Ben de inzivaya çekildim

Ünlü manken ve sunucu Çağla Şıkel, 3 günlük “gözü kapalı” inzivaya katılmıştı birkaç ay önce. Sosyal medyada çok mavrası yapıldı, “Derdin mi yok?”, “Bu neyin kafası?” gibi eleştiriler çoğunluktaydı. Bense, daha çok anlamaya çalışan bir pencereden, şunu sormuştum: “Ne arıyor, neyi bulmayı ümit ediyor acaba?” Yazım yayımlandıktan sonra yogi, Çağla Şıkel’in de öğretmeni Çetin Çetintaş aradı ve dedi ki: “E, gel kendin gör.” Geçtiğimiz hafta sonu röportaj için Kırklareli’nde KİOO İnziva Merkezi’ndeydim. Ve şansa bakın ki gündemde yine Çağla Şıkel vardı. İçinde ayağa kalkmanın ya da uzanmanın mümkün olmadığı, yaklaşık 1.5 metrekarelik bir kulübede, aç, susuz geçirdiği 11 saat konuşuluyordu bu kez. Haber ayağıma gelmişti... Ben de o kulübeye girdim. Ama yoga pratiğim olmadığı için Çetintaş sadece fotoğraf çekilmeme izin verdi. İyi de bir insan neden kendini karanlık odaya kapatır hem de parasıyla? İşte tüm merak edilenler...

Haberin Devamı

KALP GÖZÜMÜZÜ AÇMAYA ÇALIŞIYORUZ

- İngilizler “first thing first” der. Her şey sırasıyla anlamında. Biz, “sondan başlarsak...” deriz. Çağla Şıkel’in gündemi alt üst eden karanlık kulübe inzivasından yani sondan başlayalım.

Olur. Bunu biz uydurmadık. Bu, yoga felsefesi içinde olan bir pratik. Sanskrit dilinde: Kayakalpa. Ölümsüz/ dönüşen beden çalışması. Bu çalışma eskilerde mağara ya da tapınakta yapılırdı. Ancak bugün hele de büyükşehirlerde yaşayanların dış uyaranlardan; telefon, iş, trafik gibi, kaçması mümkün değil. Meşgul olmadıkları, rahatsız edilmeden, saatlerce yalnız ve karanlıkta kalabilecekleri ortam yok. Dolayısıyla doğanın içinde, sessiz, sakin ve karanlık olması açısından kulübe en iyi çözüm.

- Neden zifiri karanlık?

Kayakalpa öğretisi- tıbbi adı pineal gland- epifiz bezini temel alan bilinç ve bilinçaltı güçlerini ve de bedensel iyilik halini gençleştirmeye yöneliktir. Bunun için de kişi karanlıkta bırakılır. Bir parantez açayım; epifiz bezine ‘üçüncü göz’ de denir. Zira epifiz, yüksek bilinç düzeyine erişme, sezgi ve öngörü gibi meziyetlerde önemli rol oynar. Sufizmde buna vahdet-i vücud, İslam’da kalp gözü de denir.

Haberin Devamı

Ben de inzivaya çekildim

MATRIX HATIRLATMASI

- Eskilerin “hissi kablel vuku” dedikleri...

Aynen öyle. Bir başka örnek. Matrix’te kör olan Neo nasıl görüyordu? Üçüncü gözü sayesinde. Ama bu göz görmez, hisseder! Şimdi dönelim karanlığa... Epifizden salgılanan en önemli hormonlardan biri de sadece karanlıkta salgılanan melatonindir. Melatonin bizi kanser başta birçok hastalıktan korur. Kayakalpa öğretisinin ilk amacı da işte budur; meditasyon pratiğinde belli bir seviyeye gelen kişilerin karanlıkta tutularak, kendisine dönmesinin sağlanması, epifiz bezinin bu sayede mümkün olduğunca gelişmesi, zihnin daha önce kullanmadığımız alanlarının açılarak, içteki ışığın çıkarılması, bu sayede iç görü ve ‘hissiyat’ yetisinin maksimuma erişmesi. İkinci önemli neden de karanlıkta geçirilen sürede bedenin yenilenmesidir. Melatonin arttıkça, vücutta sakinlik arttıkça, düşünme farkındalığı arttıkça telomer kısalması durur. Bu da yaşlanmayı yavaşlatır. Gençleşme başlar.

Haberin Devamı

Ben de inzivaya çekildim

YOGA PRATİĞİ OLMAYAN KULÜBEYE GİREMEZ

- Meditasyon pratiği belli seviyede olanlar dediniz... Benim böyle bir deneyimim yok ama Çağla Hanım’dan gördüm, denemek istiyorum...

Uzun süredir yoga yapmayan ve meditasyon pratiği olmayan kimseyi kulübeye almıyoruz. Çağla’nın (Şıkel) benimle geçirdiği 9 ayı var ama bildiğim meditasyon pratiği çok uzun yıllardır var. . Bu pratiktekiler daha da derinleşmek için zaten evde en az 6-12 saat meditasyona oturuyor. ‘Perdeni kapa da otur’ diyorlar ama hayatın içinde hele de ev ortamında o kadar uzun süre oturmak çok zor. Ya biri kapıyı çalar ya annen arar. Ama buradayken herkes nerede, ne yaptığını ve seni rahatsız etmemeleri gerektiğini bilir.

Haberin Devamı

TRAVMATİK DEĞİL AKSİNE GÜÇLENDİRİCİ

- Peki geçmiş travmaları olan biri için bu tarz karanlık inzivalar güvenli mi? Anksiyete ya da bir hastalık tetiklenmez mi? Kişileri bir testten geçiriyor musunuz?

Gözü bantlarla kapattığımız ve 4 gün süren inziva öncesi psikiyatristimiz katılmak isteyenlere bir test yapıyor. Hali hazırda zaten terapi görenlerin de terapistleri ile görüşüyoruz. Ama kulübe inzivasında buna gerek yok çünkü onlar zaten ileri seviye. Yani uzun zamandır kendisi ile çalışan, tetiklenebileceği alanlara hâkim kişiler. Dolayısıyla onlar için travmatik olmaktan öte içindeki kaynakla, güçle bağlantı kurduğu bir pratik bu.

- Ya kişi travmasının farkında değilse...

Haberin Devamı

Olabilir ama yoga ve meditasyon pratiğine hâkim, deneyimli, ileri seviye bir öğrenci zaten geçmişten getirdiği travmalarla nasıl baş edeceğini ve hangi teknikleri uygulayacağını bilir. En temel uygulanan tekniklerden biri ‘nefese tutunma’dır mesela. Nefesimize odaklanır, zihnin başka yere kaymasını engelleriz.

EN UZUN 11 GÜN KALDILAR

- En uzun kim kaldı kulübede?

Barkın Gürtekin ve Gülsüm Yiğit, 11 gün kaldı. Hatta belgeselini de çektik, yakında yayına girecek. Ben ise Hindistan’da bir aşramda 40 gün kaldım.

Ben de inzivaya çekildim

BİR NEVİ ORUÇ TUTULUYOR

- Ne yiyip ne içilir o sürede?

3 günden fazla kalanlar pilav ve karışık sebzeden oluşan, 1 öğün yemek yer. Bir nevi oruç. Sadece bir soda içerler. Su hep yanlarında. Ancak çoğu yogi uzun süre medistasyonda olduğu için o tabağı bile bitiremez çünkü metabolizma çok yavaşlar, beden bir nevi uykuda olur. 3 günden kısa kalanlar ise oruç tutar, bir şey yemez. Sadece su içebilirler.

Haberin Devamı

İÇERİDE UZANAMIYORSUN

- Çağla Şıkel 11 saat uyumuştur herhalde...

Sanmam. İçeride ayağa kalkamazsın, uzanmak da mümkün değil. 1.5 metrekare alan. Sen de girdin. Sadece meditasyon pozisyonunda oturabilirsin. Üşümesinler diye battaniye ve olumsuz durumlara karşı rahatça haberleşmek için telsiz veriyoruz, o kadar. İlla şu kadar saat kalacaksın diye de bir şey yok istedikleri zaman çıkabilirler.

 

Ben de inzivaya çekildim

Yazarın Tüm Yazıları