Meslek liselilerin ‘lezzet’ yarışı

Güncelleme Tarihi:

Meslek liselilerin ‘lezzet’ yarışı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2024 10:39

Öğrenciler mutfaktaki hünerlerini Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması’nda sergiledi. 81 ildeki mesleki ve teknik Anadolu liselerinin (MTAL) Yiyecek ve İçecek Hizmetleri alanında öğrenim gören öğrencilerden oluşan 407 ekip arasından Siirt Zübeyde Hanım MTAL birinciliğin sahibi oldu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ‘perde pilavı’, ‘Varak keek’ ve ‘Pırtike çorbası’nın yer aldığı menüyle İstanbul’daki büyük finale kalan ve 30 takımı geride bırakarak ipi göğüsleyen öğrencileri tebrik etti.

Haberin Devamı

Nisan ayında bölge finalleri düzenlenen MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması’nda büyük final İstanbul İSOV-Dinçkök Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Bakan Tekin’in katılımıyla gerçekleştirildi. Türkiye genelinde bin 221 öğrencinin katıldığı yarışmalarda 30 ekip finale kaldı. Siirt Zübeyde Hanım MTAL birinci olurken, Edirne Dr. Sadık Ahmet MTAL ‘bakla çorbası, ciğer sarma, bal helvası’ ile ikinci, Adana Nezihe Yalvaç MTAL öğrencileri ise hazırladıkları ‘yüksük çorbası, içli köfte ve karakuş tatlısı’ ile üçüncü oldu. İlk 3’e giren öğrenciler, bıçak seti hediyelerini Bakan Tekin’in elinden aldı.

Meslek liselilerin ‘lezzet’ yarışı

Haberin Devamı

ÖĞRENCİLERE BOĞAZ’A NAZIR HİZMET ALANI
Son dönemde gençler arasında gastronomiye ve mutfak sanatlarına yönelen ilginin farkında olduklarını belirten Bakan Tekin şunları söyledi: “Bu ilginin sebeplerine bakacak olursak; özellikle popüler hale gelen yarışmaların gençler arasında cesareti, arzuyu, isteği artırdığını tahmin ediyorum. Biz de bu cesarete ortak olmak için gastronomi meslek lisesi projesi üzerine çalışıyoruz. Bu tematik meslek lisemizin önünde de öğrencilerimizin bütün ürünlerini paylaşabildiği, herkesin rahatlıkla misafirlerini götürebileceği bir hizmet alanı oluşturacağız. Bu uygulamayı önümüzdeki eğitim öğretim yılında Boğaz’a nazır güzel bir yerde hayata geçireceğiz.

GASTRONOMİDE ÜRETEN GENÇLER
Arzumuz, gastronomi üzerine uzmanlaÅŸan, annelerinin reçeteleriyle yemek yapabilen, dünyadaki geliÅŸmeleri izleyerek sanatını gerçekleÅŸtiren ve ürettiÄŸi ürünü pazarlayabilen gençler yetiÅŸtirmek. Böylece Orta Asya’dan itibaren elde ettiÄŸimiz geleneÄŸi gelecek kuÅŸaklara aksettiren birikimi de kayda geçirmiÅŸ olacağız."Â

Meslek liselilerin ‘lezzet’ yarışı

Ecenur Malçok, Zeynep Mamiş, Yüsra Görhan ve Feyzanur Açıkça

Haberin Devamı

HÄ°KAYESÄ° OLAN BÄ°R YEMEKLE KAZANDIK
Siirt Zübeyde Hanım MTAL Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı öğrencilerinin hazırlık sürecinde onlara destek veren öğretmen Ecenur Malçok elde ettikleri başarıyı şöyle anlattı:
“Öğrencilerimizle çok yoğun bir hazırlık döneminin ardından başarıya ulaştık. 3 hafta boyunca sabah akşam çalıştık. Öncesinde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde birinciliği aldık. Güneydoğu Anadolu bölgesindeki kadınlarımız gerçekten maharetli. Biz de bu maharetin yansımasını bu yarışmada görebildik. Siirt’in yöresel yemeklerini sunmayı tercih ettik. Kökü Arap mutfağına dayanan Varak keek tatlısı, Pırtike çorbası ve her evde pişen, özel de bir hikayeye sahip perde pilavından oluşan menüyle katıldık. Siirt’te yeni bir evlilik gerçekleştiğinde kayınvalide, gelinine perde pilavını sunar. ‘Kol kırılır yen içinde kalır, bu perde pilavını kendi hanen gibi düşün. Üzüntüler, mutluluklar, sırlar o perdenin içinde kalsın’ anlamını taşır. Siirt çok geniş bir yemek kültürüne sahip. Umarım bu vesileyle Siirt mutfağının ne kadar güzel olduğu da duyulur.

Haberin Devamı

BÄ°RÄ°NCÄ°LÄ°K SÃœRPRÄ°Z OLDU
Yüsra Görhan ve Feyza Nur Açıkça ile birlikte kazanan ekipte yer alan 12’nci sınıf öğrencisi Zeynep Mamiş ise “Zor bir hazırlık süreciydi. Geçen ay bölge birincisi olduğumuzda çok sevinmiştik. İstanbul’daki finallerde 30 güçlü rakibimiz vardı. Diğer yemeklere baktığımda çok iyi tabaklar gördüm. Ben ikinci olabileceğimizi düşünüyordum, birincilik çok güzel bir sürpriz oldu. Bence bizi birinci yapan perde pilavı oldu. Ekipteki tüm arkadaşlarım her yemeğe katkı verdi“ dedi.

BAKMADAN GEÇME!