Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Dünya ABD'den gelen görüntüleri konuşuyor! Üniversiteye polis baskını! Hamas'tan yeni 'ateşkes' açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2024 08:16

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Dünya ise ABD'den gelen görüntüleri konuşuyor. Filistin'e destek veren öğrenciler polis müdahalesi ile karşı karşıya kaldı. New York polisi Columbia Üniversite'nin kampüsüne girdi ve onlarca öğrenciyi gözaltına aldı. ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın sözlerine tepki gösteren Hamas'tan yeni bir 'ateşkes' açıklaması geldi.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

Hamas’ın son ateşkes teklifine bugün yanıt vermesi bekleniyor

Hamas’ın, Mısırlı arabulucular tarafından sunulan son ateşkes teklifine bugün yanıt vermesi bekleniyor.

Hamas tarafından yapılan açıklamada, "Büyük ihtimalle bugün inşallah arabuluculara bir yanıt verilecek" denildi.

Kolombiya, İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesecek

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, ülkesinin İsrail ile diplomatik ilişkilerini keseceğini duyurdu. Petro, İsrail'in "soykırımcı bir hükümete sahip olması" nedeniyle ilişkilerin kesileceğini kaydederek, "Filistin ölürse insanlık ölür ve biz ölmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

Blinken, Kerem Şalom Sınır Kapısı’nı ziyaret etti

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'ye saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana 7'nci kez geldiği İsrail'de temaslarını sürdürüyor. Bakan Blinken, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile bir araya gelerek, İsrail-Gazze Şeridi arasındaki Kerem Şalom Sınır Kapısı’nı ziyaret etti.

Blinken ve Gallant, daha sonra İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi ile katıldıkları toplantıda, İsrailli rehinelerin iadesine yönelik çabaları ve İsrail’in Gazze’de yürüttüğü asker harekatı ele aldılar.

"ORDU, VERDİĞİM TALİMATLAR DOĞRULTUSUNDA REFAH BÖLGESİNDE HER TÜRLÜ OPERASYONEL GÖREVİ YERİNE GETİRMEYE HAZIR"

Gallant, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Rehinelerimizi evlerine geri getirmek için her türlü adımı atmaya kararlıyız, bu etik olarak doğru, ahlaki olarak doğru ve bu ilan edilmiş bir savaş hedefidir. Aynı zamanda ordu, verdiğim talimatlar doğrultusunda Refah bölgesinde her türlü operasyonel görevi yerine getirmeye hazır" dedi.

İsrail, ilk kez Erez Sınır Kapısı’nı Gazze’ye insani yardım için açtı

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 208 gündür devam ederken, İsrail, 7 Ekim olaylarının ardından ilk kez Gazze Şeridi’ne insani yardımların girişini artırmak için Erez Sınır Kapısı’nı açtı.

Erez Sınır Kapısı’nın açılması aylardır Gazze’nin kuzeyinde yaşayan yüz binlerce sivile insani yardımların ulaştırılması için uluslararası yardım kuruluşlarının temel taleplerinden biriydi. Erez, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in İsrail ziyareti sırasında açıldı.

İsrail'in Gazze Koordinasyon ve İrtibat Dairesi Başkanı Albay Moshe Tetro, geçişin her gün açık olacağını ve Gazze'ye günde 500 yardım kamyonun girmesi yönündeki hedefe ulaşılmasına yardımcı olmasını umduğunu söyledi.

New York polisi, Filistin’e destek gösterilerinde 282 öğrenciyi gözaltına aldı

ABD’de üniversitelerde Filistin destek gösterileri devam ediyor. New York Polis Departmanı (NYPD), Columbia Üniversitesi ve City College of New York'ta düzenlenen Filistin’e destek gösterilerinde 282 öğrencinin gözaltına alındığını açıkladı.

NYPD Devriye Şefi John Chell, gözaltına alınanların 173'ünün City College of New York'tan, 109’unun Columbia Üniversitesi'nden olduğunu ifade etti.

Blinken'dan Netanyahu'ya net mesaj: ABD Refah operasyonuna hala karşı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Blinken'ın ülkesinin Refah operasyonuna karşı olduğunu Netanyahu ile gerçekleştirdiği görüşmede bir kez daha dile getirdiğini belirtti.

 
Hamas, Mısır ve Katar'dan ateşkes ve rehine anlaşması hükümlerine açıklık getirmesini istedi

Hamas, Mısırlı ve Katarlı arabuluculardan son ateşkes teklifine açıklık getirmelerini istedi. Görüşmelerle yakın bağları olan ve anlaşmanın özgürce tartışılabilmesi için isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkili, Hamas'ın yerinden edilmiş insanların Gazze'nin kuzeyine koşulsuz geri dönüşü için net şartlar istediğini ve anlaşmanın ikinci aşamasının sağlanmasını istediğini söyledi.

ABD ve Ürdün’den Gazze’ye havadan yardım

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), Ürdün Kraliyet Hava Kuvvetleriyle ortak düzenlenen hava operasyonuyla Gazze’ye gıda yardımı ulaştırıldığını duyurdu.

CENTCOM’dan yapılan açıklamada, “ABD Merkez Komutanlığı ve Ürdün Kraliyet Hava Kuvvetleri, Gazze'de devam eden çatışmalardan etkilenen sivillere temel yardım sağlamak amacıyla 30 Nisan 2024 tarihinde saat 13:40'ta kuzey Gazze'ye birleşik bir insani yardım hava operasyonu gerçekleştirdi. Birleşik ortak operasyon, ABD ve Ürdün tarafından sağlanan gıda ve üç adet C-130 ABD Hava Kuvvetleri uçağını içeriyordu. ABD C-130'ları 25 binden öğün gıda paketi atarak Gazze'de hayat kurtarıcı insani yardım sağladı. Ayrıca 13 bin öğün eşdeğeri Ürdün gıda malzemesi de teslim edildi. ABD bugüne kadar yaklaşık 1140 ton insani yardım malzemesi bırakmıştır” denildi.

 

 

 

Filistin Sağlık Bakanlığı: Saldırılarda 34 bin 568 sivil öldü

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’nde düzenlediği saldırılar sonucu 34 bin 568 sivilin hayatını kaybettiğini, 77 bin 765 sivilin ise yaralandığını duyurdu. Bakanlık, son 24 saatte 33 sivilin yaşamını yitirdiğini, 57 sivilin ise yaralandığını açıkladı.

Hamas'tan ateşkes açıklaması

Hamas'ın önde gelen isimlerinden Sami Abu Zuhri ateşkes görüşmelerine dair yeni açıklamalarda bulundu. ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın anlaşmaya varılmaması durumunda bunun Hamas'tan kaynaklanacağını öne sürmesine tepki gösteren Hamas yetkisi şunları söyledi;


'Blinken'ın yorumları gerçekler ile çelişiyor. Blinken ABD'nin değil İsrail'in Dışişleri Bakanı olarak görüldüğü için bu garip bur durum değil. İsrailli müzakereciler bile anlaşmaya engel olan kişinin Netanyahu'nun kendisi olduğunu kabul etti.'


Zuhri aynı açıklamasında ateşkes anlaşması önerisi üzerinde incelemelere devam edildiğinin altını çizdi.

Herzog: UCM soruşturması açık bir tehlike

İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Tel Aviv'de düzenlediği basın toplantısında gazetecilere, 'İsrail'in müttefikleri ve dostlarının Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni (UCM) İsrail'e karşı kullanma çabalarını' reddetmeleri gerektiğini söyledi.


Herzog, ICC'nin İsrailli liderler hakkında haberlere konu olan soruşturmasını 'tüm demokrasiler, özgür ve barışsever uluslar için açık ve mevcut bir tehlike' olarak nitelendirdi.

İsrail Güney Lübnan'daki Hizbullah hedeflerini vurdu

İsrail ordusu Güney Lübnan'daki Hizbullah hedeflerini vurduğunu duyurdu. Açıklamada saldırıların Al-Khyam ve Kfar Kila bölgelerinde gerçekleştirildiği bilgisine yer verildi.

ABD polisi kampüse girdi: Düzinelerce öğrenci tutuklandı

ABD'nin önde gelen üniversitelerinden biri olan Columbia bir süredir Filistin'e destek protestolarının merkezinde yer alıyordu. Kampüsün bir bölümünü işgal eden öğrencilerin eylemi polis baskını ile son buldu.

Ülke basınında yer alan haberlere göre, New York Polis Departmanı 2 saat süren baskının ardından bölgedeki kontrolü sağladı.

Al Jazeera, düzinelerce kişinin gözaltına alındığını duyurdu. NYPD'den yapılan resmi açıklamada herhangi bir polise direnme vakasının yaşanmadığı ve yaralanmanın olmadığı bilgisine yer verildi.

Üniversiteden ilk açıklama: Polisi biz davet ettik

Columbia Üniversitesi yaptığı açıklamada polisin üniversite yönetiminin iteği doğrultusunda kampüse girdiğini duyurdu. Açıklamada Üniversite yönetiminin başka seçeneği olmadığı öne sürüldü.

AFP: ÜNİVERSİTE POLİSİN KALMASINI İSTİYOR


AFP ise üniversite yönetiminin polisin 17 Mayıs'a kadar kampüste kalmasını istediğini yazdı.

Öğrenciler neden Gazze'deki savaşı protesto ediyor?

Öğrenciler 7 Ekim'den bu yana Gazze'deki savaşa karşı gösteriler, oturma eylemleri ve açlık grevleri düzenledi. Son dönemde ise üniversite kampüslerinde kamp kurmaya başladılar.


Bu öğrenciler üniversitelerin İsrail'le ilişkisi olan şirketlerle finansal bağlarını koparmasını talep ediyor.
İsrail'de ya da İsrailli kuruluşlarla iş yapan şirketlerin Gazze'de devam eden savaşta suç ortağı olduğunu söyleyen öğrenciler, bu şirketlere yatırım yapan üniversitelerin de suça dahil olduğunu savunuyor.


Üniversitelere yapılan bağışlar, araştırma laboratuvarlarından burs fonlarına kadar birçok şeyi finanse ediyor. Ancak bu bağışlar çoğunlukla milyonlarca ve milyarlarca dolarlık yatırımlardan elde edilen getirilerden oluşuyor.

Kahire'deki görüşmeler devam ediyor

Mısırlı yetkililer Londra merkezli Katar gazetesi Al-Araby Al-Jadeed'e İsrail heyetinin rehine anlaşmasına ilişkin görüşmeleri sürdürmek üzere üç saatlik bir ziyaret için Kahire'ye geldiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!