Burdur'da Engelliler Haftası etkinliği

Güncelleme Tarihi:

Burdurda Engelliler Haftası etkinliği
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2024 10:14

Burdur'da Engelliler Haftası etkinliği

Haberin Devamı

Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)- BURDUR'da 10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

Necip Fazıl Kısakürek Konferans ve Sergi Salonu'ndaki etkinliğe Vali Türker Öksüz, Cumhuriyet Başsavcısı Osman Kara, Belediye Başkan Yardımcısı Hülya Eraslan, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Güder, öğrenciler, öğretmenler ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Vali Türker Öksüz, "Engellilik ekonomik ve sosyal statüsü ne olursa olsun toplumun tüm kesimlerini etkileyen bir olgudur. Tarihsel süreç içerisinde hem toplumların hem de engelli bireylerin engelliliği algılama biçimlerinde değişimler yaşanmıştır. Günümüzde engelliliği bir kader ve trajedi olarak gören anlayış zayıflamış ve engelliliği insan çeşitliliğinin bir parçası olarak gören ve değerlendiren anlayış güçlenmeye başlamıştır. Bu kapsamda engelli bireyler, kendileri yerine başkaları tarafından karar verilen, korunmaya ve yardıma muhtaç bireyler olarak değil; kendi yaşamları üzerinde yetki ve karar sahibi bireyler olarak yaşamlarını sürdürmeyi talep etmektedir. Bu talepler ile birlikte engelliliğin bir insan hakları meselesi olduğu küresel olarak kabul edilen bir yaklaşım haline gelmiştir. Bu yaklaşımla birlikte engellilik konusu insan hakları, ayrımcılıkla mücadele ve eşitlik, fırsat eşitliği, bağımsızlık, özerklik, katılım, farklılıklara saygı kavramları ile anlamlandırılmaya başlamıştır" dedi.

Haberin Devamı

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mustafa Çakır, "İnsanlar eşit doğarlar ve topluma katılımda eşit haklara sahiptir. Ancak gerçek yaşamda bazı gruplar bilişsel ve fiziksel farklılıkları açısından söz konusu haklara sahip olamamaktadır. Doğuştan veya sonradan engelli olmak, hiç kimsenin kendi isteğiyle olan bir durum değildir. Gelecekte başımıza nelerin gelebileceğini, ne olacağını bilemeyiz. Bugün için sağlam bir vücuda, sağlıklı bir bedene sahip olabiliriz ama yarın başımıza gelebilecek kötü bir hadiseden dolayı engelli olma ihtimalimiz yüksektir. Ülkemizde son yıllarda engellilik alanında çok büyük yenilikler yapıldı. Yapılan köklü değişiklikler ile sosyal destekler ve artan hizmet çeşitliliği engellilerimizin hayatın her alana katılımını kolaylaştırdı" diye konuştu.

Haberin Devamı

Burdur Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Eylem Tuncel, engelli bir çocuk annesi olarak yaşadığı sıkıntıları anlattı.

Etkinlik, Şehit Hakan Aktürk Özel Eğitim Meslek Okulu öğrencileri tarafından müzik, şiir, halk oyunları gösterileri sunulması ve U-20 Erkekler Disk Atma Yarışması'nda 3'üncü olan Şehit Hakan Aktürk Özel Eğitim Meslek Okulu öğrencisi Muhammed Tavaslı'ya ödülü; erişilebilirlik belgesi alan kamu kurum ve kuruluşlarına belgelerinin verilmesi ve Burdur Engellileri Koruma ve Yaşatma Derneği'ne maddi ve manevi yardımda bulunan hayırseverlere plaketlerinin verilmesiyle sona erdi. (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!