nın diplomatik temsilciliklerinde personel sayısını artırma sözü verdiğini söyledi. Ayrıca Avrupa Birliği (AB) ile Gümrük Birliği’nin güncelleştirilmesi ve vize serbestisi müzakerelerinin yeniden canlandırılmasını beklediklerini de dile getirdi.
Giffey: ‘Sizlere minnettarız’

DIHK Başkanı Peter Adrian da Türkiye ile ticari ilişkilerin geliştirilmesine çok önem verdiklerini söyledi. TD-IHK üyesi iş insanlarının vize sorunu nedeniyle nitelikli eleman getirme sıkıntısı çektiklerini hatırlatırken, yıllardır sözü edilen vize muafiyetinin hayata geçirilmesini istediklerini vurguladı.
Giffey: ‘Sizlere minnettarız’

TD-IHK’nın galasında sanatçı Canan Erçetin sahne aldı. Galatasaray Lisesi’nde eğitim gören, 2014’te Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından Fransız-Türk ilişkilerine yaptığı katkılardan dolayı Sanat ve Edebiyat Nişanı ile ödüllendirilen Canan Erçetin, söylediği Türkçe ve Fransızca şarkılarla konuklara unutulmaz bir akşam yaşattı.
Giffey: ‘Sizlere minnettarız’

TD-IHK Genel Sekreteri Okan Özoğlu
Giffey: ‘Sizlere minnettarız’

Giffey: ‘Sizlere minnettarız’




 

 

BAKMADAN GEÇME!